Χίος, Πέμπτη 28 Μαΐου

Ανακύκλωση από το Δήμο, 750 επιπλέον κάδοι και νέος κανονισμός καθαριότητας, με πρόστιμα που θα μπορούν να εισπραχθούν

Συνέντευξη στην "Α" του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Γ. Μπελέγρη
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 23/03/2015 - 14:26

Αλλαγές από τον Ιούλιο στην εφαρμογή της ανακύκλωσης στο Δήμο Χίου προανήγγειλε σήμερα με συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιώργος Μπελέγρης.

Καταρχήν πέρα από την αύξηση των σημείων εναπόθεσης των ανακυκλώσιμων υλικών από τους πολίτες, αφού η συνεργασία του Δήμου με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης θα προσθέσει στους υπάρχοντες κάδους, πολλαπλάσιους και συγκεκριμένα άλλους 750, ανάμεσά τους και εκείνους για την ανακύκλωση γυαλιού, ο κ. Μπελέγρης γνωστοποίησε ότι πρόθεση του δήμου είναι από τον Ιούλιο, που λήγει η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, να αναλάβει το συγκεκριμένο έργο ο Δήμος. Η "Οικόπολις" θα συνεχίσει, στα πλαίσια της 2ης σύμβασης που έχει με το δήμο τη διαχείριση (διαλογή, συμπίεση κ.λ.π.) των ανακυκλώσιμων.

Ήδη ο δήμος αναμένει για τη συλλογή από μέρους του των ανακυκλώσιμων υλικών 3 ειδικά απορριμματοφόρα, ενώ παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη μέσω της πρόσληψης εποχιακού προσωπικού τον Ιούνη αυτά να στελεχωθούν.

«Μόνο από αυτό θα εξοικονομήσουμε ως δήμος 110.000 ευρώ ετησίως, που σήμερα διατίθενται στα πλαίσια της σύμβασης με την εταιρεία, ενώ για πρώτη φορά θα έχουμε έσοδα από την ανακύκλωση και συγκεκριμένα 160 ευρώ/ τόνο πλαστικού και αλουμινίου και 10 ευρώ/τόνο χαρτιού», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Ο Αντιδήμαρχος, πέρα  από την οικονομική διάσταση προτάσσει το ζήτημα βιωσιμότητας του ΧΥΤΑ, αφού αν δεν διαφοροποιηθεί το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων και τα περισσότερα καταλήγουν στον Πόδορα, ο χρόνος ζωής του περιορίζεται σημαντικά.

Παράλληλα , ο Γιώργος Μπελέγρης, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αλλαγή του κανονισμού καθαριότητας, θεωρώντας ότι ένας εξορθολογισμός των προστίμων, προς τα κάτω, αφενός θα άρει τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα για την επιβολή τους, αφετέρου τα όποια ποσά θα μπορούν να είναι εισπράξιμα.

«Υπάρχουν πρόστιμα της τάξεως των 500, 1.000 ακόμα και 2.000 ευρώ τα οποία ντρέπομαι και να τα πω και να τα βάλω, ειδικά σ’αυτήν την οικονομική συγκυρία. Αν όμως τα πρόστιμα είναι 30, 50 ή 100 ευρώ – τόσο σκοπεύω να προτείνω εγώ- και τον παραβάτη θα τον τσούξει, για να μην το επαναλάβει και θα μπορεί να τα πληρώνει», κατέληξε ο κ. Μπελέγρης.

Να σημειωθεί ότι σταδιακά ο Δήμος θα προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών, με πρώτο βήμα την παρουσία του με περίπτερο στην έκθεση "Πρόταση 2015" που θα ανοίξει της πύλες της την Τετάρτη.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 28/05/2020 - 16:25

 "Με το φύτεμα πολύχρωμων εποχικών καλλωπιστικών λουλουδιών στα παρτέρια της πόλης υποδεχόμαστε τους καλοκαιρινούς επισκέπτες του τόπου μας", αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο Δήμος Χίου και επισυνάπτει φωτογραφικό υλικό από τα παρτέρια στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Κανάρη καθώς και έναντι της Εθνικής Τράπεζας.