Εμπόδια πρόσβασης των ΑμεΑ σε μνημεία και χώρους πολιτισμού

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 05/08/2021 - 15:25

Ζούμε στη χώρα που το αυτονόητο αποτελεί ζητούμενο, κι όταν αυτό γίνει πράξη νιώθουμε την ανάγκη να το γνωστοποιήσουμε για να ενημερωθούν και όσοι τους ενδιαφέρει το ζήτημα.

Αυτό έγινε και με την χθεσινή ανακοίνωση του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ που ενημέρωσε ότι το Βυζαντινό Μουσείο Χίου θα είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία, βέβαια όχι σε όλα, αφού όπως παρατήρησε η Πρόεδρος του Συλλόγου, Σοφία Μιχάλα, μόνο οι έχοντες κινητικά προβλήματα θα μπορούν να μπουν κι αφού προηγούμενα πάρουν τηλέφωνο για να τοποθετηθεί από τους εργαζόμενους η κινητή ράμπα.

Οι έχοντες προβλήματα ακοής και όρασης, έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να βρουν χώρους πολιτισμού, αρχαιοτήτων κ.λ.π. που θα είναι προσβάσιμοι και για εκείνους.

Δυστυχώς η χώρα μας και κατ’ επέκταση και το νησί μας υστερεί σημαντικά από αυτό που έχουν καταφέρει άλλα κράτη, τουλάχιστον οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί να μην έχουν εμπόδια πρόσβασης για τα ΑμεΑ.

Ενδεικτικά τα παραδείγματα που ανέφερε η κα Μιχάλα για τη Νέα Μονή, που δεν έχει τουαλέτα για ΑμεΑ και η εξυπηρέτηση γίνεται από μια ξύλινη ράμπα (δωρεά ιδιώτη), το απροσπέλαστο Κάστρο της Χίου αλλά και το πλακόστρωτο στα Μεστά που κυριολεκτικά έχουν σπάσει εκεί αναπηρικά αμαξίδια.

Δυσκολίες υπάρχουν ακόμη και στην πρόσβαση των ΑμεΑ στο θέατρο Καστρομηνά.

 

prosvasimo_gia_anthropoys_me_kinitikes_anapiries_to_vyzantino_moyseio

Σχετικά Άρθρα