Ιατρικός Σύλλογος Χίου: Πριν πάνε σχολείο τα προσφυγόπουλα εμβολιάζονται

Ζητούμενο εάν ισχύει το ίδιο για όλα τα παιδιά των συμπολιτών μας
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 10/10/2018 - 11:01

O εμβολιασμός προσφυγόπουλων προηγείται της παρακολούθησης των μαθημάτων στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων, αντίθετα πολλοί συμπολίτες μας επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους μην ακολουθώντας  τις οδηγίες του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, αναφέρει μεταξύ άλλων σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικου Συλλόγου  Χίου, με αφορμή το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες για την λειτουργία των ΔΥΕΠ.

Αναλυτικά σημειώνει:

"Ο Ιατρικός Σύλλογος είναι ένας θεσμός υπεράνω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ως τέτοιος θεσμός και με αφορμή το θόρυβο των τελευταίων ημερών σχετικά με την ένταξη των παιδιών των προσφύγων – μεταναστών στα σχολεία, σας υπενθυμίζουμε την προγενέστερη τοποθέτησή του για το ανωτέρω θέμα:

Ο εμβολιασμός των προσφύγων/αιτούντων άσυλο και μεταναστών προβλέπεται στη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας της 8/3/16 με ΑΔΑ: 63ΤΚ465ΦΥΟ-ΠΘΖ. Ο εμβολιασμός αυτός προηγείται της παρακολούθησης των μαθημάτων στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων και ο σχεδιασμός του έχει στηριχθεί σε επιστημονικά δεδομένα και οδηγίες τόσο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσο και αντίστοιχων Ευρωπαϊκών (ECDC).

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι εμβολιασμοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία προστατεύουν κυρίως τον εμβολιαζόμενο και δευτερευόντως το περιβάλλον του και συγκεκριμένα χρειάζονται δύο εβδομάδες για να θεωρηθεί ο εμβολιαζόμενος ότι έχει αποκτήσει ικανό αριθμό αντισωμάτων και να είναι προστατευμένος. Γι’ αυτό το λόγο, σαν ιατρική κοινότητα, επιμένουμε στην αναγκαιότητά του για το σύνολο του πληθυσμού (γηγενών και μεταναστών). Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, αλλά με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους μην ακολουθώντας  τις οδηγίες του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού με αποτέλεσμα να τα αφήνουν απροστάτευτα απέναντι σε πιθανές λοιμώξεις.

Σαν γιατροί έχουμε μάθει να ακολουθούμε τις οδηγίες (guidelines) επιστημονικών επιτροπών για να προασπίζουμε με σύγχρονο τρόπο την ανθρώπινη υγεία. Το ποια εμβόλια επιλέγονται από τις υπεύθυνες αρχές να ενταχθούν σε προγράμματα εμβολιασμού, αποτελεί μια σύνθετη επιστημονική διεργασία που συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους στη βάση του "κόστους" / "οφέλους" για το άτομο και το κοινωνικό σύνολο.

Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων     (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκδίδει εβδομαδιαίως δελτίο  επιδημιολογικής επιτήρησης των  σημείων φροντίδας υγείας των προσφύγων / μεταναστών και αν προκύψει απειλή της δημόσιας υγείας γνωστοποιείται άμεσα στις αρμόδιες ιατρικές υπηρεσίες. Τους τελευταίους μήνες και με αφορμή την σχεδιαζόμενη φοίτηση των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία έχουν δημιουργηθεί εντάσεις."

Πιστεύουμε ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας να εξασφαλίσει την ομαλή και ασφαλή πρόσβαση αυτών των παιδιών στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης.

Εμείς παράλληλα  ως επιστημονική κοινότητα είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε με την ενημέρωση - αγωγή υγείας σε όσο το δυνατό ασφαλέστερη και πιο υγιή ανάπτυξη των παιδιών μας."

iatrikos_syllogos_hioy_prin_pane_sholeio_ta_prosfygopoyla_emvoliazontai

Σχετικά Άρθρα