Από το Γενάρη και ιδιωτικά συνεργεία αποκομιδής απορριμμάτων

Παρ, 21/11/2014 - 14:48

 «Η πόλη δεν μπορεί να μείνει ακάθαρτη, τελικά τα νούμερα δεν μπορούν να βγουν, ούτε για την αποκομιδή απορριμμάτων προσλήψεις μπορούν να γίνουν, τα ιδιωτικά συνεργεία αποκομιδής είναι μονόδρομος, παρότι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής δεν είναι η ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας». Σ’ αυτά τα λόγια συνοψίζεται η φιλοσοφία του αντιδημάρχου Καθαριότητας, Γιώργου Μπελέγρη, που στην ουσία ανακοίνωσε σήμερα με δήλωσή του στην “ΑΛΗΘΕΙΑ ”, το τέλος της αποκλειστικότητας αποκομιδής απορριμμάτων από δημοτικούς υπαλλήλους, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

“Από τις αρχές του χρόνου μέχρι τον Ιούνιο”, είπε, “θα πορευτούμε έτσι, ήδη πολλά ιδιωτικά συνεργεία εργολάβων, που έχουν σχετική άδεια, είναι έτοιμα να συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία, το ποσό που προϋπολογίζουμε είναι της τάξης των 190.000 ευρώ”.

Ο κ. Μπελέγρης τόνισε επίσης ότι πριν καταλήξουν σ’αυτή τη λύση συναντήθηκε με το προσωπικό του τομέα καθαριότητας που αποτελείται από 33 εργάτες και 22 οδηγούς από τους οποίους ζήτησε να αν μπορούν να «βάλουν πλάτη» δουλεύοντας επί της ουσίας, χωρίς ρεπό, για να μπορέσουν να βγουν τα 17 απορριμματοφόρα καθημερινά στους δρόμους. Ήδη από την πρώτη εβδομάδα, είπε, υπήρξε πρόβλημα στελέχωσης, οπότε αποφασίστηκε να κινηθούν διαφορετικά με ανάθεση ενός τμήματος του έργου σε ιδιώτες.

Με δεδομένο ότι είναι βέβαιο ότι μια τέτοια ενέργεια θα συναντήσει την αντίδραση και του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ ο αντιδήμαρχος, με τις δηλώσεις του, κάλεσε το σωματείο, εάν όντως θέλει να μην εμπλακούν ιδιώτες να του προσκομίσει λίστα με ονόματα δημοτικών υπαλλήλων που θα μπορούσαν να συνδράμουν στο έργο της υπηρεσίας καθαριότητας, ενώ πέταξε και το «καρφί» ότι αρκετοί εργαζόμενοι εισήλθαν στο δήμο μέσω του συγκεκριμένου τομέα και στη συνέχεια μετατάχθηκαν σε άλλες υπηρεσίες.

Σε δηλώσεις της στην τηλεόραση της «Α» η  Αγγελική Γκιουβέτση, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο εξέφρασε την άποψη ότι οι είσοδος των ιδιωτών δεν αποτελεί λύση.

 “Το πρόβλημα το ήξεραν”, μας είπε, “όφειλαν να συμπαραταχθούν και με άλλους Δήμους στην Ελλάδα και να απαιτήσουν προσλήψεις. Σήμερα είναι η καθαριότητα αύριο θα είναι οι Παιδικοί Σταθμοί, μεθαύριο κάτι άλλο”.

 

Σχετικά Άρθρα