Έρευνα στο Β. Αιγαίο για το προσφυγικό - μεταναστευτικό: Απαισιόδοξοι για το μέλλον τους οι νησιώτες

Παρ, 21/02/2020 - 15:02

Οι ελπίδες για ένα ευοίωνο μέλλον στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξανεμίζονται σύμφωνα με τα όσα αποτυπώνει η έρευνα που πραγματοποίησε η Κapa Research για λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης, στα πλαίσια της υπεράσπισης της θέσης για τη μη δημιουργία υπερδομών για τους πρόσφυγες – μετανάστες στην περιοχή μας.

Και μπορεί οι περισσότεροι αναλύοντας τα δεδομένα να εστιάζουν σ'αυτό καθ'αυτό το ζήτημα που ταλανίζει τα νησιά μας, άξιες προσοχής όμως, κυρίως για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών, είναι  και μια σειρά άλλων απαντήσεων που δόθηκαν, στο πλαίσιο της συγκεκριμενης έρευνας, που αποτυπώνουν μια μίζερη πραγματικότητα, που δυστυχώς μας τραβάει στον... πάτο.

Για παράδειγμα, ποσοστό 81% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η πορεία του νησιού τους κινείται προς τη λαθεμένη και μάλλον λαθεμένη κατεύθυνση. Το ποσοστό αγγίζει το 79% σε ό,τι αφορά τη Χίο.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι είναι οι Χιώτες και για την οικονομική κατάσταση του νησιού, θεωρώντας σε ποσοστό 62% ότι θα είναι μάλλον χειρότερη και χειρότερη σε μια 5ετία.

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού,   είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης ότι οι ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα το θεωρούν ως το κυριότερο πρόβλημα της χώρας (78%). Επίσης  ιεραρχώντας τα σημαντικότερα  προβλήματα των νησιών μας απαντούν , σε ποσοστό  79%, ότι πρώτο και με διαφορά είναι το προσφυγικό- μεταναστευτικό, και ακολουθούν  η υγεία κατά 48% και ο τουρισμός με 29% και οι μεταφορές συγκοινωνίες κατά 21%, ενώ το ίδιο ποσοστό έχει και η ανασφάλεια του πολίτη.

Ενδιαφέρον έχουν τα αντίστοιχα ποσοστά που διαμορφώθηκαν με βάση τις απαντήσεις των Χιωτών αφού ένα 89% ιεράρχησε πρώτο το μεταναστευτικό – προσφυγικό, 43% τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Νοσοκομείου και του τομέα υγείας γενικότερα, 37% τουρισμός, 23% μεταφορές και συγκοινωνίες αλλά και το ίδιο ποσοστό πολιτών πρόταξε την ανεργία.

Το 90% απάντησε ότι οι αυξημένες ροές έχουν επηρεάσει αρνητικά το νησί τους και το 56% εκτιμά ότι κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Το 70% τονίζει ότι αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια και το 45% θεωρεί ότι οι αυξημένες ροές οφείλονται στο ότι το καθεστώς που επικρατεί στη χώρα μας είναι αρκετά δεκτικό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω, σε δείγμα 1203 κατοίκων του Βορείου Αιγαίου από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2020. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Σχετικά Άρθρα