Η πιό... ζωηρή πίτα της χρονιάς από τους αποφοίτους του 1961

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 17/01/2019 - 05:09

Η όμορφη κι αγαπημένη παρέα των Αποφοίτων του 1961 από το Ιστορικό Γυμνάσιο Αρρένων Χίου, συναντήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα 16-1ου-2019, στο Καφέ-Κήπος, με ζωντάνια και κέφι, για την κοπή της καθιερωμένης Πρωτοχρονιάτικης Πίτας των συμμαθητών.

                Σχεδόν εξήντα χρόνια έχουν περάσει από την αποφοίτησή τους, κι όμως τούτη η παρέα με ένα μονάχα τηλεφώνημα, ένα μήνυμα (ακόμα και της τελευταίας στιγμής) συγκεντρώνεται και δηλώνει απαρτία πάντα στις συναντήσεις και την Πρωτοχρονιά και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους-κάθε χρόνο-με διάφορες εκδηλώσεις, χορούς και συνεστιάσεις, αλλά και τον Αύγουστο, που βρίσκονται στη Χίο και οι συμμαθητές εξ' Αμερικής και άλλοι που ζουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ανταμώνουν χαρούμενοι, ανάμεσα σε χαμόγελα και διασκεδαστικά πειράγματα μεταξύ τους και πάντα μαζί με τους αγαπημένους τους καθηγητές Αντώνη Χαροκόπο και Γιώργο Μαρμαρινό.

                  Ο Αντώνης Χαροκόπος, εδώ και μερικές μέρες ''κοιμήθηκε'' και τα παιδιά που αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο Αρρένων το 1961, ανέγνωσαν στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας τους την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, το συλλυπητήριο μήνυμα και e-mail που έστειλλαν στον υιό του, λέγοντας τα εξής. ''Θέλουμε να ενώσουμε μαζί σας την προσευχή μας για τον αγαπημένο μας Καθηγητή για Ευλογημένη πορεία προς το φως και την αγκαλιά του Θεού''

                  Ο συμμαθητής τους ο κ. Οικονόμου από το εξωτερικό, καθώς και δύο τρεις άλλοι, τηλεφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης και ευχήθηκαν την καλή χρονιά στους φίλους τους και καλή αντάμωση σε επόμενες συνεστιάσεις.

                  Στο τηλέφωνο μίλησαν και με τον αγαπημένο Καθηγητή τους Γιώργο Μαρμαρινό που δεν έχει λείψει άλλη φορά από συνάντηση των Αποφοίτων του 1961. Ένα μικρό ατύχημα-ψιλά πράγματα για το Γιώργο Μαρμαρινό που είναι και αθλητής και Κηνυγός και πιο...''νέος'' από τους μαθητές του-τον κράτησε μακριά από τούτη την καθιερωμένη συνάντηση, αλλά υποσχέθηκε ότι στην αμέσως επόμενη συνεστίασή τους, θα είναι παρόν.  

                 ''Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη Τάξη που μπορεί και τα κάνει αυτά'', είπε ο Πέτρος Παντελάρας που έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα της παρέας των αγαπημένων συμμάθητων και συμπλήρωσε, ''Μόνο εμείς οι απόφοιτοι του 1961 συναντιόμαστε με τέτοια θέρμη, τόσο συχνά και τόσο τακτικά...μπορεί να φορτωθήκαμε έναν ακόμη χρόνο, όμως η ζωή έχει αποδείξει ότι είμαστε πάντα δυνατοί και ζωηροί...σαν να μην πέρασε μια μέρα''.

                  Ο Πέτρος Παντελάρας έκοψε το πρώτο κομμάτι της Βασιλόπιτας στο όνομα του Χριστού και στη συνέχεια η Πίτα μοιράστηκε στους συμμαθητές, που λέγανε μεταξύ τους ανέκδοτα και πειράγματα, από τη χαρά τους που συναντήθηκαν πάλι να τα πούνε από κοντά. Το φλουρί για τρίτη συνεχόμενη φορά έπεσε στον Περικλή Φουσφούκα κι έτσι έλαβε το καθιερωμένο δώρο. Του χάρισαν μια ωραιότατη και πολύ καλή θήκη γιαλυών, λέγοντας του με χιουμοριστική διάθεση ότι...μπορεί κάποτε...πολύ αργότερα να τη χρειαστεί...γιατί εκείνος είναι ακόμα παιδί και φυσικά δεν του χρειάζεται να φοράει γυαλιά.

                   Μια μικρή συνέντευξη για την εποχή εκείνη που ήταν μαθητές και που τους μοιάζει σαν χθες, έδωσαν στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV ο Πέτρος Παντελάρας και δύο-τρεις άλλοι ακόμα από την παρέα των αποφοίτων του 1961. Μίλησαν για το ''Αρρένων'' και το ''Θηλέων'' που ήταν αντικρυστά, άλλα τα κορίτσια ανέβαιναν από τη Βενιζέλου και τα αγόρια από την Απλωταριά...μη τυχόν και συναντηθούν μεταξύ τους. Είπαν για το Θεόφιλο τον Επιστάτη τους και για τα αριθμημένα pιλήκια που φορούσαν όλοι ανεξαιρέτως. Μίλησαν για το ρομαντισμό και τις εξελίξεις της εποχής και τόνισαν ότι το Σχολείο για αυτούς ήταν τόπος συνάντησης και χαράς. Πρόσθεσαν δε, ότι το Σινεμά για αυτούς ήταν ''μεγάλο πράγμα'' και ότι Ποδόσφαιρο έπαιζαν ενίοτε ''στη ζούλα'', διότι το άθλημα τότε, λόγω της αθυροστομίας Ποδοσφαιριστών και Φιλάθλων, δεν έχαιρε της απαραίτητης εκτιμήσεως, ώστε να αποτελεί κατάλληλη και ενδεδειγμένη ενασχόληση μαθητών. 

                   Αυτή η όμορφη και ρομαντική- ευγενική διάθεση της εποχής τους, που μη θαρρείτε πως είναι και πολύ μακριά από το σήμερα,τους κρατά όπως φαίνεται κεφάτους, ζωηρούς και δραστήριους ως τα τώρα.

                   Το πιο ωραίο σ΄ αυτή τη συνάντηση ήταν η αγάπη και η χαρά που ήταν ολοφάνερη και διάχυτη στα πρόσωπα των συμμαθητών και αποφοίτων του 1961 από το Ιστορικό Γυμνάσιο Αρρένων Χίου.

                   Μαζί με την Καλή Χρονιά και την Καλή Υγεία που ευχήθηκαν με την κοπή της Πίτας τους οι Απόφοιτοι του 1961, ευχήθηκαν και κάτι ακόμα πολύ σπουδαίο και σημαντικό ''να προσπαθήσουμε και να ελπίσουμε ότι αυτή η Χρονιά θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, όχι μόνο για μας, αλλά για αυτούς που ζουν πολύ άσχημα ακόμα αυτή τη Χρονιά, αυτή τη χρονιά που πέρασε, αυτούς που πάνε στα συσσίτια για να βρουν το φαγητό της ημέρας, αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ κι όλα τ΄ άλλα...να ευχηθούμε να τα ξεπεράσουν και να τα αφήσει πίσω της η Κοινωνία όλα αυτά...και πιο πολύ, να ξεπεράσουμε την ανασφάλεια που έχουμε μέσα μας και δεν ξέρουμε τι ξημερώνει αύριο...και ελπίζουμε και το πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε!''.     

Δ. Ζαφείρης 

ekopsan_tin_pita_toys_oi_apofoitoi_toy_1961

Σχετικά Άρθρα