Εκδηλώσεις για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 15/09/2022 - 13:17

Την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, 100 χρόνια πριν, τιμούν με εκδηλώσεις την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, ο Δήμος Χίου και ο "Φάρος Βρβασίου".

«Τιμούμε με την εκδήλωση αυτή όλους του Έλληνες της Μικράς Ασίας που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους στην Σμύρνη που καιγόταν», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής, προσθέτοντας ότι «αποτελεί χρέος μας να μην ξεχνάμε».

«Η φετινή κατάθεση τιμής στους προγονούς έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς συμπληρώνοντα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή», σημειώσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου Παύλος Καλογεράκης, προσθέτοντας ότι «η μνήμη είναι μια γιορτή γιατί τιμάς τους πρόγονους σου αλλά και όσους αγωνίστηκαν για να ενωθούν τα κομμάτια των Μικρασιατών που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα».

«Η Ημέρα Μνήμης ξεκίνησε πριν από 44 χρόνια από τον Φάρο Βαρβασίου, με την πρώτη γενιά των ξεριζωμένων Μικρασιατών να είναι παρόντες», τόνισε η πρόεδρος του «Φάρου Βαρβασίου» Γεωργία Χούλη καλώντας όλους τους πολίτες να παραστούν σε αυτή την Κυριακάτικη γιορτή μνήμης ενώ ευχαρίστησε παράλληλα όσους στήριξαν και βοήθησαν για την υλοποίηση της εκδήλωσης.

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα εορταστεί την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. Το πρωί θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Μικρασιατικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπου Βαρβασίου. Εκεί θα πραγματοποιηθεί επίκαιρη ομιλία από τον Εμμανουήλ Βαρβούνη, καθηγητή λαογραφίας και κοσμήτωρα της σχολής κλασσικών και Ανθρωπιστικών σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Θα ακολουθήσει τρισάγιο στο άγαλμα του Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα και θα γίνει ρίψη στεφάνου μνήμης στην είσοδο του λιμανιού.

 

 

ekdiloseis_gia_genoktonia_ellinon_mikras_asias_kyriaki_18922

Σχετικά Άρθρα