Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Β. Αιγαίου: Επιστολή προς την υπουργό Παιδείας για τα ολιγομελή τμήματα ΕΠΑΛ

Τρί, 07/09/2021 - 14:21

Αναφορικά με την μη έγκριση λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑ.Λ. Χίου η Ένωση Τεχνολόγων και Εκπαιδευτικών του Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Αιγαίου σε επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας Νίκης Κεραμέως αναφέρουν:

«Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης της Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου με Αρ.Πρωτ. 3193/10-8-2021 και την Υπουργική Απόφαση με Αρ.Πρωτ. 106084/Υ2/01-09-2021 διαπιστώνεται ότι για το σχολικό έτος 2021-2022 από τα 13 προς έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων ολιγομελή τμήματα δεν έχουν εγκριθεί 04 έως σήμερα, στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) της Χίου και συγκεκριμένα τα παρακάτω:

Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Χίου:

1. Τομείς (Β΄τάξη):

• Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών Β΄ Τάξης (αριθμός μαθητών 2).

2. Ειδικότητες (Γ΄τάξη):

• Τεχνικός Μηχανολ. Εγκαταστάσεων και Κατασκευών (αριθμός μαθητών 1).

• Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού & Κλιματισμού (αριθμός μαθητών 3).

• Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ (αριθμός μαθητών 5).

Το φαινόμενο της μη έγκρισης τμημάτων τάξεων, τομέων και ειδικοτήτων στην Β΄ & Γ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικά στη Χίο, θα οδηγήσει:

• Μαθητές/τριες της Β΄τάξης μοναδικού τομέα των ΕΠΑ.Λ. σε στρεβλό επαναπροσανατολισμό ή πιθανόν την μεταφορά τους σε άλλο σχολείο από αυτό που έχουν επιλέξει, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του δημοσίου με το κόστος μεταφοράς των μαθητών ή στην εγκατάλειψη σπουδών με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μαθητική διαρροή που τελικά οδηγεί στην αποδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας.

• Μαθητές/τριες που παρακολουθούν μοναδικές ειδικότητες στην Γ΄ τάξη σε ΕΠΑΛ της Χίου να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την φοίτησή τους στις ειδικότητες που έχουν επιλέξει αφού έτυχε να ζουν σε ένα νησί.

Ως εκ τούτου και επειδή συντρέχουν λόγοι:

• Οικονομικοί, αφού διορίστηκε μόνιμη εκπαιδευτικός στον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του οποίου η Β΄ τάξη δεν εγκρίθηκε και στις περισσότερες των περιπτώσεων λειτουργίας των τμημάτων δεν προκύπτει σημαντική οικονομική δαπάνη για το δημόσιο

• Πληθυσμιακής κατανομής ειδικοτήτων, αφού σε όλο το νησί στον Τομέα Μηχανολογίας αν ισχύσει η μη έγκριση των προαναφερθέντων ειδικοτήτων θα λειτουργεί μόνον η ειδικότητα του Τεχνικού Οχημάτων

Παρακαλούμε να εγκριθεί η λειτουργία των προαναφερόμενων τμημάτων λαμβάνοντας υπόψη ότι το εν λόγω αίτημα υποστηρίζουν όλοι οι πολιτικοί, εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστικοί φορείς καθώς και το Επιμελητήριο Χίου.

Επιπροσθέτως, επειδή οι προαναφερόμενοι Τομείς και ειδικότητες είναι μοναδικοί στη Χίο και φυσικά στην πλειονότητα τους εκκρεμούν εγγραφές αιτούμαστε επιπροσθέτως μετά την έγκριση των προαναφερόμενων τμημάτων το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγγραφών, ανανεώσεων εγγραφών μαθητών/τριών στα ΕΠΑ.Λ. για τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ώστε να ολοκληρώσουν όλοι οι επιθυμούντες μαθητές την εγγραφή τους.

Τέλος, επειδή διακαής πόθος όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και κυβερνητική εξαγγελία αποτελεί, τα δημόσια σχολεία να ξεκινήσουν την νέα σχολική χρονιά 2021-2022 από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους πλήρως στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς, ζητούμε εγκαίρως την υλοποίηση όλων των παραπάνω.

Ευελπιστούμε σε μια άψογη συνεργασία μαζί σας και για δικές σας ενέργειες».

 

Σχετικά Άρθρα