
Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Αθλητών Υγείας για την διεξαγωγή λαμπαδηδρομίας προκειμένου να τιμηθούν οι σφαγιαθέντες χιώτες του 1822, στηρίχτηκε από τον Δήμο Χίου, την Επετειακή Επιτροπή «Χίος 2022», την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τους Ποδηλάτες Χίου, τους Έλληνες Ολυμπιονίκες, τον Ιππικό Όμιλο Χίου αθλητές και πολίτες με όλους μαζί να τη διοργανώνουν το τριήμερο που μας έρχεται 23 έως 25 Σεπτεμβρίου σε όλο το νησί.
Το δρώμενο αυτό που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες θα διατρέξουν περίπου 400 χλμ. θα μεταφέρουν με δάδες και θα ανάψουν βωμούς σε όλα τα χωριά της Χίου, τιμώντας μ' αυτόν τον τρόπο το ιστορικό γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της ελληνικής επανάστασης, τις Σφαγές στη Χίο το 1822.
«Είναι μια διοργάνωση μνήμης και όχι μίσους», ανέφερε ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου καλώντας τους πολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους τη θυσία των προγόνων μας.
Για μια σημαδιακή δράση που στηρίζει η επετειακή επιτροπή «Χίος 2022» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Παύλος Καλογεράκης τονίζοντας ότι η συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων σε αυτή υπογραμμίζουν τη σημασία της, με τον ίδιο να προσθέτει ότι μεταφέρεται ένα μήνυμα ειρήνης σε κάθε άκρη της Χίου.
Για την ανάδειξη της Χίου μέσω των αθλητών προσκεκλημένων, μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νίκος Νύκτας που δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι το μήνυμα ειρήνης είναι επίκαιρο όσο ποτέ.
Ώς ένα ελάχιστο φόρο τιμής στα 200 χρόνια από τις Σφαγές της Χίου χαρακτήρισε τη δράση ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθλητών Υγείας Χίου, Χριστόφορος Μερούσης καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του τριήμερου.
«Η ιστορία δεν είναι αριθμοί αλλά ζωές ανθρώπων που χάθηκαν με τραγικό τρόπο», ανέφερε ο σμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Παντελής Βαττάκης καλώντας με την σειρά του το χιακό κοινό να συμμετέχει στην εκδήλωση - δράση τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους προγόνους μας.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες της χιώτικης λαμπαδηδρομίας θα είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής υπερμαραθωνίου δρόμου, Γιάννης Κούρος, οι χιώτες ολυμπιονίκες Ιωάννης Φουντούλης και Μαρία τσουρή, οι παραολυμπιονίκες του νησιού μας Κέλλυ Λουφάκη και Παντελής Καλόγερος, οι πρωταθλητές στον Μαραθώνιο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, Νίκος Πολιάς και Σοφία Ρήγα, καθώς και οι πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές Θοδωρής Ζαγοράκης και Γιώργος Καραγκούνης.
Οι εκκινήσεις θα γίνονται κάθε πρωί από το άγαλμα του Κανάρη στο Δημοτικό Κήπο με την Παρασκευή ως εναρκτήρια μέρα διεξαγωγής για τη διαδρομή της Νότιας Χίου, το Σάββατο της Βόρειας και τη Κυριακή της Κεντρικής.









































