Φάρος ο... άπαιχτος

Δευ, 14/12/2020 - 06:48

Η φαντασία των γυναικών κυρίως του Φάρου Βαρβασίου είναι εκπληκτική.

Αυτή την φορά μας εύχονται καλές γιρτές, στήνοντας μας τραπέζι Μικρασιάτικο και δίνοντας μας και δύο συνταγές.

Δοκιμάστε της.

Μικρασία αγάπη μας, είσαι παντού.

"Μουχαλεμπί και γκιούλ σερμπέτ ο αναστεναγμός σου και του Χατζή Μπεκίρ λοκούμ ο τρυφερός λαιμός σου. Ο κάθε λόγος σου γλυκός, σαν ραβανί αφράτος, και σαν Αιβάν - Σεράι λοκμάς με μέλι μυρωδάτος."

(Από τη Λωξάνδρα της Μαρίας Ιορδανίδου)

ΜΑΛΕΜΠΙ (γνωστό και ως Μουχαλεμπί)

• 8 ποτήρια γάλα

• 1 ½ ως 2 ποτήρια ζάχαρη

• 2 φλιτζανάκια ρυζάλευρο

• 2 κουταλιές τση σούπας νισεστέ

• 2 φλιτζανάκια νερό

• 2 φλιτζανάκια ψιλοκομμένα ξέξασπρα μύργαλα

• 1 φλιτζανάκι ψιλοκομμένο φιστίκι αιγενήτικο

• 1 κουταλάκι γιομάτο κοπανισμένη μαστίχα (τήνε κοπανάς στο χαβάνι με λι’άκι νισεστέ, γιατεμή κολνά και τήνε χάνεις). Άμα δε σου κοϊντίζει η μαστίχα, τότες βάνε βανίλιες.

• Λίγο αλατσάκι

Βράζεις το γάλα με τη ζάχαρη. Σ’ ένα τσουμπλέκι ανεκατεύεις το ρυζάλευρο, τη μαστίχα, το νισεστέ και το νερό και ρίχνεις λί’ο από το βρασμένο γάλα, ανεκατεύοντας καλά καλά, να μη σου σβωλιάσει, σαν που κάμεις τσι κρέμες και τα ρυζόγαλά σου. Απέκει, ρίχνεις λί’ο λί’ο από ‘φτό το πράμα στο χοχλακιαστό γάλα, βάνεις μια πρέζα αλάτσι κι ανεκατεύεις έναν γκερεμέ ίσαμε να πήξει τ’ αραρούτι σου. Το μαλεμπί το σερβέρνεις μέσα σε σκουτελάκια, κουκισμένο με τα μύργαλα και τα φιστίκια.

Ξέξασπρα: ασπρισμένα.

Γιατεμή: ειδεμή.

Σου κοϊντίζει: σ’ ευχαριστεί.

Έναν γκερεμέ: συνεχώς.

Αραρούτι: υδαρές, χυλώδες παρασκεύασμα.

Σκουτελάκια: μπολάκια, γαβαθάκια.

Κουκισμένο: πασπαλισμένο.

(Η Συνταγή στην Ερυθραιώτικη Διάλεκτο είναι ευγενική παραχώρηση του Θοδωρή Κοντάρα).

 

…Δω μου και μήλα κερά μου δώδεκα, κυδώ - κυδώνια δεκαπέντε, και μια φασκιά κερά μου απ' το νερό…

(Από τα πρωτοχρονιάτικα παραδοσιακά κάλαντα του Τσεσμέ).

 

ΣΕΡΜΠΕΤΙ ΚΑΪΣΙ

• 150 κουκούτσια αφ’ τα καϊσιά.

• Ένα κιλό ζάχαρη

• Ένα κιλό κονιάκι

• Τρία φλιτζάνια νερό

Βάνεις τα κουκούτσια με το κονιάκι σε μιαν άμουλα και τ’ αφήνεις καμιά πενηνταριά μέρες στον ήλιο. Απέ, δένεις το σορόπι στον τέντζερε και το ρίχτεις κρύο στην άμουλα με το κονιάκι. Ναν τ’ αφήκεις ακόμας μια βδομάδα στον ήλιο και είναι έτοιμο.

Καλόπιοτο και καλοτρατάριστο!

Καϊσιά: βερίκοκα με το κουκούτσι μύγδαλο (γλυκό). Το σερμπέτι γίνεται και με τα πικροκούκουτσα από τα τωρινά βερίκοκα.

(Η Συνταγή στην Ερυθραιώτικη Διάλεκτο είναι ευγενική παραχώρηση του Θοδωρή Κοντάρα).

Σχετικά Άρθρα