Τα 20 χρόνια λειτουργίας της γιόρτασε το απόγευμα της Τρίτης η Εταιρεία Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων Χίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου με μία διαδραστική εκδήλωση τιμώντας και εκείνη με τη σειρά της την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας.
Από το 2004 που ιδρύθηκε η εταιρεία έχει δημιουργήσει στο νησί μας τέσσερεις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για 18 άτομα με νοητική στέρηση και ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για 25 άτομα, στον πρώην «Οίκο Αγάπης» που μετονομάστηκε σε «Διονύσειο», ενώ επίκειται μια ακόμη στέγη, αυτή τη φορά στο Βροντάδο.
Η αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε με μία χορωδιακή παρουσία των ωφελούμενων, ενώ στη συνέχεια στο κοινό μίλησαν η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της Ε.Γ.Α.Ν.Υ. Χριστίνα Σεράφη και Άννα Κώσταλου για τα 20 χρόνια λειτουργείας της εταιρείας, τις δυσκολίες που συνάντησαν για να επιτύχουν το έργο της, καθώς και για τις δωρεές που έγιναν στην ΕΓΑΝΥ και τη σημαντική συμβολή τους για την ολοκλήρωση της στέγης του Διονύσειου.
Αμέσως μετά την ομιλία ακολούθησε η προβολή ολιγόλεπτου μουσικού βίντεο που ήταν αφιερωμένο στις δράσεις των ωφελούμενων της Ε.Γ.Α.Ν.Υ. όπου μέσα από ένα φωτογραφικό ταξίδι στον χρόνο οι θεατές παρακολούθησαν την αρχή των κτιριακών υποδομών της εταιρείας, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της, τις εκδρομές των ωφελούμενων, παρελάσεις, δράσεις, αγώνες και φυσικά φωτογραφικά αποσπάσματα από τα "Διονύσεια", τις ετήσιες εκδηλώσεις του ιδρύματος που κάθε χρόνο έχουν ένα μοναδικό θέαμα για τους προσκεκλημένους.
Ακολούθησε ομιλία του ψυχολόγου και διευθυντή των δομών Νικόλαου Γκαζέπη κάνοντας αναφορά στη συμβολή του φορέα στην κοινωνική φροντίδα, έχοντας στο πλάι του τους ωφελούμενους που κατέθεσαν και εκείνοι με τη σειρά τους την εμπειρία τους από τη διαμονή τους στο Διονύσειο.
Στη συνέχεια για την ΕΓΑΝΥ μίλησαν ο Διευθυντής του Συλλόγου Ατόμων με Σύνδρομο Down Ελλάδος και Γενικός Γραμματέας του ΚΟΙΝΣΕΠ "ΠΑΖΛ" Βασίλειος Κασιμάτης με αναφορά στην αξιοποίηση του πλαισίου ανάπτυξης της 20ετίας 2004-2024 από τους φορείς, η ψυχολόγος και εκπαιδευτικός Έλενα Τσατσαρώνη για τα συναισθήματα και την αναπηρία και η κοινωνική λειτουργός Κλεοπάτρα Τσοπάνη για την πρωτόγνωρη εμπειρία της συνεργασίας της με άτομα με νοητική αναπηρία.
Στο τέλος της εκδήλωσης οι προσκεκλημένοι εκ Θεσσαλονίκης σκηνοθέτες της ταινίας "Λώξη", Δημήτρης Ζάχος και Θανάσης Καφετζής, ανέβηκαν στο βάθρο της σκηνής προλογίζοντας την ταινία τους πριν την προβολή της, όπου ήταν η πρώτη για τα ελληνικά δεδομένα που κατέγραψε μέσα από τον φακό της, τη ζωή της πρώτης ελληνίδας ηθοποιού με σύνδρομο down που συμμετείχε σε θεατρική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου. Το όνομα αυτής, Λωξάνδρα Λούκας. Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ "Λώξη" διάρκειας 87 λεπτών.