Απεργία και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία την 1η Οκτωβρίου

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ 13ΩΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Τετ, 24/09/2025 - 15:43

Να συμμετέχουν στην γενική απεργία της Τετάρτης 1η Οκτωβρίου καλεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ, το οποίο παράλληλα οργανώνει την ίδια ημέρα συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης της Χίου.

Στο στόχαστρο το κυβερνητικό νομοσχέδιο που φέρνει τις 13 ώρες ημερήσιας εργασίας στον ίδιο εργοδότη, με τους συνδικαλιστές να διεκδικούν επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού καθώς και 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο με αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις.

Ακολουθεί η ανακοίνωση - κάλεσμα στην κινητοποίηση του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ:

«Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νέο αντεργατικό τερατούργημα. Με το νομοσχέδιο για το «13ωρο» και την «ευελιξία» δίνει στους εργοδότες το δικαίωμα να εξαντλούν τους εργαζόμενους: να δουλεύουν μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, με συμβάσεις 1–2 ημερών, με διαλυμένο ωράριο και άδεια, με απολύσεις και προσλήψεις μέσω… SMS. Αυτός είναι ο «εκσυγχρονισμός» τους: δουλειά-λάστιχο, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ζωή για μας και τις οικογένειές μας.

Οι συνέπειες είναι ήδη ορατές: σακατεμένα κορμιά στα εργοτάξια, εξαντλητικά ωράρια στον επισιτισμό και τον τουρισμό, οδηγοί και εργαζόμενοι να κινδυνεύουν καθημερινά. Οι 13 ώρες δουλειάς σημαίνουν περισσότερα εργατικά ατυχήματα, ασθένειες, διάλυση της υγείας και της ψυχικής μας ισορροπίας.

Ο νόμος για το 13ωρο αφορά άμεσα και το Δημόσιο αφού κάθε αντεργατικό μέτρο στον ιδιωτικό τομέα γίνεται προπομπός για το Δημόσιο. Θέλουν εργαζόμενους που ξεζουμίζονται με 13 ώρες δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο Δημόσιο οι εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, οι υπάλληλοι σε υπηρεσίες που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με την υποστελέχωση, τις απαρχαιωμένες υποδομές, τους χαμηλούς μισθούς, ... να μη βγάζουν μιλιά για όλα αυτά.

Είναι επίσης γνωστό ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο είναι εργολαβικοί ή ενοικιαζόμενοι, ενώ ακόμη και στο πολύπαθο χώρο της εκπαίδευση: Η «ευελιξία» και η κατάργηση του σταθερού χρόνου επιβάλλονται ήδη με τις υποχρεωτικές υπερωρίες, με δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους!

Είμαστε άνθρωποι, όχι μηχανές!

Δεν θα δεχτούμε να μας κλέβουν τον ελεύθερο χρόνο, να μας στερούν την οικογένεια και την ξεκούραση, να μας εκβιάζουν ότι ή θα δουλεύουμε χωρίς ανάσα ή θα μείνουμε άνεργοι.

Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με τις πολιτικές της ΕΕ ξήλωσαν κατακτήσεις δεκαετιών: κατήργησαν το 8ωρο, έφεραν απλήρωτες υπερωρίες, κατάργησαν την Κυριακή-αργία. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από αυτούς, ούτε από εκείνες τις πλειοψηφίες του κυβερνητικού συνδικαλισμού που βάζουν πλάτη σε αυτή την πολιτική.

Η δύναμή μας είναι στον συλλογικό αγώνα!

Μόνο με οργάνωση στα σωματεία και με απεργίες έχουμε πετύχει κατακτήσεις, έχουμε ακυρώσει νόμους, έχουμε αποσπάσει καλύτερους μισθούς και συμβάσεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Απόσυρση του νέου νομοσχεδίου και όλων των αντεργατικών νόμων.

• Κατάργηση του Νέου Πειθαρχικού δικαίου

• 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο με αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις.

• Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

• Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και άλλων κατακτήσεων που μας έκλεψαν.

• Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

• Λεφτά για μισθούς, υγεία, παιδεία - όχι για πολέμους και ΝΑΤΟϊκές δαπάνες.

Δεν αφήνουμε τις ζωές μας στα χέρια τους!

Να στείλουμε στα σκουπίδια το νομοσχέδιο της σύγχρονης σκλαβιάς!

Όλοι στην απεργιακή κινητοποίηση

Τετάρτη 1η Οκτώβρη στις 10:30 στην Πλατεία Βουνακίου !»

Σε ανάλογη ανακοίνωση του εργατικού Κέντρου Χίου σημειώνονται: 

24ωρη Πανελλαδική Απεργία   Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025

Η κυβέρνηση, με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, επιτίθεται ξανά στα δικαιώματα των εργαζομένων, επιχειρώντας να ελαστικοποιήσει ακόμη περισσότερο την εργασία και να εξυπηρετήσει εργοδοτικά συμφέροντα. Ο χρόνος εργασίας δεν είναι εμπόρευμα – είναι η ζωή μας.

Το Εργατικό Κέντρο Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία του νησιού να συμμετάσχουν μαζικά:

 Στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025 και ώρα 10.30πμ στην Πλατεία Βουνακίου.

 

Μαζί με τα σωματεία μας, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

  • Την άμεση απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.
  • Μείωση του χρόνου εργασίας στις 37,5 ώρες την εβδομάδα.
  • Αυξήσεις μισθών και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Μέτρα κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.
  • Προστασία της στέγης και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
  • Ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και κοινωνικής προστασίας.

Η μάχη για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ζωής είναι υπόθεση όλων μας.
Συμμετέχουμε μαζικά, ενωτικά και αγωνιστικά.

                  ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.

 

Σχετικά Άρθρα