Η αναγκαιότητα της ετήσιας μαστογραφίας

Τρί, 05/10/2021 - 10:39

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου θέλοντας να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στον καρκίνο του μαστού κοινοποίησε δελτίο τύπου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος εξηγεί για ποιους λόγους είναι αναγκαίος ο προληπτικός έλεγχος.

«Όπως είναι γνωστό, ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μήνας ευαισθητοποίησης για αυτό το είδος καρκίνου που όταν εντοπίζεται στα πρώτα στάδια, μπορεί να αντιμετωπισθεί πλήρως.

Βασική προϋπόθεση είναι όλες οι γυναίκες ειδικά να υποβάλλονται σε ετήσια μαστογραφία μετά τα 40 έτη ενώ αν έχουν επιβαρυμένη κληρονομικότητα αυτό πρέπει να γίνεται από νωρίτερα, όπως συστήνει ο εκάστοτε θεράπων ιατρός.

Ο ΠΙΣ καλεί όλες τις γυναίκες να κάνουν ανελλιπώς και χωρίς καθυστέρηση ετησίως την εξέταση αυτή, με σκοπό να μειωθούν στο ελάχιστο τα περιστατικά εντοπισμού καρκίνου του μαστού σε προχωρημένα στάδια. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται άλλωστε και ο ΕΟΠΥΥ με την εισαγωγή και νέων διαγνωστικών «όπλων» που θα βοηθήσουν πολλές γυναίκες να κερδίσουν τη μάχη.

Η πανδημία, σημειώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, δημιούργησε δυσμενείς συνθήκες στη πρόσβαση των πολιτών σε ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτήρια από τον φόβο επαφής με τον κορωνοϊό. Αλλά είναι βέβαιο ότι αν αμελούμε τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις που πρέπει αν γίνονται ανά φύλο και ηλικία σε ορισμένους χρόνους και με περιοδικότητα, θα οδηγηθούμε σε νέες «πανδημίες».

Σχετικά Άρθρα