Η κιβωτός στο Αίπος άνοιξε την αγκαλιά της σε οικογένειες από την Ουκρανία

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 06/07/2022 - 06:06
Η κιβωτός άνοιξε την αγκαλιά τις σε οικογένειες από την Ουκρανία

Για άλλη μια φορά η Κιβωτός του Κόσμου - Αιγαίου, άνοιξε την αγκαλιά της σε οικογένειες προσφύγων. Από το Σάββατο 2/7/2022 φιλοξενούνται στο παιδικό χωριό του Αίπους 41 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Πρόκειται για 15 μητέρες με 26 μικρά παιδιά (ηλικίας από 2 έως 18 ετών), των οποίων οι σύζυγοι είτε έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μέτωπο.

Ο Διευθυντής της Κιβωτού Νίκος Τάγαρης ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή του πολέμου η Κιβωτός του Κόσμου δήλωσε παρούσα στο να εξυπηρετήσει τον ευπαθή πληθυσμό από την Ουκρανία σε συνεργασία με την Ουκρανική πρεσβεία, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των οικογενειών (στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Αυτή τη στιγμή η Κιβωτός φιλοξενεί σε όλες τις δομές της περίπου 100 οικογένειες με μικρά παιδιά. Επίσης μετά από αίτημα της Ουκρανικής πρεσβείας η Κιβωτός του κόσμου φιλοξενεί εδώ και 2,5 μήνες στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα το Ουκρανικό σχολείο, όπου τα παιδιά κατάφεραν να τελειώσουν τη σχολική τους χρονιά με Ουκρανές δασκάλες οι οποίες ήρθαν ως πρόσφυγες. Ο κ. Τάγαρης τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα της Κιβωτού στο να στηρίξει αυτές τις οικογένειες και κάλεσε τη Χιακή κοινωνία να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή, ειδικά στο χωριό του Αίπους όπου ο πληθυσμός των φιλοξενούμενων υπερδιπλασιάστηκε. 

Η υπεύθυνη του παιδικού χωριού του Αίπους Έλλη Παπαϊωνάνου δήλωσε ότι "Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμβιώνουμε με μητέρες και παιδιά από το μέτωπο του πολέμου. Θεωρήσαμε ότι μπορούμε να δώσουμε μία ανάσα χαράς, ξεγνοιασιάς και μία αίσθηση πιο ειρηνικής ζωής και ασφάλειας στα παιδιά αυτά και στις μητέρες τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις για παιδιά, εκδρομές και ξεναγήσεις σε διάφορα μέρη του νησιού. Ανοίγουμε το πρόγραμμα στη Χιακή κοινωνία και ζητούμε να συμμετάσχουν οι Χιώτες και να γίνουν συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι σε αυτή την κίνηση ανθρωπιάς. 

Ο πατέρας Αντώνιος φανερά συγκινημένος τόνισε χαρακτηριστικά: "Είναι μία τραγική κατάσταση να βλέπω 2η φορά πρόσφυγες αυτά τα παιδιά μιας και η κιβωτός του κόσμου είχε φιλοξενήσει ξανά το 2015 Ουκρανούς πρόσφυγες λόγω του πολέμου στην Κριμαία. Η Κιβωτός ξέρει πολύ καλά να θεραπεύει τις πληγές των τραυματισμένων ανθρώπων όπως κάνουμε εδώ και 25 χρόνια. Στο πολύ όμορφο χωριό του Αίπους που αποτελεί ένα μικρό παράδεισο, τα μικρά παιδιά θα βρουν θαλπωρή και ζεστασιά και θα τα βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους και να συνεχίσουν να ονειρεύονται, γιατί το πιο σπουδαίο πράγμα είναι αυτά τα παιδιά να παραμείνουν παιδιά, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου."

Η Alina πρόσφυγας από την Ουκρανία μίλησε στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV για τη φρίκη του πολέμου. Είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και ήρθε στην Ελλάδα οδικώς μέσω της Βουλγαρίας με τις 2 κόρες της ηλικίας 5 και 18 ετών, ενώ ο σύζυγος της συνεχίζει να βρίσκεται στο μέτωπο. Κατάγεται από την πόλη Sumy που βρίσκεται στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, την οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μετά την εισβολή των Ρωσικών στρατευμάτων, ενώ πέρασε 1,5 μήνα σε υπόγεια καταφύγια.

Όπως μας εξήγησε η μισή της οικογένεια ζει στη Ρωσία. Υπήρχε μία αδελφική σχέση με τους Ρώσους καθώς καθημερινά επισκέπτονταν την πόλη της για να ψωνίσουν λόγω του χαμηλού κόστους, ενώ οι Ουκρανοί περνούσαν τα σύνορα είτε για δουλειά είτε για ιατρική περίθαλψη. Μας είπε χαρακτηριστικά: "Εμείς δεν κάναμε ποτέ κακό στην Ρωσία. Μέχρι και τώρα δεν έχω καταλάβει γιατί οι Ρώσοι, τα αδέλφια μας, έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν στη χώρα μας". 

Τέλος μας αποχαιρέτησε εμφανώς συγκινημένη λέγοντας ότι:  "Ήρθαμε στην Ελλάδα να ξεχαστούμε και να μην ακούμε για τη φρίκη του πολέμου. Ελπίζουμε του χρόνου να έρθουμε ξανά εδώ για να κάνουμε τις διακοπές μας" και ευχαρίστησε τους υπεύθυνους της Κιβωτού για τη ζεστή φιλοξενία.  

Οι οικογένειες από την Ουκρανία θα παραμείνουν στο παιδικό χωριό της Κιβωτού του Κόσμου στο Αίπος για όσο διάστημα χρειαστεί. Αναλυτικό ρεπορτάζ θα προβληθεί στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV

mia_anoikti_agkalia_gia_oikogeneies_apo_tin_oykrania

Η κιβωτός άνοιξε την αγκαλιά τις σε οικογένειες από την Ουκρανία
Η κιβωτός άνοιξε την αγκαλιά τις σε οικογένειες από την Ουκρανία
Η κιβωτός άνοιξε την αγκαλιά τις σε οικογένειες από την Ουκρανία
Η κιβωτός άνοιξε την αγκαλιά τις σε οικογένειες από την Ουκρανία

Σχετικά Άρθρα