Γιώργης Μηλιανός, ο… βατραχάνθρωπος των Ολύμπων

Την Πέμπτη "Αυτοπροσώπως" στην Αλήθεια ΤV
Δείτε το Βίντεο
Κυρ, 05/12/2021 - 19:20

Ο Γιώργης Μηλιανός είναι ένας… μύθος για τους Ολυμπούσους τους Νοτιοχωρούσους, για όσους γνωρίζουν την δράση του και κυρίως για όσους έχουν ακούσει γι’ αυτόν, κυρίως από τους άλλους, καθώς ο ίδιος λέει μετρημένα πράγματα και κυρίως με γρίφους.

Αρκεί να του τα βάλεις στη σειρά, αρκεί να σε εμπιστευτεί και να αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι. Αρκεί να μην έρθει η κουβέντα στο Κυπριακό και αρχίζει να θυμάται, με όλα και με τούτα, αυτή η συνέντευξη μας πήρε… χρόνια, για να μας πεί τελικά στην κάμερα, πράγματα που δεν είπε ποτέ δημοσίως.

Την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. ο Γιώργης Μηλιανός, στην Αλήθεια ΤV και στην εκπομπή "Αυτοπροσώπως" εμπιστεύεται στον Γιάννη Τζούμα, την πολυκύμαντη ζωή του, που αρχίζει απλά το 1950 στους Ολύμπους.

Αγροτόπαιδο, που δεν έπαιρνε τα γράμματα, σε αντίθεση με τον αδελφό του Νίκο, που έγινε καθηγητής και την αδελφή του Σταματία που έγινε Δασκάλα, ο Γιώργης τελειώνει το Δημοτικό και μπαρκάρει με ένα Λίμπερτυ ως Παραμάγειρας σερί 5 χρόνια. Μπαίνει στο πλοίο 14 και βγαίνει 19 για να παρουσιαστεί στο «Μπαλάσκας» ως Ναυτάκι. Εκεί κάνει ένα βήμα μπροστά, χωρίς να ξέρει γιατί, όταν οι Αξιωματικοί ρωτούν, ποιοί θέλουν να γίνουν… βατραχάνθρωποι. Από τους 117 της σειράς του, την εξάμηνη εκπαίδευση καταφέρνουν να βγάλουν μόνο... τέσσερις.

Γιατί ήταν ανάμεσα τους δεν ξέρει. Ξέρει πως έχει πείσμα, δεν θέλει να χάνει, αγαπά την Πατρίδα και τελικά μετά το εξάμηνο επιλέγεται να γίνει και Αλεξιπτωτιστής.

Στη διάρκεια της θητείας του το 1972 καλείται να περισώσει ότι δεν σώζονταν στο ναυάγιο ενός Γκαζάδικου και ενός Φορτηγού, ενώ αμέσως μετά βουτάει με την ομάδα του και ανασύρουν 32 πτώματα από αναγκαστική προσθαλάσσωση αεροπλάνου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, μέχρι που απολύεται για να ξαναμπαρκάρει.

Το 1974 και πριν φύγει για ταξίδι γίνεται επιστράτευση και βρίσκεται λόγω ειδικότητος στην Κρήτη. Μπαίνει στο υποβρύχιο Παπανικολής για να μεταφερθεί στην Κύπρο, αλλά το υποβρύχιο στον βυθό της Ρόδου παίρνει εντολή αν επιστρέψει. Η μονάδα του την επομένη μπαίνει σε δύο μεταγωγικά Αεροπλάνα και οδεύουν και τα δύο στην Κύπρο. Το ένα πέφτει από λάθος πυρά των… Κυπρίων, η γνωστή υπόθεση αυτής της τραγωδίας, αλλά το άλλο προσγειώνεται και αμέσως αρχίζουν οι μάχες για να μην πάρουν οι εισβολείς Τούρκοι το Αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Ο Γιώργης Μηλιανός σε αυτή τη μάχη τραυματίζεται σε τρία σημεία του σώματος από θραύσματα βόμβας και μετά από 15 μέρες νοσηλείας παίρνει εξιτήριο και ξανά… απολυτήριο αφού ο πόλεμος έληξε με το 1/3 της Κύπρου σκλαβωμένο.

Ο Γιώργης Μηλιανός θυμάται, μιλάει, λέει αλλά κυρίως… κρύβει πράγματα που δεν λέγονται ποτέ, γιατί ο πόλεμος, όσο απλά τον περιγράφει είναι αγώνας ζωής και θανάτου. Σκοτώνεις για να μην σε σκοτώσουν, ζείς όταν πεθάνει ο άλλος.

Ο Γιώργης Μηλιανός ήθελε να μείνει στο Πολεμικό ναυτικό αλλά δεν ήταν μορφωμένος. Έτσι μπαρκάρισε για 22 χρόνια αλλά δεν ξέχασε ποτέ, τον Διοικητή του, τους συμπολεμιστές του, τα… βατράχια, την ανάγκη της συνεχούς εκπαίδευσης ως έφεδρος και κυρίως το κέρδος του από μια θητεία γεμάτη περιπέτειες.

Δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο. Ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τα πάντα.

Ακόμα και να μην… ξεχνά.

 

 

aytoprosopos_giorgos_mylianos

Σχετικά Άρθρα