Χίος, Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου

Καθαρίσαμε, μεγάλοι και... μικροί

Εθελοντικές ομάδες καθαρισμού στις παραλίες και την ύπαιθρο της Χίου
Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 14/04/2019 - 17:49

Με κέφι, χαρά και ζωντάνια, εθελοντικές ομάδες απ' όλη τη Χίο, ξεχύθηκαν σήμερα το πρω'ί', Κυριακή 14 Απριλίου 2019, σε ρέματα, δάση, βουνά, παραλίες και χειμάρρους, εκτελώντας διεξοδικούς και πολύ ευσυνείδητους καθαρισμούς για την προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, κάνοντας πράξη και φέτος στο νησί μας την πανελλήνια δράση Lets do it Greece, σε πείσμα της βροχής που την είχε ακυρώσει την προηγούμενη εβδομάδα. 

            Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη και τις κοντινές παραλίες της, συναντήσαμε πρώτα- πρώτα στη Μπέλα- βίστα (την παραλία πλά'ι' στο Ναυτικό Όμιλο Χίου) μικρούς και μεγάλους, παιδιά από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, μαζί με τους γονείς τους και τους υπευθύνους των ομάδων τους, καθώς επίσης και εθελόντριες Αδελφές από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (που βρίσκονταν σήμερα και σε όλα τα σημεία που πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί, για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, αν τυχόν χρειαζόταν) να καθαρίζουν την παραλία από τα μεταλλικά, γυάλινα και πλαστικά αντικείμενα και σκουπίδια, τα ξερά κλαδιά και πολλά παρατημένα (ακόμα και στην κεντρικότερη ακροθαλασσιά λουομένων της πόλης μας)...οικοδομικά άχρηστα υλικά. Όλοι κινούνταν με όρεξη και ειδικά τα μικρά παιδιά, που έμεναν κατάπληκτα κάθε φορά που διαπίστωναν την ασυνειδησία και την ανοησία πολλών ανθρώπων, που πετούν άσκεφτα απίθανα αντικείμενα στις παραλίες και συχνά, ακόμη και μερικά πολύ ογκώδη σκουπίδια.

           Αρκετά κοντά στη Μπέλα-βίστα, στο μνημείο-αφιέρωμα Χίων αγώνιστων Εθνικής Αντίστασης, από κει και στα γύρω βράχια, στην εσωτερική και την εξωτερική ακτογραμμή, καθ' όλο το μήκος του λιμενοβραχίονα, μέχρι το φάρο, φοιτητές και φοιτήτριες από την εθελοντική ομάδα Aegean Greeners και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μαζί με την επικεφαλής τους Καθηγήτρια Άννα Κοτρίκλα, με μεγάλη ευκινησία, αποτελεσματικότητα και διάθεση, με απόχες και με καλάμια, αλλά και με τα χέρια τους, μάζεψαν πλαστικές σακούλες, μπουκάλια, χαρτιά, πεταμένα αντικείμενα (μεταλλικά σκουριασμένα, πλαστικά, γυάλινα κ.ο.κ.) και οτιδήποτε άλλο αποτελλεί μόλυνση για το περιβάλλον, συνεχίζοντας κατόπιν για τη Μπέλλα-βίστα...και ίσως ακόμα παραπέρα, όπως δήλωσαν σε σχετική τους συνέντευξη στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV. ''Σήμερα είναι καθαρά εδώ, ένω άλλες μέρες όχι...μάλλον κάποιοι πέρασαν και καθάρισαν νωρίτερα...'', δήλωσε η επικεφαλής Καθηγήτρια της Φοιτητικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Aegean Greeners Άννα Κοτρίκλα, ''...άρα το Lets do it Greece κάνει δουλειά'', συμπλήρωσε. Είχαν περάσει και καθάρισαν την περιοχή λίγο πριν, οι ψαράδες, από το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Χίου.

             Στους Τρεις Μύλους του Βροντάδου, πίσω από το ''Ζέφυρο'', καθ' όλη την έκταση της ακτογραμμής και στη νοτινή παραλία που χύνεται ο Αρμένης ποταμός, αλλά και στο βορινό λιμανάκι δίπλα στους μύλους, άντρες και γυναίκες εθελοντές, από τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών Χίου, ''όργωσαν'' την περιοχή και την καθάρισαν από τα λογής, λογής σκουπίδια και πλαστικά, ενώ περισυνέλεξαν για μεταφορά πολλά παρατημένα χαλασμένα εργαλεία, ακόμη και οικοδομικά μπάζα και βαριά αντικείμενα που χρειάζεται φορτηγό αυτοκίνητο για να μετακινηθούν. Στις φωτογραφίες από το ρεπορτάζ της Αλήθειας και στα πλάνα της τηλεόρασης, είναι εμφανή και ευδιάκριτα, λάστιχα αυτοκινήτων και δοκάρια που μεταφέρουν οι εθελοντές καθαρισμού. Για τη συμμετοχή και τη δράση της Κυριακής των εθελοντών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, μίλησε στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV  ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Χίου, Ζαφείρης Λασκαρίδης.

             Εθελοντικές δράσεις καθαρισμού πραγματοποιήθηκαν το πρω'ί' της Κυριακής 14 Απριλίου 2019 και σε πολλά άλλα σημεία της πόλης της Χίου καθώς επίσης και στα χωριά και την ύπαιθρο.

             Καλό το Lets do it! Πράγματι φαίνεται ότι κάνει δουλειά. Πολύ σημαντικό και σπουδαίο να συμμετέχουν οι πολίτες με εθελοντικές δράσεις και να συμπληρώνουν το έργο των εντεταλμένων υπηρεσιών της Πολιτείας και του Δήμου...πιο σημαντικό όμως και πολύ πιο σπουδαίο, είναι να 'μαστε νοικοκύρηδες και να γίνει σε όλους μας κοινή συνείδηση να προσέχουμε να μη ρυπαίνουμε τη φύση και το περιβάλλον που ζούμε, γιατί με τη μόλυνση κάνουμε κακό πρώτα-πρώτα σε μας τους ίδιους, αλλά και σ' όλο το φυτικό και ζω'ι'κό βασίλειο που συνθέτει τη ζωή στη γη.    

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 08/12/2019 - 20:17

Ανεβαίνει στην πίστα και απλώνεται σιωπή, πιάνει το μικρόφωνο και αμέσως νοιώθεις πως αυτός ο άνθρωπος μόλις… απογειώθηκε.

Δημήτρης Λιούντρης, επάγγελμα τραγουδιστής.

Πριν να του πάρω συνέντευξη τον είδα, τον απόλαυσα στην πίστα… απογείωσης στην «Θεά» του Θεοδοσίου, να κρατάει μουσική παρέα στους πελάτες, που είναι καθαρό, πως τους σέβεται αλλά και τον σέβονται.

Το ρεπερτόριο του καθαρά λαϊκό, ξέρει που τελειώνουν οι δικές του επιλογές και που αρχίζουν τα… νησιώτικα. Με την ίδια άνεση μπορεί να επιβάλλει την… τάξη επιστρέφοντας πάλι σε δικές του επιλογές, που όμως ξέρει ότι αρέσουν και στο κοινό του, που το αγαπά.

Τα αισθήματα είναι αμφίδρομα αφού οι… σαμπάνιες πάνε κι’ έρχονται προς την πίστα.

Εκείνος σηκώνει ευγενικά το ποτήρι πάνω, εύχεται στην παρέα και το επιστρέφει στον δίσκο. Το χέρι του πιάνει το δικό του πάντα γεμάτο ποτήρι, που τακτικά πίνει δύο γουλιές.

Στο στούντιο αποκαλύπτει το… μυστικό, το ποτήρι απλά έχει μέσα… νερό.

Ο Δημήτρης Λιούντρης, που γεννήθηκε στο Βραχάτι Κορινθίας το 1966, μπήκε από νωρίς στο ψαλτήρι, σπούδασε Βυζαντινή μουσική και τον κέρδισε το τραγούδι, αφού αυτό ήθελε να κάνει πάντα. Το κατάλαβε όταν η ζωή, που κάνει τα δικά της παιχνίδια τον έφερε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία του στην Χίο, όπου τότε για λόγους που δεν ξέρει, εθιμικό δικαίω, η ορχήστρα της 96 ΑΔΤΕ με αυτή του Χορευτικού Κέντρου Κάραβελ ήταν… δοχεία συγκοινωνούντα.

Από τότε, όπως λέει σε συνέντευξη του στον Γιάννη Τζούμα, την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV τα πράγματα πήραν τον δικό τους δρόμο, που είχε πολλές προσκλήσεις και προκλήσεις για το νεαρό Δημήτρη, που γνώρισε πολύ δουλειά, πολλά ξενύχτια και πολλές πίστες, δίπλα σε μεγάλα ονόματα του λαϊκού μας τραγουδιού. Εκ των πραγμάτων παίζει το… δεύτερο βιολί, όταν δίπλα του βρίσκονται γίγαντες όπως η Τζένη Βάνου, για να μην αρχίσουμε να αναφερόμαστε σε ονόματα, που θα μας γεμίσουν την σελίδα.

Το θέμα είναι ότι η σελίδα του Δημήτρη Λιούντρη είναι τόσο… πυκνογραμμένη, που το 2012 και εξαιτίας της γυναίκας του που υπηρετεί στη Χίο ως Νηπιαγωγός, εγκαθίσταται στο νησί της καρδιάς του και αφοσιώνεται στην αγάπη του το λαϊκό τραγούδι χωρίς να αφήνει ποτέ το ψαλτήρι, της Εκκλησίας της Αγιοδεκτεινής, που υπηρετεί με την ίδια αγάπη.

Μετρημένος στα λόγια του, βαθιά λαϊκός, γνώστης της μουσικής αλλά και της ιστορίας του λαϊκού μας τραγουδιού,  αθεράπευτα… Καζαντζιδικός, δεν έχει κανένα πρόβλημα να μας πεί το… «Νυχτολούδουλο» άνευ μουσικής υποκρούσεως.

Ξέρει τη νύχτα, την έχει σπουδάσει, την έχει φάει με το κουτάλι και την εγκατέλειψε σκληρά επαγγελματικά πριν τον… φάει, ο Δημήτρης Λιούντρης κάνει σήμερα το κέφι του, ανήκοντας σε αυτούς τους ευτυχισμένους ανθρώπους, που έχουν κάνει το χόμπυ τους δουλειά.

Εκτός λοιπόν από την πίστα ή το ψαλτήρι, γνωρίστε τον σε μια συνέντευξη εκ βαθέων, τόσο… εξομολογητική, που ένας άνθρωπος που παίζει στα δάκτυλα και το λαρύγγι του, όλο το λαϊκό ρεπερτόριο ομολογεί ότι συγκινείται διαβάζοντας ποίηση του… Κωστή Παλαμά.

Τα υπόλοιπα από τηλεοράσεως.