Χίος, Κυριακή 5 Ιουλίου

Χιώτης φιλάνθρωπος απέτρεψε την έξωση της Φωτεινής Στεφάνοβιτς

Δευ, 18/11/2019 - 09:03

Η ιστορία της είναι γνωστή.

Είναι μια από τις αμέτρητες, απλά είχε την τύχη της δημοσιότητας.

Αναφερόμαστε στην περίπτωση Στεφάνοβιτς στην Αθήνα, που έχει σχέση με τη Χίο, αφού το παιδί με ειδικές ανάγκες, το εγγονάκι της, που φροντίζει έχει καταγωγή από τη Χίο.

Αυτό ευαισθητοποίησε την συμπατριώτισσα μας Καθηγήτρια Μαρία Χριστοφορίδου, που έχει μαθήτρια την μικρή, να ζητήσει βοήθεια 660 ευρώ για την οικογένεια αυτή, μέσω του ράδιο - αλήθεια, για να μην της κάνουν έξωση.

Αυτή δόθηκε αμέσως από συμπολίτη μας, που θέλει να παραμείνει ανώνυμος.

Οσον αφορά την ίδια την ιστορία της διαβάστε την από την ιστοσελίδα Newsit.

Είναι 58 ετών, χειρουργημένη και μεγαλώνει την εγγονή της, την οποία εγκατέλειψαν ο πατέρας της και η μάνα της: Η ίδια της η κόρη... Τα οικονομικά προβλήματα τεράστια και η έξωση καραδοκεί (ξανά).

 

Συγκλονίζει το δράμα της 58χρονης Φωτεινής Στεφάνοβιτς, η οποία ανεβαίνει έναν απίστευτο Γολγοθά μαζί με την εγγονή της, ένα κορίτσι 21 χρονών, που το μεγαλώνει μόνη της από τη στιγμή που γεννήθηκε. Σοβαρά προβλήματα υγείας και η τραγική οικονομική της κατάσταση, την έχουν οδηγήσει στην απελπισία. ”Το παιδί το μεγαλώνω από οκτώ ημερών, από τότε που το γέννησε η κόρη μου. Είναι ένα παιδί εκτός γάμου, ο πατέρας ήταν παντρεμένος, δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ, δεν έχω καμία επικοινωνία, καμία επαφή μαζί του αλλά ούτε και με τη μητέρα του και κόρη μου, η οποία είναι εξαφανισμένη από τότε που μου το άφησε. Ποτέ δεν ασχολήθηκε με το παιδί, δεν έχει δώσει σημεία ζωής εδώ και 21 χρόνια” λέει η Φωτεινή Στεφάνοβιτς στο newsit.gr, αποκαλύπτοντας πως σε λίγους μήνες μπορεί να βρεθεί για δεύτερη φορά αντιμέτωπη με την έξωση.

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας και η ανυπαρξία χρημάτων

Η εγγονή της 58χρονης πάσχει από αλλεργικό άσθμα, σπαστική κολίτιδα, γαστρίτιδα και έχει ψυχοσωματικά συμπτώματα. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψή της απαιτεί αρκετά χρήματα, τα οποία δεν υπάρχουν. ”Το παιδί έχει χίλια προβλήματα, δεν μπορεί να δουλέψει, δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως. Έχει πάρα πολλά νεύρα και μερικές φορές είναι επιθετική. Άλλες φορές κλαίει… είναι μία κατάσταση σοβαρή, δεν ξέρω και εγώ πώς να την αντιμετωπίσω” λέει η 58χρονη.

Με συνολικό εισόδημα 500 ευρώ το μήνα φοβάται την έξωση

Η γυναίκα εργαζόταν ως καθαρίστρια. Τώρα είναι συνταξιούχος, αλλά με τη συρρικνωμένη σύνταξή της, από την οποία δίνει τα μισά χρήματα για την πληρωμή του ενοικίου, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινότητας. Τα προβλήματα υγείας και η τραγική οικονομική κατάσταση, την έχουν οδηγήσει στην απελπισία.

”Παίρνω περίπου 500 ευρώ, 260 ευρώ είναι το ενοίκιο. Σήμερα που ήρθε ο διαχειριστής, ήταν τα κοινόχρηστα 35 ευρώ, δεν είχα να τα δώσω. Έχει έρθει πέντε φορές έως τώρα. Μου λέει ”θα πάρουμε πετρέλαιο” και του λέω ”κύριε Γιώργο, σε παρακαλώ πάρα πολύ, μην πάρεις άλλο πετρέλαιο, άσε, θα τη βγάλουμε κάτω από το κρεβάτι”. Δεν έχουμε ανάψει τη σόμπα, ούτε τίποτα, γιατί μου έρχεται αυξημένος ο λογαριασμός του ρεύματος. Κάνω οικονομία, να φανταστείτε στο δωμάτιό μου το βράδυ δεν ανάβω τίποτα, ούτε την τηλεόραση, για να μην ξοδεύω ρεύμα”.

Έκκληση για εργασία και οικονομική βοήθεια με την… έξωση να απειλεί

Η γυναίκα κάνει έκκληση για βοήθεια. Αντιμετωπίζει και η ίδια προβλήματα υγείας. Αν και συνταξιούχος, έκανε, έως πριν λίγες μέρες και κάποια άλλη δουλειά για να μπορεί να μεγαλώσει την εγγονή της. Τώρα, αυτήν τη δουλειά την έχασε. Και ζητάει μια ανάσα, στήριξη από τους συνανθρώπους της και μια νέα δουλειά, για να μπορέσουν και αυτή και η εγγονή της να ζήσουν αξιοπρεπώς και, κυρίως, να μην κινδυνεύσουν να ξαναβρεθούν στο δρόμο, όπως έγινε πριν τέσσερα χρόνια, που τους έκαναν έξωση:

”Μία δουλειά παρακαλώ, όποιον μπορεί να μου δώσει, μία δουλειά για να μπορέσω να συνεχίσω να μεγαλώνω το παιδί, όσο υπάρχω.

Δεν θέλω να το αφήσω να πάει σε ίδρυμα και παλεύω εδώ και 21 ολόκληρα χρόνια, τελείως μόνη μου

Τα κατάφερνα μέχρι ένα σημείο, αλλά, από ένα σημείο και μετά… Έχω και εγώ προβλήματα υγείας… Θέλω να μου βρουν μία δουλειά.

Επειδή είμαι χειρουργημένη, ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει αυτό, θέλω μία δουλειά, όποια δουλειά, αρκεί να μην είναι πάρα, πάρα πολύ βαριά, γιατί δεν κάνει να σηκώνω βάρη. Ας βοηθήσουν τη μικρή να μην ξαναβγεί στο δρόμο. Μέχρι το Φεβρουάριο θα παραμείνουμε εδώ, σε αυτό το σπίτι. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι θα γίνει. Είχαμε ξαναβγεί στο δρόμο και μας βοήθησαν κάποιοι άνθρωποι να έρθουμε σε αυτό το σπίτι που μένουμε τώρα. Κάνω έκκληση, όποιος θέλει, να έρθει εδώ να δει την κατάστασή μας” τονίζει χαρακτηριστικά, με την έξωση να καραδοκεί ξανά ως ο απόλυτος εφιάλτης…

Χαρτιά υπάρχουν για όλα αυτά που σας λέω, το παιδί υπάρχει, εγώ υπάρχω, μία ανάσα ζωής ζητάω και μία δουλειά, να σταθούμε λίγο στα πόδια μας. Είναι αμαρτία να μου λέει το παιδί “γιαγιά, δεν έχω παπούτσια και με κοροϊδεύουν“. Τι άλλο να πω, τι να πω, είναι δυστυχία… Είμαι μία γυναίκα μόνη, εντελώς. Χωρίς κανέναν, ούτε αδέρφια, ούτε ξαδέρφια, ούτε συγγενείς. Παλεύω μόνη μου. Ας βοηθήσουν, αν όχι εμένα, το παιδί. Έναν αδερφό είχα και πέθανε δεκατριών ετών. Για να τον σώσουμε, πουλήσαμε τα πάντα, ό,τι είχαμε και δεν είχαμε. Και, δυστυχώς, μείναμε στο δρόμο”.

Σχετικά Άρθρα

Συζητώντας με τον Κυριάκο Ζοάνο, Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χίου
Κυρ, 05/07/2020 - 09:35

Έχουμε πάρει μόνο στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» 436 συνεντεύξεις, χώρια τις αμέτρητες άλλες σε διάφορα ρεπορτάζ.

Ε, πρώτη φορά, ακούσαμε αιρετό, να του εκθέτεις ένα σοβαρό πρόβλημα στο χώρο του και να λέει, αμέσως και κοφτά, «Φταίω εγώ».

Αναφερόμαστε στον Κυριάκο Ζοάνο, Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, που έδωσε συνέντευξη στον Γιάννη Τζούμα, στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» και θα μεταδοθεί την προσεχή Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ.

Ο Κυριάκος δεν είναι… επαγγελματίας της πολιτικής, απλά του αρέσει να προσφέρει, όχι παντού, εκεί που ξέρει ή μπορεί να μάθει, δεν τον πτοούν οι δυσκολίες, δεν απογοητεύεται εύκολα, πιστεύει ότι ο κόσμος απεχθάνεται τα ψέματα και πιστεύει σε ανθρώπους.

Ένας απ’ αυτούς, που τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια είναι ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης.

Γιατί; Η απάντηση του απλή.

_ Τον εκτιμώ γιατί ξέρει τι θέλει, ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει και κάνει αυτό που λέει. Εμένα αυτά μου φτάνουν.

Ο Κυριάκος Ζοάνος γεννήθηκε στην Λίμνη αλλά μεγάλωσε στο Βαρβάσι, τελείωσε Τεχνικό Λύκειο και μπαρκάρισε Μηχανικός στα πλοία με θαλάσσια υπηρεσία 9 μήνες και 15 μέρες.

Στην… 16 τον χτύπησε το βέλος του έρωτα και έριξε άγκυρα στα μαγαζιά του πεθερού του, Ομογενή του Καναδά, μέχρι που έμεινε δικό του το κατάστημα, που δουλεύει οικογενειακά 25 χρόνια, το Μπόουλιγκ της Προκυμαίας.

Μαμούνι στην δουλειά, δεν φοβάται να ανεβεί στο σκάφος του Λιμενικού Ταμείου, όταν του το ζήτησε ο Δήμαρχος, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του, γιατί ακόμα και αν δεν ήξερε, θα μάθαινε.

_Αν μου έλεγε να πάω στο Ομήρειο, θα του έλεγα, όχι, δεν ξέρω και δεν θα μάθω, στο Λιμάνι είναι διαφορετικά.

Και τι γίνεται με το Λιμάνι ή τα Λιμάνια; Ο Κυριάκος Ζοάνος απαντά σε όλα, από το κυκλοφοριακό αγκάθι της Προκυμαίας, από τα μικρά Λιμανάκια, που σε λίγο δεν θα έχουν, κατά την άποψη του, κανένα πρόβλημα, από το Λιμάνι των Μεστών, που θεωρεί ιδανικό προορισμό Κρουαζιέρας, μέχρι το Λιμάνι των Καρδαμύλων, που ονειρεύεται να δεί σε δύο χρόνια δρομολόγιο πλοίου στην γραμμή Καρδαμύλων – Πλωμαρίου σε 1,5 ώρα.

Το ίδιο απαντά και στο αγκάθι της αμαρτωλής ράμπας στο REX.

_ Για το τι έγινε πρίν δεν έχω ευθύνη, αλλά επί θητείας μου η καθυστέρηση οφείλεται σε μένα. Δεν είχα εμπειρία, έκανα λάθος, εγώ φταίω, θα ξεκινήσει άμεσα.

Ο Κυριάκος Ζοάνος με μια κόρη Φιλόλογο, μια δεύτερη να σπουδάζει Γεωπονία και ένα γιό στην Γ’ Λυκείου, δεν έχει απέραντο χρόνο, για την ακρίβεια δεν έχει καθόλου γι’ αυτό… βρίσκει. Μιλάει για τα πεζοδρόμια στην Φτωχειά Προκυμαία, για το μπάζωμα στον Χανδρής, για το Λιμάνι Μαρίνα, για τις δοκιμές κυκλοφοριακής αποφόρτισης της Προκυμαίας, μιλάει και για το χόμπι του, που ομολογουμένως και αυτό όπως το «Εγώ φταίω» το ακούσαμε πρώτη φορά.

_Μου αρέσει να βγάζω κοτοπουλάκια και κοκόρια. Δεν υπάρχει για μένα ωραιότερο πράγμα από ένα αυγουλάκι να γεννιέται μια ζωή και να μεγαλώνει.

Και τι τα κάνει τα πουλάκια;

_ Α, τα μοιράζω σε φίλους ή κάνουμε κανένα κοκοράκι σούπα.

Και που τα έχει όλα αυτά;

_Στο σπίτι μου στον Κάμπο και στο Θολόποταμι, που έχω κήπο με ζαρζαβατικά. Όλα δικά μου, τα ποτίζω μόνο νεράκι, τα βγάζω γαι να τρώμε κάτι αγνό, τρώνε και οι ποντικοί, τρώνε και οι λαγοί, μου αφήνουν και μένα τόσα που μοιράζω σε φίλους. Να μετά την εκπομπή στον κήπο μου θα πάω.

Λίγες ώρες μετά, περνάει από την ΑΛΗΘΕΙΑ και αφήνει δυό τσάντες ασήκωτες ντοματάκια, κολοκύθια, μελιτζάνες και παντζάρια.

Πήρα να τον ευχαριστήσω.

_Για να μην νομίζετε κύριε Γιάννη ότι υπερβάλλω.

Ούτε μια στιγμή δεν μας πέρασε από το μυαλό. Ο Κυριάκος είναι αυτό που φαίνεται, απλός και αυθεντικός. Το είδος… σπανίζει.