“Κατανοώντας την κατάθλιψη”

Δωρεάν Βιωματικό Εργαστήρι από το Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων
Τετ, 27/02/2019 - 14:54

Η κατάθλιψη αποτελεί μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες ψυχικές διαταραχές της εποχής μας. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών υποφέρουν παγκοσμίως.

Τα στατιστικά για την Ελλάδα δείχνουν πως σε σχέση με το 2009 (αρχή της οικονομικής κρίσης) τα ποσοστά έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η κατάθλιψη είναι συχνά «μεταμφιεσμένη» και περίπου οι μισοί ασθενείς δεν την αναγνωρίζουν, προκειμένου να την αντιμετωπίσουν.

Το Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων διοργανώνει Βιωματικό Εργαστήρι με θέμα:

«Κατανοώντας την κατάθλιψη»

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, 18:30 - 20:30

Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Kέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30 Χίος

Ελεύθερη Είσοδος

 

Συντονίστρια: Ζέττα Σταματελοπούλου, ψυχολόγος, εκπαιδευμένη στη γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, συνεργάτης του Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κέντρο Παιδιού και Εφήβου».

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν σχετικά με τα ακόλουθα:

• Τι είναι και τι δεν είναι κατάθλιψη;

• Ποια είναι τα κλινικά της χαρακτηριστικά;

• Πότε θα πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε ειδικό;

• Ποιος είναι ο μηχανισμός της κατάθλιψης;

• Θεραπεία της κατάθλιψης με το Γνωσιακό - Συμπεριφορικό Μοντέλο.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής έως 13/3. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες: Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, τηλ: 2271020000(εσωτ.3) , www.kpechios.gr

Λίγα λόγια για το Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων (Τ.Ψ.Υ.Ε.) : Σκοπός της λειτουργίας του είναι η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε ενήλικες με ψυχικές δυσκολίες. Στο Τ.Ψ.Υ.Ε. παρέχεται διάγνωση και θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα ψυχικών δυσκολιών : διαταραχές διάθεσης, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, ψυχωσικές διαταραχές, διαταραχές διατροφής, αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός, νοητική υστέρηση, σύνδρομα, κ.ά.), διαταραχές συμπεριφοράς, ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τη δομή είναι οι ακόλουθες: Ψυχιατρική εκτίμηση και παρακολούθηση, Ψυχοθεραπείες διαφόρων τύπων, Ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση, Ψυχολογικά τεστ, Συμβουλευτική οικογενειών, Βιωματικού τύπου σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης, Ομάδες αυτοβοήθειας, Δράσεις Αγωγής Υγείας της Κοινότητας. Η Διεπιστημονική Ομάδα στελεχώνεται από Ψυχίατρο, Ψυχολόγους, Κοινωνική λειτουργό, Εργοθεραπευτή, Διοικητικό υπάλληλο.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα