Χίος, Κυριακή 7 Ιουνίου

Από τον βέβαιο θάνατο του τότε.... στην ίαση και την ζωή του σήμερα !

Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980 .... Νο 11 .... Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή
Παρ, 27/03/2020 - 18:06

Η τύχη ή το Κισμέτ από την μικρή μου ηλικία με έσπρωξε σε μονοπάτια και χώρους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που ποτέ δεν είχα ονειρευτεί !

Θα αναφερθώ σήμερα σε περιστατικά και γεγονότα στο χώρο της υγείας και συγκεκριμένα στην Κλινική του μεγάλου μου δασκάλου Γιάννη Αυγουστή από το 1963 μέχρι τον Απρίλιο του 1969 που αποχώρησα λόγω στρατεύσεως μου και σημάδεψαν βαθειά μέσα στο μυαλό και την σκέψη μου βιώματα που είναι αδύνατον  να ξεχάσω .

Δεν θα υπεισέλθω και να μπώ στα βαθιά νερά της νόσου της Θρομβωτικής Θρομβοπενικής Πορφύρας που θα περιγράψω, γιατί οι ελάχιστες γνώσεις μου στην εν θέματι πολύπλοκη και πολυποίκιλη ασθένεια δεν μου επιτρέπουν, επειδή δεν είμαι ούτε γιατρός ούτε επιστήμονας ούτε ειδικός...

Σήμερα με την μέθοδο της πλασμαφαίρεσης επιτυγχάνεται σχεδόν η ριζική Ίαση κατά 95-100% παγκοσμίως σε μεγάλες και σύγχρονες Υγειονομικές Μονάδες σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία όπως και στην χώρα μας που διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και φυσικά με διεθνούς φήμης και εμπειρίας ιατρούς Αιματολόγους και οργανωμένες κλινικές και συγκροτήματα με τεχνογνωσία !

Θα καταγράψω τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που ένιωσα όταν αντίκρισα για πρώτη φορά το μικρό κοριτσάκι ηλικίας 10 χρονών γεμάτο το κορμάκι του και περισσότερο τα άκρα... χέρια και πόδια με τις πεταίχιες ερυθρομέλανες ή δερματικά στίγματα!

Ο μεγάλος μου δάσκαλος Γιάννης Αυγουστής αμέσως χωρίς καμία χρονοτριβή το έστειλε σε μεγάλο παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Έμαθα μετά από λίγες εβδομάδες ότι δυστυχώς απεβίωσε....

Η μεγάλη μου απορία και τα ερωτήματα στον Αυγουστή ήταν πώς και το γιατί ...

Μου εξήγησε το τί περίπου συμβαίνει με την οξεία μορφή σε μικρά παιδιά της Θρομβωτικής Θρομβοπενικής Πορφύρας. Σε όσο διάστημα έμεινα μέχρι τον Απρίλιο του 1969 μας παρουσιάστηκαν άλλα τέσσερα μικρά παιδιά κορίτσια σε ηλικίες μέχρι 14 χρόνων ! Το τελευταίο πήγε στην Αμερική που είχε συγγενείς αλλά δεν έμαθα το τί απέγινε....τα άλλα τρία δυστυχώς απεβίωσαν .

Από τότε δεν ξανασυνάντησα τέτοιο περιστατικό γιατί ασχολήθηκα με την ενδοτραχειακή νάρκωση μέσα στα χειρουργεία όλων των κλινικών !

Για να καταλάβω το τί συμβαίνει με την Θρομβοπενική Πορφύρα με έβαλε ο Αυγουστής και διάβασα κάποια εγχειρίδια με την παράξενη πολύπλοκη και θανατηφόρο ασθένεια που παρουσιάζεται και σε άλλες μορφές και ηλικίες.... πολύ ψιλά γράμματα για το μιαλουδάκι μου!

Η νόσος αυτή σε μικρά παιδιά τότε ήταν θανατηφόρος περίπου 95% των νοσούντων ! Απ'αυτά που διάβασα και θυμάμαι είναι ότι η Θρομβωτική Θρομβοπενική Πορφύρα ή Σύνδρομο Moschcowitz ... όπως έχει καθιερωθεί από τον πρωτεργάτη γιατρό , είναι μία σπάνια διαταραχή του συστήματος πήξης του αίματος που προκαλεί πολλούς μικροσκοπικούς θρόμβους στα μικρά αιμοφόρα αγγεία σε ολόκληρο το σώμα που μπορεί να βλάψουν πολλά όργανα όπως καρδιά...τα νεφρά..και τον εγκέφαλο !

Είναι η έλλειψη κάποιου ενζύμου που είναι υπεύθυνο για την βλάβη αιμοπεταλίων και τριχοειδών αρτηριδίων ! Η ασθένεια της Θρομβωτικής Θρομβοπενικής Πορφύρας παρουσιάζεται και σε αυτοάνοσες διαταραχές όπως ο ερυθηματώδης λύκος και επίσης πολλές φορές στην εγκυμοσύνη !

Τα χρόνια εκείνα χρησιμοποιούνταν διάφορα φάρμακα συνήθως αντιπηκτικά.... κινίνη... και διάφορα άλλα...

Τώρα τι είναι η πλασμαφαίρεση; Το λέει η ίδια η ονομασία... είναι η σύγχρονη και ασφαλής θεραπευτική αντιμετώπιση για πολλαπλά νοσήματα τόσο των ενηλίκων όσο και των μικρών παιδιών ! Οι μεταβολές επέρχονται στον οργανισμό από το πρώτο 24ωρο ή σε λίγες μέρες χωρίς σημαντική επιβάρυνση ή επιπλοκές για τον ασθενή ! Σημαντική προϋπόθεση είναι η εμπειρία και η γνώση της μεθόδου από τους Αιματολόγους ! Η θεραπευτική πλασμαφαίρεση είναι μέθοδος για αρκετές ομάδες νοσημάτων και εμπλέκονται αρκετές Ιατρικές ειδικότητες ! Για πρώτη φορά εμφανίστηκε το 1980 στην Ελληνική Ιατρική κοινότητα! Από τότε η τεχνολογική εξέλιξη και η τεχνογνωσία έχουν κάνει τεράστια άλματα με μεγάλα και θεαματικά αποτελέσματα και επιτεύγματα ! Σήμερα θεραπεύονται Αιματολογικά Νοσήματα όπως η οξεία μορφή Θρομβωτικής Θρομβοπενικής Πορφύρας....η ιδιοπαθής Θρομβωτικη Πορφύρα..... Πορφύρα μετά από μετάγγιση..... Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία... κ.λ.π. .. επίσης δηλητηριάσεις.... Νοσήματα σε ασθενείς της Μονάδας εντατικής θεραπείας.... Νευρολογικά Νοσήματα.... Ρευματολογικά.... Δερματολογικά κ.λ.π.

Εάν καταγράφω όλα τα ιστορικά γεγονότα της Χίου της περιόδου αυτής, είναι η υπόσχεση που έδωσα στην επιθυμία του μεγάλου μου δασκάλου Γιάννη Αυγουστή στην Δασκαλόπετρα στην παρουσίαση του πρώτου μου βιβλίου " Ενθύμιο 1967-1969 . Λίγες σελίδες ενός μεγάλου έρωτα τη δεκαετία του 1960 " όπου δημοσίως μου το ζήτησε και του υποσχέθηκα ότι θα τα γράψω όλα στο φως !

Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για την συγκεκριμένη νόσο της Θρομβωτικής Θρομβοπενικής Πορφύρας ας ψάξει στο διαδίκτυο.

Εγώ περισσότερα δεν είναι δυνατόν να περιγράψω γιατί οι γνώσεις και η εμπειρία μου δεν φτάνουν και εάν υπάρχουν δεν μου επιτρέπεται να μπω στα βαθιά νερά της επιστήμης ! Θα επανέλθω και με άλλα παρεμφερή νοσήματα και ιατρικά Γεγονότα !

Χίος 27 Μαρτίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης 

 

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη με την Γραμματέα του Συλλόγου πασχόντων από Σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου, Αικατερίνη Χούλη
Κυρ, 07/06/2020 - 10:19

Πως αντιμετωπίζεις μια ωραία κυρία, μόλις 38 χρόνων, μητέρα ενός κοριτσιού 4 χρόνων, ζωηρή, χαμογελαστή, γεμάτη όρεξη και ζωή, όταν σου λέει ότι ευτυχώς και είναι σε… καλή μέρα, γιατί αλλιώς για να δώσει συνέντευξη, θα χρησιμοποιούσε το αναπηρικό αναβατόριο ΑμΕΑ, που υπάρχει στη σκάλα των γραφείων της Αλήθειας;

Πώς να αντιμετωπίσεις έναν άνθρωπο, που λέει ότι δεν ξέρει πως θα είναι αύριο, ότι θέλει να δουλέψει και δεν μπορεί, που δεν λέει στο παιδί της ότι η «μαμά είναι άρρωστη» αλλά ότι δεν έχει καλή διάθεση, που θεωρεί φίλη την… κορτιζόνη, που παίρνει στην…πλάκα, μια από τις πιο σοβαρές σήμερα ασθένειες, την Σκλήρυνση κατά πλάκας;

Και πώς να κάνεις ερωτήσεις, όταν κατ’ αρχήν ανιχνεύσεις μέχρι ποίου σημείου μπορείς να φτάσεις, για να μην θίξεις ευαίσθητα προσωπικά ζητήματα και ο άλλος σου λέει με το πλατύτερο χαμόγελο του κόσμου, «Ρώτα ότι θέλεις, αν δεν πάρουμε και λίγο στην… πλάκα την κυρία Πλάκα θα μας τρελάνει»;

Η Κατερίνα Χούλη, που γεννήθηκε στη Χίο και σπούδασε τουριστικά επαγγέλματα στην Αθήνα, ήταν μια ορεξάτη, ανέμελη έφηβος, όταν η ατυχία το 2000 της χτύπησε την πόρτα.

Θύμα ενός σοβαρού τροχαίου με Ι.Χ. υποβάλλεται σε σοβαρές εγχειρήσεις στα άκρα και κουβαλά από τότε τα παρελκόμενα των επεμβάσεων, που πρέπει να συνεχιστούν, σήμερα κάτω από δυσκολότερες συνθήκες.

Σε αυτό ακριβώς το τροχαίο, αποδίδει διάφορα παράξενα στην υγεία της, που έρχονταν και έφευγαν από το 2009 και μετά, ώσπου ένα πρωί του 2016 ξυπνάει και βλέπει… θολά.

Αρχίζει τότε το ψάξιμο και οι γιατροί της ανακοινώνουν ότι, τι να της κάνει το… τροχαίο, έπιασε τζόκερ από την… ανάποδη.

Διαγνώστηκα, μας λέει, με Σκλήρυνση κατά πλάκας και ευτυχώς το πήρα στην… πλάκα, χαμογέλασα στην αρρώστια και είπα θα ζήσουμε μαζί, οι οικογένεια μου, η Μαρκελίτσα μου και εσύ.

Από εκεί και πέρα η Κατερίνα Χούλη, που αφηγείται την περιπέτεια της στον Γιάννη Τζούμα, την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» αρχίζει να γίνεται… γιατρός, αναλύοντας κατ’ αρχήν την ασθένεια της με τον απλούστερο των τρόπων.

Η Σκλήρυνση είναι αυτοάνοσο. Εσύ δηλαδή κάνεις επίθεση στον εαυτό σου. Φανταστείτε τους νευρώνες του εγκεφάλου σαν καλώδια ρεύματος, που τα περιβάλλει μόνωση. Ε, εσύ αρχίζεις να τα… τρώς, τα απογυμνώνεις και αυτά αρχίζουν να σχηματίζουν πάνω… πλάκες και από εκεί και πέρα αρχίζουν οι ζημιές. Μια αρρώστια, που περιορίζεται, ελέγχεται με θεραπευτική αγωγή, αλλά πρώτον δεν θεραπεύεται, την παίρνεις μαζί σου φεύγοντας από την ζωή και δεν ξέρεις που θα χτυπήσει σήμερα και πού αύριο.

Τότε ο άνθρωπος δυό επιλογές έχει. Ή να πάει στον Ψυχίατρο ή να παλέψει.

Η Κατερίνα, που ζεί πλέον ως εν δυνάμει ανάπηρος, αφού η πολυμορφική αυτή αρρώστια προκαλεί βλάβες διαφόρων μορφών, όχι μόνο παλεύει αλλά χαμογελά και σχεδιάζει.

Γραμματέας σήμερα του Συλλόγου πασχόντων από Σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου, με 40 ενεργά μέλη, οι πάσχοντες υπολογίζονται σε πάνω από 120, και 100 περίπου αρωγά, εξηγεί ότι δεν υπάρχει πιο απάνεμο λιμάνι απ’ αυτόν ακριβώς τον Σύλλογο.

Στην αρχή και εγώ το είχα υποτιμήσει μας λέει, είδα όμως πόσο ανακουφιστικό είναι να μοιράζεσαι το πρόβλημα σου, να συζητάς, να δραστηριοποιείσαι, να βοηθάς και να σε βοηθούν. Συνιστώ, προτρέπω, παρακαλώ και άλλους συνασθενείς να βγούν από το σπίτι τους και να μας βρούν, θα αλλάξει η ζωή τους.

Η Κατερίνα μιλάει πολύ και χαμογελάει περισσότερο, απαντά σε ερωτήματα, που σοκάρουν, δεν κρύβει τίποτα, δεν εξωραϊζει τίποτα, δεν υποτιμά τίποτα, αλλά και δεν φοβάται τίποτα. Για όλα έχει ένα τιτάνιο όπλο, την αισιοδοξία και το χαμόγελο της.

Μ’ αυτό αντιμετωπίζει την πιο απίστευτη και ανέλπιστη… Πλάκα, που της σκάρωσε η ζωή.

Δείτε την συνέντευξη, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα δύναμης.