Χίος, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου

Η εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στο Ιερό Τάγμα με τους κατάφυτους κήπους.

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 15/09/2019 - 07:30

Στην όμορφη και φιλόξενη αυλή στο Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος και στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου με τους κατάφυτους ανθισμένους κήπους και τα μικρά Παρεκκλήσια του με τα Ιερά Προσκυνήματα και τον Εσταυρωμένο, τελέστηκε με πάσα ευλάβεια, τιμή και μεγαλοπρέπεια, όπως κάθε χρόνο, το απόγευμα του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου 2019, ο μεθεόρτιος Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία για την μνήμη της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού που είναι μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας. 

Πλήθος πιστών από τα Λειβάδια, το συνοικισμό του Καστέλου, το Βροντάδο και τη Χώρα της Χίου, προσήλθαν στον Ιερό Ναό όπου ο μεγάλος ξύλινος Σταυρός που βρίσκεται σε ένα από τα Παρεκκλήσια του Τάγματος, μεταφέρθηκε από τον Παπά, τους Ψάλτες και τους Επιτρόπους με τη συμβολή του κόσμου, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στην όμορφη κι απλόχωρη αυλή του Ιερού Ναού του Αγιου Ιωάννη του Πρόδρομου για την τέλεση της παρούσας εορτής.

 ''Σώσον Κύριε τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν σου...'' είναι το κεντρικό τροπάριο της εορτής, μαζί με τον ψαλμό ''Σταυρός ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης...'' και οι Ιεροψάλτες που έσπευσαν το απόγευμα του Σαββάτου (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) τα έψαλλαν με περισσή αγάπη και τέχνη προς αγαλλίαση των ψυχών ημών.

 Σύμφωνα με την παράδοση, το 326 μ.Χ. η γηραιά μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου (ο οποίος είχε δει σε όραμα το ''εν τούτο νίκα'' και το Σταυρό στον ουρανό) η Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη, μετέβη στους Αγίους Τόπους για να φέρει στο φως τα διάφορα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Χριστός. Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στον λόφο του Γολγοθά. Η μετέπειτα Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δυο ληστών. Οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί Φιλοστόργιος και Νικηφόρος αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίστηκε ύστερα από θαύμα, όταν τοποθετήθηκε επάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε.

 Στη θέση όπου βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός και προϋπήρχε Ναός της Αφροδίτης, η Αγία Ελένη έχτισε τον περικαλλή Ναό της Αναστάσεως, που αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Χριστιανισμού. Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος τον τοποθέτησε στον Ναό της Αναστάσεως στις 14 Σεπτεμβρίου του 335 μ.Χ.

 Εις ανάμνησιν των γεγονότων αυτών και της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού ως σύμβολο της Πίστης μας, της Ζωής και της Ανάστασης, η Εκκλησία μας τιμά κάθε χρόνο την εορτή αυτή και στους Ιερούς Ναούς της πατρίδας μας μοιράζεται στους πιστούς και βασιλικός.

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 05/12/2019 - 16:02

Δεν έχει τέλος η αντιπαράθεση του ΣΕΣΝΟΧ με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου.

Η τελευταία ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσε το Σωματείο αναφέρει τα εξής:

"Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τον εκφοβισμό μέλους του ΔΣ του ΣΕΣΝΟΧ για δηλώσεις που έκανε σε τοπικό ΜΜΕ. Η διοικήτρια του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, χρησιμοποιώντας μεθόδους άλλων εποχών, κάλεσε σε απολογία μέλος του Δ.Σ. του σωματείου. Υπενθυμίζουμε στην διοικήτρια ότι τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΣΝΟΧ εκπροσωπούν τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Η άποψη του Σωματείου μπορεί να μην είναι αρεστή στην Διοικήτρια, όμως εμείς, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δεν πτοούμαστε, ούτε από κλήσεις σε απολογία, ούτε από συκοφαντίες, ούτε από ραδιουργίες. Το σωματείο μας (ΣΕΣΝΟΧ) έχει ιστορικά αποδείξει ότι δεν διαπραγματεύεται την δημόσια δωρεάν ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους τους κατοίκους του νομού. Και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.

Αντί λοιπόν να σπαταλάνε χρόνο και ενεργητικότητα ας μας απαντήσουν οι διοικούντες:

  • Πόσο προσωπικό μόνιμο θα προσληφθεί τη στιγμή που οι κλινικές λειτουργούν στα όρια ή και κάτω από τα όρια της ασφάλειας;
  • Πότε προβλέπεται να γίνουν οι προσλήψεις για τη λειτουργία της νέας ψυχιατρικής κλινικής;
  • Πότε θα λειτουργήσει πλήρως η ΜΕΘ;
  • Πότε θα δημιουργηθεί αξιοπρεπής και ασφαλής χώρος για τους χημειοθεραπευόμενους;
  • Τι γίνεται με τις τεράστιες λίστες αναμονής για την πραγματοποίηση εξετάσεων (αξονική, μαγνητική, υπέρηχος) που έχουν φτάσει ως τον Ιούνιο 2020;
  • Τι γίνεται με την επισκευή του κτηρίου της παλαιάς χειρουργικής;
  • Πως αξιοποιείται η περιουσία του νοσοκομείου, όπου τη στιγμή αυτή δεκάδες κτήρια που ανήκουν στο νοσοκομείο όχι μόνο δεν επισκευάζονται αλλά ρημάζουν;

Ας ασχοληθεί με αυτά τα σοβαρά η διοικήτρια και ας απέχει από τις διώξεις συνδικαλιστών.

Επίσης, θα θέλαμε να σας πληροφορήσαμε -γιατί ως φαίνεται δεν το γνωρίζετε- ότι βάση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 αρ. 14 ο εργοδότης απαγορεύεται να επεμβαίνει με οποιοδήποτε τρόπο στη διοίκηση, τη λειτουργία και τη δράση των συνδικαλιστικών οργάνων. Οι συνδικαλιστές οφείλουν να απολογηθούν για τη δράση τους μόνο στους συναδέλφους εργαζόμενους, που τους στηρίζουν και τους εκλέγουν στη συγκεκριμένη θέση και όχι στους εργοδότες διοικητές τους!

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                Η Γραμματέας

Γιάννης Λαμπαδοχυτός                 Ολυμπία Κουβαρά "