Χίος, Δευτέρα 19 Νοεμβρίου

Φωτιά σε καυστήρα καλοριφέρ ξύλων στο Φραγκοβούνι

Τρί, 20/02/2018 - 20:46
Η Πυροσβεστική ήρθε ταχύτατα

Δεύτερη πυρκαγιά μέσα σε λίγες μέρες από καυστήρα αυτή τη φορά  στην ίδια περιοχή. Εκδηλώθηκε στις 8.20 μ.μ. σε ξυλοκάζανο σπιτιού στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Τραχύ στο Φραγκοβούνι. Στο σημείο έσπευσαν 3 οχήματα και 7 άνδρες  της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς την πυρκαγιά έσβησαν οι ιδιοκτήτες προτού αυτή εξαπλωθεί.

Οπως διαβάζουμε σε σχετικές ενημερωτικές ιστοσελίδες η συντήρηση του καυστήρα και του λέβητα της εγκατάστασης, πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο.

Καλό είναι οι εργασίες συντήρησης και καθαρισμού να γίνονται μετά το τέλος του χειμώνα αμέσως μετά από την βαριά χρήση όπου είναι ακόμη φρέσκα τα κατάλοιπα της καύσης.

Έτσι αποφεύγεται πιθανή εμφάνιση διάβρωσης του λέβητα η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη δημιουργία οπών (τρυπών).

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν το φθινόπωρο για τη δουλειά αυτή.

Σε κάθε περίπτωση οι εργασίες αυτές πρέπει να γίνονται πάντοτε από αδειούχο τεχνίτη (καυστηρατζή).

Αυτός είναι και ο μόνος που μπορεί να εκδώσει επίσημο φύλλο συντήρησης - ελέγχου στο οποίο θα αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός αδείας του.

Ποιες είναι λοιπόν οι κυριότερες εργασίες συντήρησης:

• Καθαρισμός και συντήρηση του καυστήρα και του λέβητα

• Κατάλληλη ρύθμιση του καυστήρα για οικονομία καυσίμου και ελαχιστοποίηση των εκπομπών

• Έλεγχος καυσαερίων

• Έλεγχος και λίπανση του κυκλοφορητή

• Έλεγχος αυτοματισμών

• Έλεγχος καλής λειτουργίας

Γιατί πολύ απλά ένα καλοσυντηρημένο και καλορυθμισμένο σύστημα καυστήρα - λέβητα αυξάνει την συνολική θερμική απόδοση της εγκατάστασης μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση καυσίμου μέχρι και κατά 50%.

Επιπλέον, η τακτική συντήρηση του συστήματος καυστήρα - λέβητα αυξάνει τον χρόνο ζωής του και μειώνει τις πιθανότητες κάποιας σοβαρής βλάβης, σε αντίθεση με ένα σύστημα που συντηρείται ελλιπώς.

Γενικά το κόστος συντήρησης δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό αν και διαφέρει από πόλη σε πόλη. Σε κάθε περίπτωση αποσβένεται από την εξοικονόμηση πετρελαίου που επιτυγχάνεται από την ομαλή λειτουργία του καυστήρα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι συντηρώντας τις εγκαταστάσεις θέρμανσης εξασφαλίζετε την ασφάλεια τόσο την δική σας, όσο και των παιδιών σας.

(Φωτο αρχείου)

Σχετικά Άρθρα

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΑΤΙ"
Δευ, 19/11/2018 - 18:37
Γιάννης Γεωργιάδης, Σμάρω Μπουλαζέρη και Κων/να Τσέλα μιλούν για τον διαβήτη

Γνώση, εκπαίδευση και μέτρο είναι αυτά που κυρίως χρειάζεται ένας διαβητικός στις μέρες μας για να αντιμετωπίσει τη σύγχρονη μάστιγα που ονομάζεται διαβήτης. Την ώρα που 1 στους 11 ανθρώπους παγκοσμίως ζει με σακχαρώδη διαβήτη και η τεχνολογία έχει προσφέρει πολύ σπουδαίες υπηρεσίες στην αντιμετώπιση αυτής της ύπουλης νόσου που διεισδύει όλο και περισσότερο, απόρροια και του σύγχρονου τρόπου ζωής, το τρίπτυχο γνώσης, εκπαίδευσης και μέτρου παραμένει ζητούμενο, όπως εξηγούν στην Αλήθεια TV και στην εκπομπή «η επικαιρότητα με άλλο μάτι», ο γιατρός ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος Γιάννης Γεωργιάδης, η διαβητική μητέρα Σμάρω Μπουλαζέρη και η επίσης διαβητική 9χρονη κόρη της Κωνσταντίνα, που περιγράφει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την καθημερινότητα ενός διαβητικού.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε με απλό και κατανοητό τρόπο τους τύπους διαβήτη, πώς η ασθένεια συνδέεται άμεσα με τη διατροφή μας, πώς περάσαμε από τον… μεσαίωνα στην… αναγέννηση, όσον αφορά τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου, κάτι που επιβεβαίωσε και η κα Μπουλαζέρη, η οποία διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 -που σημαίνει παντελής έλλειψη ινσουλίνης στον οργανισμό- στην ηλικία των 9 ετών και έκτοτε έμαθε να ζει η ίδια αλλά και η 9χρονη σήμερα κόρη της με αυτόν, βοηθώντας μάλιστα -και λόγω της δουλειάς της, νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Χίου- πολλούς ακόμη να δουν κατάματα το πρόβλημα, να το αποδεχθούν και να το αντιμετωπίσουν.

Η γλυκύτατη Κωνσταντίνα Τσέλα, διαγνώστηκε με διαβήτη 1 από 14 μηνών. Όπως η ίδια λέει δεν τον διάλεξε αλλά έμαθε να ζει με αυτόν, αφού θα την ακολουθεί σε όλη της τη ζωή. Με τη βοήθεια της μητέρας της έμαθε τι σημαίνει υγιεινή διατροφή, έμαθε πόσο σημαντική είναι αυτή όχι μόνο για την ίδια αλλά για κάθε άνθρωπο που θέλει να είναι υγιής, έμαθε με τη βοήθεια μίας αντλίας να ρυθμίζει το σάκχαρό της, το οποίο μέχρι τώρα δεν την εμποδίζει σε ό,τι θέλει να κάνει, αλλά της έχει δημιουργήσει την επιθυμία να γίνει επιστήμονας και να βρει λύση για τους ανθρώπους που ο οργανισμός τους δεν παράγει ινσουλίνη. Ταυτόχρονα θέλει να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα της ρυθμικής γυμναστικής που υπεραγαπά.

Ένα γεμάτο ζωντάνια παιδί που είναι σε θέση, παρά τη μικρή ηλικία του, να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του μέτρου στη ζωή μας, κάτι που ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι σε πολλούς ενήλικες παραμένει δυστυχώς ακόμη ζητούμενο.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο της οικογένειας και στην υποστήριξη που αυτή με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να παρέχει όταν ένα μέλος της είναι διαβητικό, κάτι που έκανε και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διαβήτη να αφιερώσει όχι μόνο το 2108, αλλά και το 2019 στη σχέση διαβήτη και οικογένειας.