Χίος, Σάββατο 28 Μαρτίου

Έρευνα στο Β. Αιγαίο για το προσφυγικό - μεταναστευτικό: Απαισιόδοξοι για το μέλλον τους οι νησιώτες

Παρ, 21/02/2020 - 15:02

Οι ελπίδες για ένα ευοίωνο μέλλον στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξανεμίζονται σύμφωνα με τα όσα αποτυπώνει η έρευνα που πραγματοποίησε η Κapa Research για λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης, στα πλαίσια της υπεράσπισης της θέσης για τη μη δημιουργία υπερδομών για τους πρόσφυγες – μετανάστες στην περιοχή μας.

Και μπορεί οι περισσότεροι αναλύοντας τα δεδομένα να εστιάζουν σ'αυτό καθ'αυτό το ζήτημα που ταλανίζει τα νησιά μας, άξιες προσοχής όμως, κυρίως για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών, είναι  και μια σειρά άλλων απαντήσεων που δόθηκαν, στο πλαίσιο της συγκεκριμενης έρευνας, που αποτυπώνουν μια μίζερη πραγματικότητα, που δυστυχώς μας τραβάει στον... πάτο.

Για παράδειγμα, ποσοστό 81% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η πορεία του νησιού τους κινείται προς τη λαθεμένη και μάλλον λαθεμένη κατεύθυνση. Το ποσοστό αγγίζει το 79% σε ό,τι αφορά τη Χίο.

Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι είναι οι Χιώτες και για την οικονομική κατάσταση του νησιού, θεωρώντας σε ποσοστό 62% ότι θα είναι μάλλον χειρότερη και χειρότερη σε μια 5ετία.

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού,   είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης ότι οι ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα το θεωρούν ως το κυριότερο πρόβλημα της χώρας (78%). Επίσης  ιεραρχώντας τα σημαντικότερα  προβλήματα των νησιών μας απαντούν , σε ποσοστό  79%, ότι πρώτο και με διαφορά είναι το προσφυγικό- μεταναστευτικό, και ακολουθούν  η υγεία κατά 48% και ο τουρισμός με 29% και οι μεταφορές συγκοινωνίες κατά 21%, ενώ το ίδιο ποσοστό έχει και η ανασφάλεια του πολίτη.

Ενδιαφέρον έχουν τα αντίστοιχα ποσοστά που διαμορφώθηκαν με βάση τις απαντήσεις των Χιωτών αφού ένα 89% ιεράρχησε πρώτο το μεταναστευτικό – προσφυγικό, 43% τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Νοσοκομείου και του τομέα υγείας γενικότερα, 37% τουρισμός, 23% μεταφορές και συγκοινωνίες αλλά και το ίδιο ποσοστό πολιτών πρόταξε την ανεργία.

Το 90% απάντησε ότι οι αυξημένες ροές έχουν επηρεάσει αρνητικά το νησί τους και το 56% εκτιμά ότι κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Το 70% τονίζει ότι αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια και το 45% θεωρεί ότι οι αυξημένες ροές οφείλονται στο ότι το καθεστώς που επικρατεί στη χώρα μας είναι αρκετά δεκτικό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω, σε δείγμα 1203 κατοίκων του Βορείου Αιγαίου από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2020. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 28/03/2020 - 07:20

Τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου θα αλλάξει η ώρα σε θερινή, όπως κάθε χρόνο. 

Φέτος, αυτή η Κυριακή είναι στις 29 Μαρτίου όταν και οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μία ώρα μπροστά.

Η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο (του 2020) και ενδεχομένως και το Μάρτιο του 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του '70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Θερινή και χειμερινή ώρα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια,.

Οι επικριτές της επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, και να υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.

www.cnn.gr