H Xίος μετά τις φωτιές του '12 και του '16 αποτελεί καλό παράδειγμα αντιπυρικής προστασίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ WWF ΗΛΙΑ ΤΖΗΡΙΤΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ "ΑΛΗΘΕΙΑ"
Δείτε τις ΦωτογραφίεςΑκούστε το ηχιτικό
Τρί, 17/08/2021 - 08:59
Ηχητικό απόσπασμα: 

Η Χίος μετά τις πληγές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα το 2012 και το 2016 καταγράφει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, ώστε συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας, να αποτελεί «καλό παράδειγμα».

Αυτό βεβαιώνει ο συντονιστής τοπικών δράσεων της WWF, Ηλίας Τζηρίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή 13/8/21 στο «Ράδιο Αλήθεια”,

Όπως είπε, βαθμολογεί θετικά την κοινωνική εγρήγορση που υπήρχε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και οδήγησε στη δημιουργία αρκετών εθελοντικών ομάδων –κυρίως στη νότια Χίο– αφού πέρα από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, λόγω μαστιχοκαλλιέργειας, υπάρχει και το ζητούμενο της οικονομικής επιβίωσης. Ο ίδιος επαινεί την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από την Πυροσβεστική για τη διερεύνηση των αιτιών που προκαλούν τις φωτιές, αφού έτσι μπορεί με τις κατάλληλες δράσεις να επιτευχθεί ο περιορισμός τους, κάνει επίσης αναφορά στη δράση που αναπτύσσει το τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου και εστιάζει στη συνεργασία των αρμοδίων φορέων, που επίσης θεωρεί ότι στον τόπο μας είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Βέβαια όλα αυτά από μόνα τους δεν αρκούν για να «κοιμόμαστε ήσυχοι» αφού δεν θα τελειώσουμε ποτέ με το συγκεκριμένο φαινόμενο, αλλά όπως λέει, περιορίζοντας τις αιτίες που το προκαλούν στατιστικά μειώνονται οι πυρκαγιές, άρα θα υπάρχει και καλύτερη αντιμετώπισή τους όταν αυτές εκδηλωθούν.

Στις κύριες αιτίες για εκδήλωση πυρκαγιών στην περιοχή μας ο κ. Τζηρίτης συμπεριέλαβε το δίκτυο ηλεκτρισμού αλλά και την αμέλεια από εκτέλεση εργασιών από πολίτες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει παρεμβάσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ, αν και χρειάζονται κι άλλα να γίνουν. Μάλιστα αναφερόμενος στα όσα συζητώνται -το τελευταίο διάστημα όλο και πιο έντονα– για υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, σημείωσε ότι μπορεί να μην υπάρχει δυνατότητα να γίνει σε όλο το μήκος του (κυρίως για οικονομικούς λόγους), αλλά μπορούν να προκριθούν συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές.

«Πρέπει να δούμε την ανάλυση των αιτιών, για παράδειγμα σε ποιες περιοχές προκαλούνται οι περισσότερες φωτιές από το δίκτυο και να στοχεύσουμε στρατηγικά σε κάποιες από αυτές, που ενδεχομένως μας ενδιαφέρουν και λόγω της βλάστησης», ανέφερε.

Κι αν για όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα στο νησί μας ο συντονιστής τοπικών δράσεων της WWF μας βαθμολογεί με 8 –σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10– ερωτώμενος για τις παθογένειες που έχουμε στον τομέα της πρόληψης πυρκαγιών ως χώρα, από τις οποίες δυστυχώς δεν εξαιρείται η Χίος, εστίασε στην ανάγκη που υπάρχει για κοινό αντιπυρικό σχεδιασμό.

Εξειδικεύοντας στην περίπτωση του νησιού μας σημείωσε:

«Παρότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων θα πρέπει να υπάρχει κι ένα κοινό σχέδιο. Πού θα μειωθεί η καύσιμη ύλη; Πού θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις; Ποιος θα τις κάνει και πώς θα χρηματοδοτηθούν; Όλα αυτά πρέπει να αποτελούν αντικείμενο σχεδιασμού», τόνισε και συνέχισε:

«Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τους φορείς της Χίου τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να θωρακιστούμε απέναντι και στην κλιματική αλλαγή, που ενισχύει το φαινόμενο των πυρκαγιών».

Στα ζητούμενα, στοχεύοντας στην κατεύθυνση της πρόληψης, κατά τον κ. Τζηρίτη, είναι η διερεύνηση των αιτίων των πυρκαγιών, η μείωση της καύσιμης ύλης, η δημιουργία στεγασμένων ζωνών και η βελτίωση στρατηγικού σχεδιασμού, με βάση σενάρια πυρκαγιών.

Αναφερόμενος στα τρωτά σημεία, που παρατηρούνται πανελλαδικά, για την ανάπτυξη δράσεων προστασίας των δασών μας, μίλησε για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των Δ/νσεων Δασών, τα ανάλογα προβλήματα που υπάρχουν σε δήμους –ειδικά νησιωτικούς, όπως της Χίου- που κατέχουν δασικές εκτάσεις δεν έχουν όμως το στελεχικό δυναμικό για να προχωρήσουν σε έργα, θεωρώντας θετικό το γεγονός ότι τουλάχιστον στο δήμο Χίου υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη δασολόγου, μέσω του οργανισμού του (σ.σ.: το πότε θα γίνει είναι άλλο ζητούμενο).

Ο κ. Τζηρίτης χαρακτήρισε ως πιο ταλαιπωρημένο τμήμα της Χίου από τις πυρκαγιές το δυτικό, ενώ υπάρχουν και περιοχές που κινδυνεύουν με ερημοποίηση, λόγω του ότι έχουν καεί επανειλημμένα ανάμεσα στις οποίες το Αίπος, το Λιθί, η Βέσσα, η Σιδηρούντα.

 

 

Σχετικά Άρθρα