Χίος, Τρίτη 31 Μαρτίου

Δίκες και από τον Αγά των Ολύμπων

Δευ, 24/02/2020 - 16:41

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Ολύμπων-Χίου διοργανώνει την Καθαρή Δευτέρα 02/03/2020 στις 12 το μεσημέρι,στο χωριό, το έθιμο του Αγά και της Χανούμας.

Ο Αγάς και η Χανούμα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα έθιμα στη Χίο και πρωτοτελέστηκε κάποια χρονική στιγμή εντός της δεκαετίας του 1830.

Σήμερα αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαρή Δευτέρα υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.

Το έθιμο διακωμωδεί τους Αγάδες που επί της περιόδου της τουρκοκρατίας δίκαζαν αυστηρά τους Έλληνες Χιώτες επιβάλλοντας αυστηρές ποινές. Κατά την αναβίωση του εθίμου, ο Αγάς είναι ένας αυστηρός δικαστής που μέσω αστείων διαλόγων, πειραγμάτων και πικάντικων σχολίων καταδικάζει τους παρευρισκόμενους με περίσσιο χιούμορ και συνοδεία μουσικής.

Ο Αγάς και η Χανούμα, συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και θεατών, οδηγούνται στην πλατεία του χωριού όπου βρίσκεται το δικαστήριο.

Πολύ κέφι και γέλιο με ζωντανή μουσική από παραδοσιακή ορχήστρα,χορό,τοπικό κρασί και τοπικά εδέσματα! Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του σχολείου Ολύμπων.

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 30/03/2020 - 22:00

Ένας 40χρονος άνδρας, που νοσηλεύεται από το μεσημέρι στον θάλαμο SARS του Νοσοκομείου είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί μας.

Ο ασθενής, που είναι στρατιωτικός, είχε προσέλθει από το Σάββατο με συμπτώματα, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από το ινστιτούτο παστέρ, παρά μόνο σήμερα το μεσημέρι.

Από το Νοσοκομείο εκτός της νοσηλείας του γίνεται προσπάθεια να εντοπιστεί ο κύκλος του λώστε ή δυνατόν να στεγανοποιηθεί το πρόβλημα.