Αγία Ερμιόνη, η ιατρός και μεγαλομάρτυς, το "Ρόδο της Εφέσσου"

Παρ, 03/09/2021 - 05:52

Στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Ερμιόνη, που η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη της στις 4 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένη η εκπομπή “Κατευθυνθήτω” που προβάλλεται στην Αλήθεια ΤV, αυτό το Σάββατο στις 5:00 το απόγευμα και σε επανάληψη στις 9.00 το βράδυ καθώς και την Κυριακή στις 3 το μεσημέρι με φιλοξενούμενο τον Αιδεσιμολογιώτατο πρεσβύτερο π. Δημήτριο Μαστρογιαννάκη.

Στην εισαγωγή του ο παρουσιαστής της εκπομπής Γιάννης Χονδρέλης εξηγεί πως δίδεται από την Εκκλησία μας η ονομασία «Άγιος» κατά το Συνοδικό της Ορθοδοξίας και με ποιο τρόπο τα μέλη της Εκκλησίας σέβονται και τιμούν τους Αγίους, πως εκδηλώνεται αυτή η τιμή και πως διευκολύνει η Εκκλησία τους πιστούς στην μίμηση των Αγίων.

Στη συνέχεια της εκπομπής π. Δημήτριος αναφέρεται στον βίο, το μαρτύριο και τα θαύματα της Αγίας.

Η Αγία Ερμιόνη γνώριζε πολύ καλά την ιατρική επιστήμη. Φρόντιζε όμως  μαζί με τα υλικά φάρμακα να χορηγεί στους ασθενείς και τα πνευματικά φάρμακα  των εντολών του Χριστού, του ιατρού των ψυχών και των σωμάτων. Η προσωνυμία της είναι «Το ρόδο της Εφέσου», γιατί στην Έφεσο δίδασκε, θεράπευε και βοηθούσε τον συνάνθρωπο. Εκεί η Αγία Ερμιόνη ίδρυσε, οργάνωσε και λειτούργησε με τις τρεις αδελφές της το «Ευτυχίας Πανδοχείον», που περιελάμβανε πτωχοκομείο, πανδοχείο, ιατρείο και γηροκομείο, μια όαση για κάθε πονεμένο και άρρωστο.

Σχετικά Άρθρα