Χίος, Πέμπτη 23 Μαΐου

Καθαρίσαμε, μεγάλοι και... μικροί

Εθελοντικές ομάδες καθαρισμού στις παραλίες και την ύπαιθρο της Χίου
Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 14/04/2019 - 17:49

Με κέφι, χαρά και ζωντάνια, εθελοντικές ομάδες απ' όλη τη Χίο, ξεχύθηκαν σήμερα το πρω'ί', Κυριακή 14 Απριλίου 2019, σε ρέματα, δάση, βουνά, παραλίες και χειμάρρους, εκτελώντας διεξοδικούς και πολύ ευσυνείδητους καθαρισμούς για την προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, κάνοντας πράξη και φέτος στο νησί μας την πανελλήνια δράση Lets do it Greece, σε πείσμα της βροχής που την είχε ακυρώσει την προηγούμενη εβδομάδα. 

            Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη και τις κοντινές παραλίες της, συναντήσαμε πρώτα- πρώτα στη Μπέλα- βίστα (την παραλία πλά'ι' στο Ναυτικό Όμιλο Χίου) μικρούς και μεγάλους, παιδιά από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, μαζί με τους γονείς τους και τους υπευθύνους των ομάδων τους, καθώς επίσης και εθελόντριες Αδελφές από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (που βρίσκονταν σήμερα και σε όλα τα σημεία που πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί, για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, αν τυχόν χρειαζόταν) να καθαρίζουν την παραλία από τα μεταλλικά, γυάλινα και πλαστικά αντικείμενα και σκουπίδια, τα ξερά κλαδιά και πολλά παρατημένα (ακόμα και στην κεντρικότερη ακροθαλασσιά λουομένων της πόλης μας)...οικοδομικά άχρηστα υλικά. Όλοι κινούνταν με όρεξη και ειδικά τα μικρά παιδιά, που έμεναν κατάπληκτα κάθε φορά που διαπίστωναν την ασυνειδησία και την ανοησία πολλών ανθρώπων, που πετούν άσκεφτα απίθανα αντικείμενα στις παραλίες και συχνά, ακόμη και μερικά πολύ ογκώδη σκουπίδια.

           Αρκετά κοντά στη Μπέλα-βίστα, στο μνημείο-αφιέρωμα Χίων αγώνιστων Εθνικής Αντίστασης, από κει και στα γύρω βράχια, στην εσωτερική και την εξωτερική ακτογραμμή, καθ' όλο το μήκος του λιμενοβραχίονα, μέχρι το φάρο, φοιτητές και φοιτήτριες από την εθελοντική ομάδα Aegean Greeners και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μαζί με την επικεφαλής τους Καθηγήτρια Άννα Κοτρίκλα, με μεγάλη ευκινησία, αποτελεσματικότητα και διάθεση, με απόχες και με καλάμια, αλλά και με τα χέρια τους, μάζεψαν πλαστικές σακούλες, μπουκάλια, χαρτιά, πεταμένα αντικείμενα (μεταλλικά σκουριασμένα, πλαστικά, γυάλινα κ.ο.κ.) και οτιδήποτε άλλο αποτελλεί μόλυνση για το περιβάλλον, συνεχίζοντας κατόπιν για τη Μπέλλα-βίστα...και ίσως ακόμα παραπέρα, όπως δήλωσαν σε σχετική τους συνέντευξη στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV. ''Σήμερα είναι καθαρά εδώ, ένω άλλες μέρες όχι...μάλλον κάποιοι πέρασαν και καθάρισαν νωρίτερα...'', δήλωσε η επικεφαλής Καθηγήτρια της Φοιτητικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Aegean Greeners Άννα Κοτρίκλα, ''...άρα το Lets do it Greece κάνει δουλειά'', συμπλήρωσε. Είχαν περάσει και καθάρισαν την περιοχή λίγο πριν, οι ψαράδες, από το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Χίου.

             Στους Τρεις Μύλους του Βροντάδου, πίσω από το ''Ζέφυρο'', καθ' όλη την έκταση της ακτογραμμής και στη νοτινή παραλία που χύνεται ο Αρμένης ποταμός, αλλά και στο βορινό λιμανάκι δίπλα στους μύλους, άντρες και γυναίκες εθελοντές, από τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών Χίου, ''όργωσαν'' την περιοχή και την καθάρισαν από τα λογής, λογής σκουπίδια και πλαστικά, ενώ περισυνέλεξαν για μεταφορά πολλά παρατημένα χαλασμένα εργαλεία, ακόμη και οικοδομικά μπάζα και βαριά αντικείμενα που χρειάζεται φορτηγό αυτοκίνητο για να μετακινηθούν. Στις φωτογραφίες από το ρεπορτάζ της Αλήθειας και στα πλάνα της τηλεόρασης, είναι εμφανή και ευδιάκριτα, λάστιχα αυτοκινήτων και δοκάρια που μεταφέρουν οι εθελοντές καθαρισμού. Για τη συμμετοχή και τη δράση της Κυριακής των εθελοντών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, μίλησε στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV  ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Χίου, Ζαφείρης Λασκαρίδης.

             Εθελοντικές δράσεις καθαρισμού πραγματοποιήθηκαν το πρω'ί' της Κυριακής 14 Απριλίου 2019 και σε πολλά άλλα σημεία της πόλης της Χίου καθώς επίσης και στα χωριά και την ύπαιθρο.

             Καλό το Lets do it! Πράγματι φαίνεται ότι κάνει δουλειά. Πολύ σημαντικό και σπουδαίο να συμμετέχουν οι πολίτες με εθελοντικές δράσεις και να συμπληρώνουν το έργο των εντεταλμένων υπηρεσιών της Πολιτείας και του Δήμου...πιο σημαντικό όμως και πολύ πιο σπουδαίο, είναι να 'μαστε νοικοκύρηδες και να γίνει σε όλους μας κοινή συνείδηση να προσέχουμε να μη ρυπαίνουμε τη φύση και το περιβάλλον που ζούμε, γιατί με τη μόλυνση κάνουμε κακό πρώτα-πρώτα σε μας τους ίδιους, αλλά και σ' όλο το φυτικό και ζω'ι'κό βασίλειο που συνθέτει τη ζωή στη γη.    

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 23/05/2019 - 11:08

Η Κιβωτός του Κόσμου Αιγαίου και τα παιδιά της ευχαριστούν θερμά όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση Open House 2019, των παιδιών  , που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου στο παιδικό χωριό στο Αίπος.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, "η ανταπόκριση του Κόσμου ήταν πραγματικά συγκινητική, όπως συγκινητική ήταν και η αγάπη που εισέπραξαν τα παιδιά μας".

Επίσης, ευχαριστούν από καρδιάς τους χορηγούς  για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξή τους.

"Ευχόμαστε να σας  έχουμε όλους δίπλα  μας και να μας στηρίζετε, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, καθώς οι ανάγκες, ανατροφής και φροντίδας των παιδιών μας, είναι πραγματικά τεράστιες. Η Κιβωτός του Κόσμου είναι το αποτέλεσμα της αγάπης, κυρίως του απλού κόσμου στον οποίο στηριζόμαστε καθώς δεν λαμβάνουμε κρατικά ή ευρωπαϊκά χρήματα. Είναι αποτέλεσμα των δικών σας και των δικών μας θυσιών στην προσπάθειά μας να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.", καταλήγει η ανακοίνωση.