Ιατρικός Σύλλογος: Υπηρεσίες του 2023 με αμοιβές του 1991 από τον ΕΟΠΥΥ

Το clawback και το rebate απειλεί με «λουκέτο» μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 23/02/2023 - 13:43

«Οι παροχές μας προς τους πολίτες πρέπει να είναι στο 2023 αλλά η αμοιβή μας από τον ΕΟΠΥΥ έχει μένει στο 1991», ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου οι εργαστηριακοί ιατροί που κράτησαν σήμερα κλειστά τα ιατρεία τους.

Μικροβιολόγοι και ακτινολόγοι σε κοινή τους συνέντευξη με τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου υπογράμμισαν ότι η τιμολόγηση του ΕΟΠΥΥ, το clawback και το rebate καταλήγει οι συμβεβλημένοι ιατροί να πληρώνονται κατά μέσο όρο μόλις το 40 % των μηνιαίων υποβολών τους ενώ έχει οδηγήσει σε λουκέτα πολλά εργαστήρια πανελλαδικά.

«Δεχόμαστε μειώσεις σε εργασία που έχουμε ήδη κάνει», δήλωσε η Μικροβιολόγος Καλλιόπη Πίτσου που τόνισε ότι «στηρίξαμε τον ΕΟΠΥΥ την περίοδο του κορωνοϊού με κλειστά τα ιατρεία των Νοσοκομείων».

Ο Μικροβιολόγος Νίκος Βουρνούς επεσήμανε ότι στην ουσία οι ίδιοι οι γιατροί πληρώνουν το κόστος των εξετάσεων των ασφαλισμένων ενώ για μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα έκανε λόγο ο Ακτινολόγος Λεωνίδας Μπιλιράκης, αφού όπως είπε ο ΕΟΠΥΥ κερδίζει χρήματα στις πλάτες των γιατρών, της προσωπικής τους εργασίας και των χρημάτων τους.

Οι ιατροί υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αν δεν αλλάξει τακτική το υπουργείο Υγείας, με ότι αυτό σημαίνει για τους πολίτες.

Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια ο ΕΟΠΥ προτίμησε την εύκολη λύση για να επιβιώσει, επιβάλλοντας δυσβάστακτες περικοπές  στις αμοιβές που δίνει στους συμβεβλημένους γιατρούς, ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου Γιάννης Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια συνολική εικόνα υποτίμησης της ιατρικής επιστήμης και του ιατρικού επαγγέλματος.

"Δεν καλύπτονται οι θέσεις ούτε των προσωπικών ιατρών, ούτε θα υπάρχει κάλυψη των θέσεων στις προκηρύξεις του Νοσοκομείου και σύντομα δεν θα υπάρχουν γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ", τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου.

ypiresies_toy_2023_me_amoives_toy_1991_zita_o_eopyy

Σχετικά Άρθρα