«Άναψε» η δάδα Μνήμης για τις Σφαγές της Χίου

Ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η τριήμερη λαμπαδηδρομία
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 23/09/2022 - 12:40

Με την ευχή να μην ξαναζήσει κανένας τόπος την τραγική περίοδο των Σφαγών της Χίου, ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η λαμπαδηδρομία μνήμης για τους σφαγιασθέντες Χιώτες του 1822, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Χίου, την επετειακή επιτροπή «Χίος 2022», την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τους Ποδηλάτες Χίου, τους Έλληνες Ολυμπιονίκες, τον Ιππικό Όμιλο Χίου αθλητές και πολίτες.

Η εκκίνηση δόθηκε από την πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, το πρωί της Παρασκευής με δεκάδες μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συγκεντρώνονται στο χώρο και να χειροκροτούν τους αθλητές, που συμμετέχουν στην λαμπαδηδρομία.

«Ποτέ πια σε λαούς τέτοια γεγονότα όπως οι Σφαγές της Χίου», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της επετειακής επιτροπής «Χίος 2022», Παύλος Καλογεράκης, προθέτοντας ότι όλη η διοργάνωση στέλνει μήνυμα ειρήνης.

Στα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τις Σφαγές της Χίου, αναφέρθηκε ο εκπαιδευτικός Κώστας Καρατζάς τονίζοντας κυρίως το αντίκτυπο που είχε η καταστροφή του νησιού στην Ευρώπη (επισυνάπτεται η ομιλία του).

Ακολούθησε το άναμμα της δάδας, μπροστά από τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Κανάρη, με τον υπέρ μαραθωνοδρόμο Γιάννη Κούρο να την παραδίδει στον χιώτη μαραθωνοδρόμο Χριστόφορο Μερούση.

Η λαμπαδηδρομία θα διασχίσει όλη τη Χίο και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής.

xekinise_to_proi_tis_paraskeyis_i_triimeri_lampadidromia

Σχετικά Άρθρα