Αδειοδοτημένα πηγάδια και ελάχιστη έκταση τα ζητούμενα για διατήρηση του αγροτικού ρεύματος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ "ΑΛΗΘΕΙΑ" ΤΟΥ Σ. ΚΑΡΑΟΛΑΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 20/09/2021 - 15:05

Στη λογική "πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι" φαίνεται να κινείται η ΔΕΗ η οποία προφανώς αδυνατώντας να ελέγξει με δικά της μέσα τις αρδευόμενες από ιδιωτικά πηγάδια εκτάσεις, βάζει τους ιδιοκτήτες τους σε μια απίστευτη ταλαιπωρία για να αποδείξουν ότι δικαιούνται αγροτικό τιμολόγιο. Μάλιστα όσοι δεν καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα με τα ζητούμενα, «τιμωρούνται» να πληρώνουν επαγγελματικό και όχι αγροτικό τιμολόγιο!

Η προθεσμία που παρέχεται είναι μόλις 2 μηνών, από την έγγραφη ενημέρωσή τους  και ήδη πολλοί συμπολίτες μας αυτήν την περίοδο ψάχνουν να βρουν άκρη αφού όπως είναι γνωστό στο νησί μας αρκετοί είναι οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν εκτάσεις αρδευόμενες από πηγάδια.

Μεγάλο βάρος εξαιτίας αυτής της απόφασης της ΔΕΗ έχει πέσει και στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας, αφού όπως λέει ο γεωπόνος της υπηρεσίας, Σίμος Καραολάνης, τις τελευταίες ημέρες αρκετοί πολίτες καταλήγουν στην υπηρεσία τους για να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούν ότι έχουν Παραγωγική - αγροτική εκμετάλλευση για να συνεχίσουν να δικαιούνται αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος. Βέβαια δεν λείπουν και οι οργισμένοι πολίτες, μιας και δεν πληρούν όλες οι εκτάσεις τις προϋποθέσεις.

Ο κος Καραολάνης θύμισε ότι το απολύτως απαραίτητο είναι τα πηγάδια να έχουν αδειοδοτηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αν αυτό έχει γίνει, τότε οι ιδιοκτήτες τους, εφόσον είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πρέπει για να δικαιούνται αγροτικό τιμολόγιο να έχουν εφόσον καλλιεργούν κηπευτικά υπαίθρου συνεχόμενη αρδευόμενη έκταση 2 στρεμμάτων, για κηπευτικά θερμοκηπίου ένα στρέμμα και για δενδρώδεις καλλιέργειες 3 στρέμματα.

Γι αυτούς που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί, απαιτείται για να συνεχίσουν να έχουν αγροτικό ρεύμα, ελάχιστη συνεχόμενη ιδιόκτητη έκταση, για κηπευτικά  4 στρέμματα, για  κηπευτικά ή άνθη θερμοκηπίου 1 στρέμμα και για δενδρώδεις καλλιέργειες (εσπεριδοειδή, οπωροφόρα ή ελιές μικρής ηλικίας 4 στρέμματα)

Σύμφωνα με τον κο Καραολάνη, που μίλησε στο Ράδιο «Α», πέρα από τις αρδευόμενες εκτάσεις στον Κάμπο, όπου εκτιμάται ότι ο αριθμός των πηγαδιών μπορεί να φτάνει και τα 1.000 (!) ,  μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν ιδιοκτήτες αγροτικής γης στα χωριά, μιας και εκεί οι εκτάσεις που αρδεύονται είναι μικρές και δύσκολα θα εξασφαλίσουν που χρειάζονται για να συνεχίσουν να δικαιούνται από τη ΔΕΗ μειωμένο τιμολόγιο.

Ο ίδιος θύμισε ότι τα όρια στις εκτάσεις τέθηκαν με απόφαση Αντινομάρχη στις 7 Απριλίου του 2009, όταν είχε ανακινήσει το θέμα η ΔΕΗ ζητώντας μάλιστα σχεδόν διπλάσια όρια από αυτά που αποφασίστηκαν τότε από την τοπική επιτροπή αγροτικού εξηλεκτρισμού.

Το θέμα αναμένεται να αναπτύξει στις λεπτομέρειές του ο  Σίμος Καραολάνης καλεσμένος του Φιλοπρόοδου Ομίλου  Κάμπου την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στις 6.00 μ.μ. στα Γραφεία του ΦΟΚ στο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου

 

 

Σχετικά Άρθρα