Καθαρίστε τα οικόπεδά σας αλλιώς θα στείλει "λογαριασμό" ο Δήμος

30.000 ευρώ στη διάθεση του Δήμου για καθαρισμούς, εν'όψει αντιπυρικής περιόδου
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 28/03/2022 - 14:44

Η αυστηροποίηση του πλαισίου για τον καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, εν όψει αντιπυρικής περιόδου ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά του Δήμου Χίου ο οποίος φέτος έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό το ποσό των 30.000 ευρώ προκειμένου αν δεν ανταποκρίνονται οι ιδιώτες στην κλήση για καθαρισμό της ιδιοκτησίας τους να το πράξει εκείνος -μέσω σύμβασης με εργολάβο- και στη συνέχεια να βεβαιώνει, μέσω ΔΟΥ, την οφειλή στον ιδιοκτήτη με την προσθήκη και του προστίμου που θα επιβάλλει για τη μη συμμόρφωσή του.

Όπως είπε στο Ράδιο «Αλήθεια» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πάνος Αναγνώστου, στην οικονομική επιτροπή του Δήμου, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη θα αποδεσμευθούν τα πρώτα 10.000 ευρώ ώστε να ανατεθεί το έργο σε ιδιώτη εργολάβο.

Συνήθως, είπε ο κύριος Αναγνώστου, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καθαρίζουν τα χωράφια τους, όταν λάβουν την κλήση, υπάρχουν όμως και λίγοι που δεν το κάνουν ή ιδιοκτήτες που μένουν στο εξωτερικό και υπάρχει δυσκολία συνεννόησης.

Σημειώνεται ότι το σύνηθες είναι ο δήμος να κινείται μετά από καταγγελίες πολιτών για ακαθάριστα οικόπεδα, ή μετά από κρούση της πυροσβεστικής.

Ο αντιδήμαρχος κατέληξε λέγοντας ότι στην κατεύθυνση ενημέρωσης των ιδιοκτητών συμβάλλουν και οι πρόεδροι των κοινοτήτων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με  απόφαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εγκρίνεται η υπ’ αρ. 20/2022 πυροσβεστική διάταξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος για το καθορισμό προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών.

Σύμφωνα την πυροσβεστική διάταξη, οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, υποχρεούνται, μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Αναλυτικά η Πυροσβεστική Διάταξη:

• Καθορίζεται η υποχρέωση των πολιτών, μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

• Προβλέπεται η διαδικασία αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον οικείο δήμο σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων καθαρισμού από τους υπόχρεους.

• Σε περίπτωση περιφραγμένων ή επαρκώς περιτοιχισμένων χώρων, ύστερα από αίτημα προς την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη διενέργεια αυτοψίας, βεβαιώνεται η συνδρομή κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, και βάσει αυτής, εκδίδετε Εισαγγελική παραγγελία δυνάμει της οποίας ο οικείος Δήμος προβαίνει, στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών.

• Καθορίζεται η υποχρέωση των οικείων Δήμων να διενεργούν τους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους (ύστερα από καταγγελία ή και αυτεπαγγέλτως) για διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων καθαρισμού των υπόχρεων.

• Οι υπόχρεοι οφείλουν να εκπληρώνουν την υποχρέωση καθαρισμού, να συναινούν και να επιδεικνύουν ανοχή στους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων των οικείων δήμων και των αρμόδιων πυροσβεστικών υπαλλήλων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης ή επέκτασης πυρκαγιάς. Οι οικείοι Δήμοι οφείλουν να διενεργούν τους τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους (ύστερα από καταγγελία ή και αυτεπαγγέλτως) για διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων των υπόχρεων της παρ. 1 του άρθρου 1, προσηκόντως και με τη δέουσα επιμέλεια.

• Καθορίζονται οι κυρώσεις στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, στους οποίους επιβάλλεται το πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114).

 

kathariste_ta_oikopeda_sas_allios_tha_steilei_logariasmo_o_dimos

Σχετικά Άρθρα