

Με επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 4ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Χίου, που τελεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου Μυρωδάτη Χίος, σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη Ναυτοσύνη, τιμώντας τη βαθιά ναυτική παράδοση του νησιού.
Η χθεσινή δράση πραγματοποιήθηκε στο μαγευτικό χωριό Ολύμποι, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία γεμάτη γεύσεις, ήχους και παραδόσεις.
Δύο καλεσμένοι σεφ, σε συνεργασία με τον Σύλλογο του χωριού, ετοίμασαν παραδοσιακά εδέσματα χειροποίητες πίτες, κρεατόπιτα και χταποδάκι, προσφέροντας στο κοινό αυθεντικές γεύσεις της Χίου, βασισμένες σε τοπικά υλικά και συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά.
Η γαστρονομική πανδαισία πλαισιώθηκε από παραδοσιακούς χορούς, που ενθουσίασαν το κοινό και ζωντάνεψαν την αυλή του χωριού, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η επίδειξη δεσίματος της παραδοσιακής μαντίλας της χιώτικης νυφικής ενδυμασίας, μια τέχνη που κρατά ζωντανό το πολιτιστικό νήμα του τόπου.
Η εκδήλωση έκλεισε με μια συγκινητική ομιλία αφιερωμένη στις γυναίκες ναυτικούς, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους στη ναυτική ζωή του νησιού, τόσο ως στήριγμα των ναυτικών οικογενειών όσο και ως ενεργές συμμετέχουσες στο ναυτικό επάγγελμα.
Το φεστιβάλ συνεχίζεται δυναμικά με σημερινό ραντεβού στα Καρδάμυλα, έναν ακόμα ιστορικό ναυτικό τόπο, ενώ αύριο οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στις Οινούσσες, προσκαλώντας ντόπιους και επισκέπτες να ταξιδέψουν γευστικά και πολιτιστικά στις ρίζες της χιώτικης ναυτοσύνης.