Χίος, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

Γυμναζόμαστε με Στόχο-Ανεβάζουμε ρυθμούς μειώνουμε το ρίσκο

Επίδραση φυσικής δραστηριότητας στον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 31/10/2014 - 14:40

Ακούγεται κοινότυπο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είναι η πρόληψη

  • Οι δραστήριες γυναίκες έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.  
  • Το ποσοστό της μείωσης του κινδύνου κυμαίνεται μεταξύ 20%-80% 
  • Ιδιαιτέρως προστατευτική είναι η έντονη αλλά και η μέτρια φυσική δραστηριότητα ιδίως όταν ξεκινά από την εφηβική ηλικία και όταν συνεχίζεται  καθ’ όλη την ενήλικη ζωή  
  • Όσο αυξάνεται η διάρκεια και η ένταση της άσκησης τόσο μικραίνει ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού 
  • Συστήνονται από διεθνείς οργανισμούς 30-60 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την ημέρα για να υπάρχει μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου 

Η φυσική δραστηριότητα:  

  • Μειώνει τα επίπεδα ορμονών που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού (sex hormones- προγεστερόνη, οιστρογόνα, τεστοστερόνη) 
  • Μειώνει τα υψηλά  επίπεδα της  ινσουλίνης και του αυξητικού παράγοντα IGF-I που διεγείρουν των πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τα αποτρέπουν από το θάνατο  
  • Διευκολύνει την διατήρηση ενός σταθερού υγιούς βάρους. Το αυξημένο βάρος ιδίως στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού.
  • Επίσης η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει το άγχος Μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού με 1 απλό βήμα:

Βάλτε κίνηση στη ζωή σας!

Το περπάτημα, το κολύμπι, η κηπουρική ακόμα κι οι δουλειές του σπιτιού προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού.

Περιορίστε τις καθιστικές δραστηριότητες και προσπαθήστε να είστε σωματικά δραστήριες για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα και θα έχετε μειώσει την πιθανότητα για καρκίνο του μαστού

Θυμηθείτε: Όσο πιο δραστήρια είστε, τόσο το καλύτερο!!!

 Παράγοντες κινδύνου – κάποιους είναι στο χέρι σου να τους αποφύγεις κάποιους άλλους όχι! 

Δώσε προσοχή στο στήθος σου:

Είναι σημαντικό να ελέγχεις το στήθος σου όσο γρηγορότερα ανιχνευτεί ο καρκίνος τόσο καλύτερη η εξέλιξη.

Μην ντραπείς αλλά αντίθετα κάνε μια επίσκεψη στο γιατρό σου σε περίπτωση διαπίστωσης κάποιας αλλαγής - εκείνος θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα για περαιτέρω εξετάσεις (υπέρηχο, μαστογραφία).

Για τον «Στόχο – Πρόληψη»

Ζαχαρούλα Πουρνάρα

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 06/12/2019 - 13:58
lampa_diakopi_reumatos

Βλάβη στο δίκτυο του Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας προκάλεσε διακοπή ηλεκτροδότησης σε όλη τη Βόρεια Χίο, στις 6.40 το πρωί με σταδιακή αποκατάστασή της, αρχής γενομένης από την περιοχή των Καρδαμύλων και των Οινουσσών, που είδαν… φως μετά τις 7.45 π.μ., ενώ ακόμη και τώρα υπάρχουν χωριά χωρίς ρεύμα και συγκεκριμένα η Κατάβαση, τα Διευχά και η Σιδηρούντα.

Το γεγονός κατήγγειλε το μεσημέρι, ευρισκόμενος από το πρωί στη Σιδηρούντα, μέσω του Ράδιο «Α» ο Σαράντος Πιτσιλαδής επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να διακόπτεται για οποιοδήποτε λόγο η ηλεκτροδότηση και η εταιρεία να απαξιεί να ενημερώσει τους καταναλωτές.

Μάλιστα, όπως είπε, όχι μόνο δεν εκδίδει κάποια ανακοίνωση, αλλά και όταν επιχείρησαν να τηλεφωνήσουν στο 4ψηφιο του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και στα τοπικά γραφεία, δεν βρήκαν άκρη.

«Εγώ ανέβηκα στο χωριό γιατί έπρεπε να φτιάξω μέλι, χωρίς να μπορώ να κάνω τη δουλειά μου. Σε ακόμη χειρότερη θέση οι ελάχιστοι υπερήλικες της Σιδηρούντας, που και μόνο γι’αυτούς που επιμένουν να ζουν εκεί στα μικρά χωριά, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία. Σ’ ένα σπίτι ηλικιωμένων δίπλα στο δικό μου η γυναίκα με έναν κατάκοιτο άνδρα προσπαθούσαν μ΄ ένα αναμμένο ένα κερί, να κάνουν τη δουλειά τους, με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος», ανέφερε ο κος Πιτσιλαδής.