Να εστιάσουμε στα πραγματικά ζητούμενα για την υπόθεση αξιοποίησης του αντιμονίου στην Χίο προτρέπει ο Πρόεδρος της ΝΕ Χίου του ΤΕΕ, Μάνος Μισυρλής, συνιστώντας ψυχραιμία.
Τα βασικά ερωτήματα που θέτει με παρέμβασή τους είναι εάν θέλουμε την αξοποίηση του φυσικού μας πλούτου και αφού δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, εάν μας πειράζει να το κάνει άλλος για εμάς και να επιβάλλουμε ή διαπραγματευτούμε τους όρους.
Ο ίδιος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην "Α" επεσήμανε ότι η ΝΕ Χίου του ΤΕΕ, στα πλαίσια της διαβούλευσης για την Α' φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας έχει αποστείλει τις παρατηρήσεις της που αφορούν μεταξύ άλλων τα κριτήρια ανάθεσης του έργου.
Αναλυτικά σε ανάρτησή του αναφέρει:
"Σχετικά με τη δραστηριότητα έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων Αντιμονίου στη Χίο. Αγαπητοί υπάρχουν τα εξής δεδομένα:
(1) Το αποκλειστικό δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου για μεταλλευτική έρευνα και εξόρυξη για όλη τη Χίο έχει κατοχυρωθεί ΗΔΗ από το Μάρτιο του 1987 (υπουργός Πεπονής) ΦΕΚ Β' 210/23.04.1987
(2) Η διαδικασία που προτείνει το υπουργείο είναι ο διεθνής διαγωνισμός για (α) την έρευνα και αξιολόγηση του κοιτάσματος και (β) την υπό όρους εξόρυξη και εκμετάλλευση.
(3) Το δικαίωμα στην εξόρυξη και εκμετάλλευση είναι το "τυράκι" για να γίνει η έρευνα και αξιολόγηση. Το ελληνικό δημόσιο από το 1987 μέχρι σήμερα δεν έχει δεήσει να κάνει την έρευνα και επομένως σήμερα γνωρίζουμε ότι "κάτι έχουμε, αλλά δεν ξέρουμε τί έχουμε"
(4) Η προβλεπόμενη μέγιστη διάρκεια της έρευνας είναι 5 έτη, όση και η αρχική διάρκεια της σύμβασης. Σημειώνεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών ο Ανάδοχος θα πληρώνει μίσθωμα στο ελληνικό δημόσιο το οποίο θα προσαυξάνεται κατ' έτος ισόποσα με το αντίτιμο του πρώτου έτους (40.000€+προσφορά)
(5) Οταν ολοκληρωθεί το στάδιο της έρευνας ο Ανάδοχος υποχρεούται στη σύνταξη Σχεδίου Μεταλλευτικής Εκμετάλλευσης το οποίο περιλαμβάνει μελετη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προϋπόθεση έγκρισης της οποίας είναι η δημόσια διαβούλευση. Ολα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει αξιόλογο κοίτασμα και είναι αξιοποιήσιμο.
Επομένως ας δούμε το θέμα λίγο πιο ψύχραιμα και ας εστιάσουμε στα πραγματικά ζητήματα:
(α) Θέλουμε την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου;
(β) Αφού δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, μας πειράζει να το κάνει άλλος για εμάς και να επιβάλλουμε/διαπραγματευτούμε τους όρους;
Αν η απάντηση είναι "ναι", τότε έχουμε 5 χρόνια να προετοιμάσουμε το σχέδιο μας. Προβλέπεται (κοινοτική οδηγία) η ανταποδοτικότητα και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σε χρήμα, υποδομές, σχέδιο βελτίωσης Αμανής, και πολλά άλλα. Αρκεί να το κάνουμε συντεταγμένα και με ορθό τρόπο. Δήμος, Περιφέρεια, ΤΕΕ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τοπικές Κοινότητες, Οργανώσεις οφείλουν να συνδράμουν"