8η Μάρτη: Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ
Δευ, 08/03/2021 - 13:20

Οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου μπορούν να σπάσουν τα δεσμά της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας. Χτίζουμε “ασπίδα προστασίας” απέναντι στη βία κάθε μορφής σε βάρος των γυναικών μέσα από την κοινή αγωνιστική μας δράση, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη!

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, βρίσκει τις εργατοϋπαλλήλους, τις άνεργες, όλο το λαό μας αντιμέτωπους με την ανασφάλεια, τα αδιέξοδα που γέννησε η κατάρρευση των δημοσίων συστημάτων υγείας και η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο και μαζί με όλα τα παραπάνω με την αύξηση των περιστατικών βίας απέναντι στις γυναίκες σε συνθήκες εγκλεισμού των πόλεων, της κοινωνικής ζωής λόγω πανδημίας.

Παράλληλα συνεχίζεται το τσάκισμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών, όπως η κοινωνική ασφάλιση, η προστασία της μητρότητας, η στήριξη του κοινωνικού ρόλου της γυναίκας. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα εταιριών που θεωρούν εμπόδιο τη μητρότητα στην «επαγγελματική» ζωή ή και λόγος απόλυσης.

Οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η δουλειά σε δύσκολες και ανθυγιεινές συνθήκες σε super market, στα Νοκομεία κτλ χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Η αναστολή εργασίας, η ανεργία, η ζωή με τα ψίχουλα των επιδομάτων.

Οι νέες μορφές εκμετάλλευσης που γνωρίζουν οι εργαζόμενες που δουλεύουν με τηλεργασία, χωρίς ωράριο και με τα παιδιά στην αγκαλιά. Το άγχος και η ανασφάλεια για την υγεία όταν δουλεύουν με χώρους που γίνεται διασπορά του ιού, για τη μόρφωση των παιδιών που τόσους μήνες βρίσκονται πίσω από την οθόνη της τηλεκπαίδευσης, ενώ τα σχολεία και οι σχολές παραμένουν “ανοχύρωτα”.

Η σαπίλα του εκμεταλλευτικού συστήματος είναι κραυγαλέα

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν νέα ή παλιότερα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών ακόμα και ανήλικων παιδιών.

Το θερμοκήπιο για τα αποκρουστικά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης είναι οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και καταναγκασμοί, που δεσμεύουν τα όνειρα, την πορεία μιας γυναίκας, ενός νέου ανθρώπου στην εργασία, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό.

Δε μας φιμώνουν με την ένταση της καταστολής και την τρομοκρατία

Ετοιμάζουν νέα μέτρα για να μας εκμεταλλεύονται πιο άγρια οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για να δουλεύουμε 10ωρα και την Κυριακή, να “αμειβόμαστε” με ρεπό, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, με 200 ευρώ κατώτερο μισθό. Ετοιμάζονται να χτυπήσουν τη συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία, τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα των διαδηλώσεων, την ενεργή συμμετοχή και έκφραση γνώμης με κώδικες δεοντολογίας και κανονισμούς.

Εντείνουν την καταστολή σε όποιον τολμάει να σηκώσει κεφάλι, σε όσους υψώνουν δίκαια τη φωνή τους, γυναίκες και άντρες εργαζόμενους, σε παιδιά, μαθητές και φοιτητές.

Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον με τις γυναίκες που συγκροτούν τα επιτελεία και τους μηχανισμούς των επιχειρηματικών ομίλων, των κυβερνήσεων, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Δεν έχουν καμία σχέση με τις γυναίκες που υλοποιούν αντεργατικά μέτρα, που τσακίζουν μισθούς, δικαιώματα και ελευθερίες, ξεζουμίζουν και απολύουν εργαζόμενες και εργαζόμενους.

Απέναντι στην εργοδοτική και κρατική βία δίνουμε βροντερή απάντηση με τους μαζικούς, μαχητικούς αγώνες μας

Διεκδικούμε:

• Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ.

• Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία, σχολές, σε χώρους νεολαίας από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

• Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.

• Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.

• Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.

• Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής •

• Μεταφοράς, με πύκνωση των δρομολογίων.

• Γενναία κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

• Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

• Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό.

• Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική- λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

• Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων.

• Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία.

• Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Κοινωνική ασφάλιση για όλους κι όλες αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.

• Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας.

• Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας!

• Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

• Οι εργαζόμενοι γονείς που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας να δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού.

• Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, 15 μαθητές ανά τμήμα, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού.

• Να παρθεί πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο των Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

• Να ανοίξουν οι σχολές για το εαρινό εξάμηνο.

Σχετικά Άρθρα