
Υπολείπεται μια ακόμη εβδομάδα για να τελειώσει ο Μάρτης, αλλά οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στη Χίο είναι ήδη διπλάσιες του Φεβρουαρίου, ενώ το ισοζύγιο αφίξεων - αναχωρήσεων είναι αρνητικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χίου, που εκτιμά τον αριθμό των διαμενόντων προσφύγων - μεταναστών στο νησί στους 2.561, τον Ιανουάριο είχαμε 318 αφίξεις και 530 αναχωρήσεις, τον Φεβρουάριο 275 αφίξεις και 406 αναχωρήσεις και τέλος τον Μάρτιο, μέχρι και σήμερα, 586 αφίξεις και 342 αναχωρήσεις.
Από τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα διαπιστώνεται ότι η πορεία αφίξεων - αναχωρήσεις προσφύγων μεταναστών είναι αντιστρόφως ανάλογη με αποτέλεσμα το θετικό ισοζύγιο (περισσότεροι έφυγαν από αυτούς που ήρθαν) που υπήρχε τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τον Μάρτη ανατράπηκε, αν και ο τελικός “λογαριασμός” στο σύνολο των τριών μηνών (μέχρι 23/3) παραμένει οριακά θετικός με 1.176 αφίξεις έναντι 1.278 αναχωρήσεις.
Όσον αφορά την ανθρωπογεωγραφία των προσφύγων - μεταναστών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου που παρουσίασε στην “Α” ο Λιμενάρχης Χρήστος Φραγκιάς, οι περισσότεροι -το 50%- είναι Σύροι και ακολουθούν οι προερχόμενοι από χώρες της Αφρικής -Αλγερία, Αίγυπτο και Μαρόκο- σε ποσοστό 14,7%, οι Ιρακινοί 11%, οι κάτοικοι Κουβέιτ 7% και οι Παλαιστίνιοι 6,5%.







































