Άσκηση υγεία και σωστή διατροφή κάνουν θαύματα.

Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Αγωγής Υγείας στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 20/06/2019 - 06:07

Μιά εξαιρετικά σημαντική ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες στο Ομήρειο (Ιατρικού...κατά κάποιον τρόπο αθλητικού, αλλά και καθολικού ενδιαφέροντος) που μας τόνισε για να μην ξεχνάμε...ότι η κατάλληλη άσκηση σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή...και...η κατάλληλη διατροφή με τη σωστή άσκηση είναι φάρμακο που προφυλάσσει και θεραπεύει και γιαυτό πρέπει να συνταγογραφείται από τους ειδικούς σε ειδικά και εξατομικευμένα προγράμματα ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση και τις παθήσεις.

Νοσήματα όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδεια, άνοια, αυτοάνοσα, κακοήθειες, νεφροπάθειες, οστεοπόρωση, σακχαρώδης διαβήτης, πολλαπλή σκλήρυνση, υπέρταση και αποκατάσταση τραυματιών...επιδέχονται μεγάλη βελτίωση κατά την αντιμετώπισή τους με την κατάλληλη άσκηση και διατροφή.

 Η ''Θεραπευτική Άσκηση στη Σύγχρονη Ιατρική'' και η καταλυτική της ωφέλιμη δράση, για τη διατήρηση της υγείας, για την αποφυγή της εμφάνισης νοσημάτων αλλά και για την υποχώρηση και τη θεραπεία τους, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 7.30μ.μ. η Ελληνική Εταιρία Αγωγής Υγείας με τις ενέργειες και το συντονισμό από τον Πρόεδρο του Χιακού της Παραρτήματος Γιώργο Μαρή που η δράση του συμβάλλει τα μέγιστα στην ενημέρωση του κοινού για Ιατρικά θέματα και θεραπείες. Στη συνδιοργάνωση και την υποστήριξη της εσπερίδας συμμετείχαν η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, ο Δήμος Χίου, το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Ν.Π.Δ.Δ. από το Υπουργείο Υγείας και Αλλήλεγγύης της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Περιφερειακό Τμήμα Λέσβου, Χίου & Σάμου, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Χίου ''Ελπίζω'', ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με αναπηρία Π.Σ.Α.μεΑ., ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Χίου και το Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου. Όλοι οι συνδιοργανωτές παραβρέθηκαν με εκπροσώπους τους, παρούσα και η σύζυγος του νεοεκλεγμένου Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη που επαίνεσε το Γιώργο Μαρή για αυτές τις δραστηριότητές του, στην εκδήλωση που γέμισε την αίθουσα με κόσμο που παρακολούθησε την συζήτηση μέχρι το τέλος και συμμετείχε στο θέμα με ερωτήσεις μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων για να λύσει τις απορίες του και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του πάνω στα επιμέρους ζητήματα που αναπτύχθηκαν. 

 Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Σίμος Παλτσανιτίδης Ολυμπιονίκης με Αναπηρία και πρόεδρος των Ολυμπιονικών με Αναπηρία που υπογράμμισε την ωφέλεια που χαρίζει στον οργανισμό (σώμα και πνεύμα) η σωματική άσκηση και ότι δεν υπάρχει τίποτα που να είναι ακατόρθωτο, αρκεί να συνειδητοποιούμε βαθιά μέσα μας, να αισθανόμαστε και να επαναλαμβάνουμε τη ''μαγική'' και απόλυτα δραστική λέξη ''μπορώ''!

Εισηγητές στην ενημερωτική βραδιά ήταν ο Μιχάλης Κουτσιλιέρης καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που μίλησε με θέμα ''θεραπευτική άσκηση στη σύγχρονη ιατρική'', η Μαρία Μακρίδου Φυσικοθεραπεύτρια που ανέπτυξε το θέμα ''Η φυσικοθεραπεία και η συνταγογράφηση της άσκησης'' και ο Ηλίας Φύλλας Ειδικός Παθολόγος με κύριο θέμα ''Διατροφική ισορροπία και βελτίωση υγείας. Πως επιτυγχάνεταί;''.

 Μίλησαν επίσης, αφού παραβρέθηκαν, ύστερα από προτροπή του Γιώργου Μαρή, η Κλέα Νομικού Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας UNESCO και o Kαρύτης Νικόλαος Φυσικοθεραπευτής και Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Φυσικόθεραπευτών Λέσβου, Σάμου, Ικαρίας, αναπτύσσοντας ενδιαφέρουσες παραμέτρους των ζητημάτων που συζητήθηκαν.

 Ο Καθηγητής Φυσιολογίας Μιχάλης Κουτσιλιέρης τόνισε ότι το γενετικό υλικό μα ς(το DNA) αλληλεπιδρά με τη φύση και τα τεκταινόμενα(κάπνισμα, άσκηση, παχυσαρκία, αλκαλική ή όξινη διατροφή κ.ο.κ.) και ''διαβάζεται'', ερμηνεύεται και εκφράζεται(το ίδιο DNA) πότε έτσι και πότε αλλιώς...Πρόσθεσε ότι σήμερα κινδυνεύουμε από έλλειψη άσκησης και ότι μέχρι τώρα η άσκηση είχαμε συνηθίσει να συνδέεται με την προπονητική, ενώ είναι πλέον πολύ απαραίτητο, εφικτό και ολοφάνερο ότι παρέχει αδιαμφισβήτητο θετικό αποτέλεσμα στην εφαρμογή της για θεραπεία σε όλα τα νοσήματα (διαβήτης, υπέρταση κ.τ.λ.) γιατί όταν κάνεις άσκηση αλλάζει ξανά ο τρόπος που διαβάζεται και αντιδρά το DNA, σβήνονται οι φθορές και τα σφάλματα και υπερκαλύπτονται τα σημεία με υγιή στοιχεία. Αναφερόμενος στην Προάνοια υπογράμμισε ότι ''έχουν δοκιμαστεί όλα τα φάρμακα...το μόνο που τη μειώνει 9 φορές στην πιθανότητα εμφάνισης, τη διαδικασία ανάπτυξης της και που επιτυγχάνει την υποχώρηση της...είναι η φυσική άσκηση''.

Η Μαρία Μακρίδου Φυσικοθεραπεύτρια που έχει Φυσικοθεραπευτήριο στη Χίο (εδώ και πέντε χρόνια) μαζί με το σύζυγό της Λουκά Πολίτη, διασαφήνισε στην εισήγησή της ότι άλλη άσκηση είναι κατάλληλη για τον υπερτασικό και άλλη άσκηση είναι κατάλληλη για τον διαβητικό κ.ο.κ. Διευκρίνισε ότι ακόμα και ασθενείς που πάσχουν από το ίδιο νόσημα, ποτέ δεν είναι ίδιοι οργανισμοί ούτε και υπόκεινται στις ίδιες συνθήκες ζωής, φυσικών δυνατοτήτων και άλλων επιρροών και επομένως χρειάζονται εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που σαφώς και πρέπει να συνταγογραφείται. Μίλησε για τα διάφορα όργανα γυμναστικής που χρησιμοποιούν οι Φυσιοθεραπευτές και αναφέρθηκε με ιδιαίτερη αγάπη στον θεραπευτικό αυτό κλάδο που βοηθά πολύ κόσμο να επανέλθει ύστερα από νοσήματα και τραυματισμούς. Έκλεισε την εισήγησή της λέγοντας...''Την ώρα που μπαίνει ένας ασθενής μέσα στο Φυσιοθεραπευτήριο...για μας αυτός είναι όλος ο κόσμος...γιατί θέλουμε το καλύτερο για εκείνον!'' 

 Ο Ηλίας Φύλλας Ειδικός Παθολόγος ξεκίνησε αναφέροντας τη ρήση του Ιπποκράτη ''Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου είναι η τροφή σου''. Στάθηκε σε ορισμένα σημεία που χρειάζονται προσοχή όσον αφορά τη σωστή διατροφή όπως, τον κανόνα ότι οι υδατάνθρακες που προσλαμβάνει κανείς σε ένα γεύμα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις πρωτε'ί'νες, ότι πρωτε'ϊνες και κρέας είναι απαραίτητο και στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, εστίασε στην ευεργετική δράση του ωμού ελαιόλαδου, τόνισε ότι η πλήρης και σωστή διατροφή συμπεριλαμβάνει και φρούτα(βιταμίνες,φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία κ.ο.κ.), είπε ότι το μεταγευματικό ζάχαρο είναι χαμηλότερο αν φάει κανείς ψωμί και μαζί 2-3 αμύγδαλα, παρά αν φάει σκέτο ψωμί...και...όσον αφορά το κρασί συμβούλευσε όσοι πίνουν ένα ποτηράκι να συνεχίσουν να το πίνουν...και...όσοι δεν το πίνουν να μην το αρχίσουν! Έκλεισε λέγοντας ότι η διατροφή μόνη της, όπως και η άσκηση μόνη της δεν αρκούν...χρειάζεται συνδυασμός και των δύο για να έρθει το ποθητό αποτέλεσμα.

Δημήτρης Ζαφείρης

    

Σχετικά Άρθρα