"Δεν είναι δυνατόν να κλείσει η Παιδιατρική Κλινική"

Δηλώνει κατηγορηματικά ο Γιώργος Επιτροπάκης, σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάσης του έργου της Διοικησης του "Σκυλίτσειου"
Παρ, 10/10/2014 - 15:31

Την κατηγορηματική δήλωση ότι δεν πρόκειται να κλείσει η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου έκανε σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Επιτροπάκης, απαντώντας εμμέσως στις βολές που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα τόσο από το ΣΕΣΝΟΧ και το ΣΙΝΟΧΙ όσο και από το Σύλλογο Γυναικών, ότι η κλινική υποβαθμίζεται, όντας υποστελεχωμένη και η διοίκηση δεν πράττει τα δέοντα.

«Η παιδιατρική είναι προτεραιότητα για το Νοσοκομείο. Υπάρχει μια ομάδα γιατρών – όσοι ήταν πέρσι και πρόπερσι- θα προσπαθήσουμε να τη διατηρήσουμε και να την ενισχύσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά για να αναφέρει σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του: «εμείς δεν μετράμε τα παιδιά με αριθμούς».

Ο Διοικητής επισήμανε ότι από την πλευρά τους καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για στελέχωση της κλινικής, πρόσφατα μάλιστα προκηρύχθηκε θέση επικουρικού γιατρού, πλην όμως δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για πρόσληψη από κανέναν παιδίατρο.

Σημείωσε μάλιστα ότι δεν είναι νέο το συγκεκριμένο φαινόμενο αφού 5 θέσεις παιδιάτρων που προκηρύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν και αυτές άγονες.

«Δεν μπορώ να βάλω την άσπρη μπλούζα και να κάνω τον παιδίατρο», σχολίασε στη συνέχεια και τόνισε ότι θα επαναφέρει το θέμα πρόσληψης επικουρικών – αφού οι προσλήψεις μονίμων έχουν παγώσει – και παράλληλα θα επιδιωχθεί η παροχή κινήτρων μέσω της περιουσίας, με πιθανή κάλυψη της στέγασης του όποιου παιδιάτρου ενδιαφερθεί.

Ο Γιώργος Επιτροπάκης πλαισιωμένος από τον Αντιπρόεδρο της Διοίκησης, Γιώργο Μοσχούρη και το Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας που ασκεί επίσης και καθήκοντα Υποδιευθυντή, Λάκη Χαλκιά, παραχώρησε τη συνέντευξη Τύπου σήμερα, 8 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, για να παρουσιάσει το έργο – όπως είπε- που παράγεται στο νοσοκομείο, σημειώνοντας ότι από τα αριθμητικά δεδομένα που αφορούν τόσο τις κλινικές, όσο και τα εξωτερικά ιατρεία, το τμήμα επειγόντων και το μικροβιολογικό, διαπιστώνεται το έργο που παράγεται και  η εμπιστοσύνη που έχουν οι Χιώτες στις παρεχόμενες από αυτό υπηρεσίες.

Μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μηνιαίως, νοσηλεύονται 700 ασθενείς στις κλινικές, 7.500 ασθενείς επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία και το τμήμα επειγόντων περιστατικών, γίνονται 65.000 μικροβιολογικές εξετάσεις, 190 χειρουργικές επεμβάσεις, 30 στεφανιαίες, 40 χημειοθεραπείες, 550 αιμοκαθάρσεις  κ.λ.π.

Ως κορωνίδα του έργου παρουσίασε τις παρεμβάσεις που γίνονται στην πρώην χειρουργική κλινική για να μεταφερθεί εκεί η παθολογική, οι οποίες είχαν βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΕΣΝΟΧ, σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει το προηγούμενο διάστημα.

«Αν εμείς δεν κάνουμε κάτι καλά όποιος έχει στοιχεία ας τα παρουσιάσει», σχολίασε ο κ. Επιτροπάκης, λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να έρθει σε αντιπαράθεση με τα σωματεία γιατρών και εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Κατά τον ίδιο το έργο ξεκίνησε με βάση τις μελέτες της ΔΕΠΑΝΟΜ, προβλέπει διαμόρφωση 3κλινων, 2κλινων και 1κλινων δωματίων, γίνεται με διαφανείς διαδικασίες και χρηματοδότηση θα καλυφθεί  από διάφορες πηγές, όπως ο προϋπολογισμός του «Σκυλίτσειου», το Υπουργείο Υγείας, η περιουσία του νοσοκομείου, αλλά και από δωρεές.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο διοικητής του νοσοκομείου προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ραντεβού στο μικροβιολογικό τμήμα, το οποίο έχει αυτή τη στιγμή χρόνο αναμονής 12 μήνες, λέγοντας ότι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς. Βασική στόχευση – σύμφωνα με τα λεγόμενα του – είναι να υπάρξει μια ιεράρχηση των παραπεμπτικών, ανάλογα με το άμεσο της εκτέλεσής τους (π.χ. επείγουσες ή προληπτικές), ενώ θα περιοριστούν τα τηλεφωνικά ραντεβού και θα επιδιωχθεί – άγνωστο πως- να αυξηθεί ο τελικός αριθμός των μικροβιολογικών εξετάσεων που θα διενεργούνται στο νοσοκομείο.

Όσον αφορά άλλα έργα, μίλησε για την αναδιάρθρωση των εξωτερικών ιατρείων, για τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου, για τη δημιουργία δύο θαλάμων απομόνωσης, τη λειτουργία του κιλικίου, την εγκατάσταση νέου σύγχρονου ατομικού τομογράφου που θα γίνει σε δύο μήνες, καθώς και στην επικείμενη διαμόρφωση πάρκινγκ απέναντι από την είσοδο του νοσοκομείου, το οποίο αισιοδοξεί ότι θα παραδοθεί τα Χριστούγεννα.

Καταλήγοντας να σημειώσουμε ότι ο Διοικητής κλήθηκε να απαντήσει και για το μέλλον λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ (κέντρο φυσικής ιατρικής αποκατάστασης), για την ενδεχόμενη μεταστέγαση του οποίου στο Νοσοκομείο έχει ήδη αντιδράσει η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμΕΑ.

«Μπορεί να μεταφερθεί στο παλιό ακτινολογικό», δήλωσε θεωρώντας ότι έτσι θα υπάρξει άμεση εποπτεία της λειτουργίας του από το νοσοκομείο, ασθενείς του «Σκυλίτσειου» θα επωφελούνται των παρεχόμενων υπηρεσιών, εκτός από τα άτομα που εξυπηρετεί σήμερα, ενώ και η μηχανολογική υποστήριξη του κέντρου θα είναι καλύτερη από την άποψή του, αφού τέτοια υπάρχουν ούτως ή άλλως στο Νοσοκομείο και κατά πολύ περισσότερα από αυτά στις εγκαταστάσεις του ΚΕΦΙΑΠ στο Λατόμι.

Σχετικά Άρθρα