"Αγκαλιάζουν" τους... μαστιχοπαραγωγούς της "Κιβωτού" ΕΜΧ και κοινότητα Βουνού

Η Ένωση θα συνδράμει στην επισκευή του "σπιτιού" που θα στεγάσει το παράρτημα στο Βουνό
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 01/07/2021 - 14:31

Αγκαλιάζει το εγχείρημα της “Κιβωτού” για τη δημιουργία παραρτήματος στο Βουνό, προκειμένου νέοι της οργάνωσης να ασχοληθούν με τη μαστιχοκαλλιέργεια η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Όπως είπε ο Πρόεδρός της, Γιώργος Τούμπος, ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του συνεταιρισμού έχει λάβει απόφαση να χρηματοδοτήσει την Κιβωτό, στην προσπάθεια που καταβάλει να βρει χορηγούς, ώστε να επισκευαστεί διώροφη οικεία την οποία λαμβάνει ως δωρεά στην περιοχή του Βουνού, προκειμένου εκεί να στεγαστούν 10 με 15 παιδιά της.

Ο κος Τούμπος αναφέρθηκε στο διπλό όφελος αυτής της προσπάθειας, αφού και οι νέοι της Κιβωτού θα αποκατασταθούν επαγγελματικά, αλλά και η παραγωγή μαστίχας θα ενισχυθεί με εργατικό δυναμικό, που αποτελεί ζητούμενο των τελευταίων ετών, αφού συνεχώς παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση του προϊόντος.

Αναφορικά  με την εκπαίδευση των παραγωγών -σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει άμεσα η "μύηση" στην καλλιέργεια των νέων της Κιβωτού από μαστιχοπαραγωγούς σε Νένητα και Βουνό- ο κος Τούμπος ανέφερε ότι στόχος του συνεταιρισμού είναι η παροχή γνώσεων στους καλλιεργητές της μαστίχας και ειδικά στους νέους και προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΜΧ από κοινού με το Ίδρυμα Νιάρχος θα υλοποιήσει ετήσιο πρόγραμμα κατάρτισης, από τις αρχές του 2022 με στόχο να το παρακολουθήσουν περισσότερα από 50 άτομα.

Στη λειτουργία παραρτήματος της "Κιβωτού" στο Βουνό αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο Ράδιο "Αλήθεια" και ο Σταύρος Βαρβάκης, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας.

Όπως είπε στην αρχή κάποιοι ήταν επιφυλακτικοί σήμερα όμως όλο το χωριό στηρίζει την πρωτοβουλία και υπάρχει διάθεση να εκπαιδευτούν οι συγκεκριμένοι ώστε και να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία.

Το Βουνό -ένα χωριό στο οποίο μένουν μόνιμα 130 κάτοικοι - είναι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κο Βαρβάκη, το πρώτο σε παραγωγή μαστιχιού, σε αναλογία με τον πληθυσμό του, με διαπιστωμένη την ανάγκη σε εργατικά χέρια, η οποία καλύπτεται κυρίως από μετανάστες από το Πακιστάν και την Παλαιστίνη.

Μάλιστα ο ίδιος υπολόγισε ότι στην ευρύτερη περιοχή πάνω από 100 μετανάστες βρίσκουν δουλειά στη μαστιχοκαλλιέργεια, ενώ τα τελευταία χρόνια αρκετές είναι  οι οικογένειες, με καταγωγή από Χίο, που έμεναν στην Αθήνα, οι οποίες επέστεψαν για να ασχοληθούν με την παραγωγή της μαστίχας.

 

 

i_enosi_tha_syndramei_stin_episkeyi_toy_spitioy_tis_kivotoy_sto_voyno

Σχετικά Άρθρα