
Μία εκδήλωση γεμάτη πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, με θέμα ''Η εξέλιξη της Χειρουργικής'', πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Υγείας (παράρτημα Χίου) και το γνωστό μας δραστήριο και πολύ δημιουργικό Φαρμακοποιό Γιώργο Μαρή, την Τετάρτη 15 Μα'ί'ου 2019 στις 7μ.μ. στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου, που συμμετείχε στη συνδιοργάνωση της μαζί με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Δήμο Χίου, τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου, το Ροταριανό Όμιλο Χίου και τον Φιλοτεχνικό.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, τόσο ο Πρόεδρος του Ομηρείου, όσο και οι εκπρόσωποι όλων των άλλων Φορέων και Σωματείων που στήριξαν τη συνδιοργάνωση. Ο Πρόεδρος του Χιακού Παραρτήματος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Υγείας και οικοδεσπότης της βραδιάς Γιώργος Μαρής, προλόγισε τον εξαίρετο Ιατρό και κεντρικό ομιλητή της Εκδήλωσης και πρόσθεσε ότι το θέμα της εσπερίδας, ήταν μια ιδέα του Ιατρού και Βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη που επρόκειτο να μιλήσει κι εκείνος σχετικά με το αντικείμενο, αλλά ανειλημμένες υποχρεώσεις τον ανάγκασαν να απουσιάζει στο Εξωτερικό.
Ομιλητής ήταν ο γνωστός Χειρουργός Γιάννης Σταμούλης, Επιμελητής Α' της Χειρουργικής Κλινικής στο ''Σκυλίτσειο'' Νοσοκομείο Χίου και αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία και την εξέλιξη της χειρουργικής, από τα πολύ πρώ'ι'μα στάδιά της στους Προ'ι'στορικούς χρόνους, στα ευρήματα και τα συγγράμματα που φανερώνουν τη χρήση της στην Αρχαιότητα, το Μεσαίωνα, το Βυζάντιο, την αναγέννηση...τον εικοστό αιώνα και τους σύγχρονους χρόνους μέχρι τις μέρες μας, που η εκτόξευση των γνώσεων και της Τεχνολογίας στα ύψη, τις δίνει άπειρες δυνατότητες και πολλά νέα χαρακτηριστικά που φέρνουν μαζί τους η Ρομποτική και η Νανοτεχνολογία με τη συμβολή και τη χρήση τους.
Παρέθεσε στοιχεία και συμπεράσματα που μας δίνουν ευρήματα(κρανία με ωπές χειρουργικών επεμβάσεων για την αφαίρεση ξένων σωμάτων και υλικών, που οι ασθενείς ανένηψαν), πάπυροι και συγγράμματα, ο Κώδικας του Χαμουραμπί που τιμωρούσε ή αντάμοιβε Χειρουργούς ανάλογα με τα αποτελέσματα...και φυσικά ο Όρκος του Ιπποκράτη...που ουσιαστικά-ήταν εκτός των άλλων-και Αρχαίοι Κανόνες Ιατρικής. Υπάρχουν αποδείξεις, όπως ανέφερε Ο Χειρουργός Γιάννης Σταμούλης, ότι οι Αρχαίοι Έλληνες και αργότερα το ίδιο και οι Αρχαίοι Ρωμαίοι, είχαν ασχοληθεί εκτενώς και με αρκετή επιτυχία, στην χειρουργική για την αποτελεσματική επούλωση των τραυμάτων, ενώ ταυτόχρονα γνώριζαν αρκετά για την αντισηψία, προστατεύοντας έτσι τη γενική υγεία των χειρουργημένων. Αυτές οι γνώσεις, υπογράμμισε ότι, ατόνησαν τον Μεσαίωνα και η ανθρωπότητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πέρασε στα χέρια των πρακτικών γιατρών, των γυρολόγων, των κουρέων-γιατρών...που έφτιαχναν γιατρικά και βάλσαμα αμφιβόλου ποιότητας(πολλές φορές και βλαβερά)βασισμένοι στην κρίση τους, στην καλή τους τύχη και σε δυσειδαιμονίες...ενώ ταυτόχρονα εκτελούσαν πολύ κακής ποιότητας χειρουργικές επεμβάσεις(εξαγωγές δοντιών, ακρωτηριασμούς, αφαιμάξεις κ.οκ.)χωρίς να τηρούν ούτε καν τους υποτυπώδεις κανόνες υγιεινής και αντισηψίας(γιατί δεν τους γνώριζαν)με αποτέλεσμα οι χειρουργημένοι να έχουν πολύ μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας από μετεγχειρητικές μολύνσεις.
Εξήγησε ότι με την ανακάλυψη του αιθέρα για τη νάρκωση των ασθενών, την εξέλιξη των Ιατρικών γνώσεων, αλλά και την εξέλιξη των Χειρουρικών Εργαλείων, της Φαρμακευτικής Επιστήμης και των Φαρμάκων, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, η δουλειά των Χειρουργών Ιατρών έγινε πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική.
Τέλος ο Χειρουργός Γιάννης Σταμούλης, εξήγησε, ότι στις μέρες μας, οι χειρουργικές τομές δεν είναι ανάγκη πια να είναι τόσο μεγάλες όσο ήταν κάποτε, διότι τα εποπτικά μέσα, η Λαπαροσκόπηση, τα χειρουργικά εργαλεία που έδωσε στην Ιατρική η συνεργασία της Ρομποτικής και της νανοτεχνολογίας και η Επιστημονική Έρευνα που συμβάλλει τα μέγιστα συνεχώς με νέες γνώσεις, έδωσαν τη δυνατότητα οι εγχειρήσεις και οι επεμβάσεις να είναι πολύ πιο ανώδυνες και η ανάρρωση των χειρουργημένων πολύ πιο γρήγορη, αφού τα τραύματα από τις τομές που κάνει το νυστέρι, πολλές φορές, είναι μικρά σαν μία κουκίδα μόνο.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, στην οποία συμμετείχαν οι Χειρούργοι Ιατροί Κώστας Αντύπας και Ευκλείδης Χάψας, που ανέβηκαν στο πάνελ μαζί με το Γιώργο Μαρή και τον Ομιλητή της Εκδήλωσης και Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του ''Σκυλίτσειου'' Νοσοκομείου Χίου, Γιάννη Σταμούλη. Οι Ιατροί αναφέρθηκαν σε διάφορα χαρακτηριστικά Χειρουργικά περιστατικά(παλαιά και νέα)που συνάντησαν και αντιμετώπισαν, πότε με καλές συνθήκες και πότε με δύσκολες. Ο Κώστας Αντύπας αναφέρθηκε σε μια εγχείρηση που του έγινε πριν από λίγο καιρό στο Νοσοκομείο της Χίου, λέγοντας, ''το πρω'ί' βγήκα από το Χειρουργείο και το απόγευμα επέστρεψα στο σπίτι μου'', θέλοντας να κάνει φανερό ότι οι συνθήκες και οι δυνατότητες της σύγχρονης Ιατρικής, μαζί με την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο Νοσοκομείο μας, εξασφαλίζουν άριστα και ταχύτατα αποτελέσματα.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο Κώστας Αμπανούδης από τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου(που ήταν στους συνδιοργανωτές της εσπερίδας)μίλησε για μια Έκδοση του Φιλοτεχνικού, όπου έχουν καταγραφεί και αναφέρονται στοιχεία και γεγονότα για χειρουργικές επεμβάσεις που εκτέλεσαν με επιτυχία, πολλοί Χιώτες Χειρουργοί Ιατροί, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, της Σφαγής, της απέλευθέρωσης και των πρώτων χρόνων της ενσωμάτωσης του νησιού μας στην Ελληνική Επικράτεια.
Δημήτρης Ζαφείρης










































