Καθαρίστηκαν 1.800 στρέμματα δάσους!

ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ANTINERO, ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ ΜΕ 1,6 ΕΚ. € Η Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΧΙΟΥ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 03/04/2023 - 13:16
Το δασάκι του Αγ. Γιαννιού Λαγκάδας μετά τον καθαρισμό

Ένα μεγάλο έργο αντιπυρικής προστασίας, με την ονομασία Antinero, ολοκληρώθηκε πριν λίγο διάστημα στο νησί μας. Πρόκειται για πρόγραμμα που εκπονήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ τις διαγωνιστικές διαδικασίες έφερε εις πέρας το ΤΑΙΠΕΔ.

Από το σύνολο των 50 εκατ. €, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των 22 εκ. € μέσω του τακτικού προϋπολογισμού της Χώρας, η Χίος πήρε 1,6 εκατ. € και για πρώτη φορά έκανε… αγνώριστες τις δασικές εκτάσεις σε Θόλο, Παντουκιός, Αίπος, Καρυδά Λαγκάδας, Άγιο Γιάννη Λαγκάδας, Γιβάρι και ένα μεγάλο τμήμα δάσους από τα διοικητικά όρια Αμάδων έως και το Βίκι, μέχρι τις παρυφές των Καμπιών. Στο τελευταίο για 9 χιλιόμετρα και για 40-50 μέτρα σε βάθος, αριστερά -– δεξιά του δρόμου έγιναν καθαρισμοί, δημιουργώντας τη λεγόμενη «στεγασμένη ζώνη», 120 μέτρων παρακαλούμε, που αποτελεί μία ομπρέλα προστασίας σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η «Αλήθεια TV» βρέθηκε με τον Δασοπόνο και Προϊστάμενο Προγραμματισμού της Δ/νσης Δασών Χίου, Απόστολο Φλιούκα, σε Θόλο και Λαγκάδα και κατέγραψε το αποτέλεσμα που είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Στις δασικές εκτάσεις των πιο πάνω περιοχών έχει απομακρυνθεί όλη η εύφλεκτη νεκρή ύλη που υπήρχε, ακόμη και μεγάλοι θάμνοι, έχουν κοπεί τα κλαδιά των δέντρων έως το 1/3 του ύψους τους, αραιώθηκαν και κάποια όπου ήταν πολύ πυκνά κι έτσι πλέον μία έρπουσα μελλοντική πυρκαγιά γίνεται πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί ώστε να μην εξελιχθεί σε επικόρυφη με ανεξέλεγκτα και καταστροφικότατα αποτελέσματα. Μπαίνεις μέσα στο δασάκι του Καρυδά, για παράδειγμα, και βλέπεις μέχρι τη θάλασσα. Το ίδιο και στον Άγιο Γιάννη της Λαγκάδας, ένα δασάκι που γειτνιάζει με τα πρώτα σπίτια του χωριού και ακουμπά στο Δημοτικό Σχολείο του. Για τους Λαγκαδούσους ο καθαρισμός τους ήταν πάγιο αίτημα που επιτέλους έγινε πράξη, όπως μας τόνισε και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λαγκάδας, Μάρκος Κούνουπας.

Ο κ. Φλιούκας μας εξήγησε ότι το έργο διήρκεσε 4 μήνες, έγινε στο 5% περίπου του συνολικού 15% των δημόσιων δασικών εκτάσεων του νησιού, ήτοι σε 1800 στρέμματα -το υπόλοιπο 85% των δασών είναι δημοτικά-, βάσει μελέτης που εκπόνησε η Υπηρεσία του, έγινε από εξειδικευμένο εργολάβο που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη με τρία συνεργεία των 50 ατόμων και μηχανήματα -διέθετε και τρεις κλαδοτεμαχιστές, ο ένας ρομποτικός- και από τα κλαδιά και τα ξύλα που απομακρύνθηκαν εξυπηρετήθηκαν 251 αιτήσεις -500 χωρικά κυβικά-, ως επί το πλείστον κατοίκων των κοντινών περιοχών, που πήραν έτσι δωρεάν καυσόξυλα για τις ανάγκες τους. Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι εθελοντικές ομάδες και κυρίως η πολύ οργανωμένη «Ο», που εκτελεί και το πιλοτικό πρόγραμμα της προδιαγεγραμμένης καύσης στη Χίο, σε συνεργασία και με άλλους φορείς.

Φυσικά απομένει πολύ δουλειά ακόμη, αλλά τουλάχιστον έγινε η αρχή και οι δασικές εκτάσεις που καθαρίστηκαν «θωρακίστηκαν» για την επόμενη 10ετία. Η τοπική Διεύθυνση Δασών, δηλώνει πρόθυμη να πραγματοποιήσει κι άλλες τέτοιες μελέτες και προτρέπει τον Δήμο Χίου να βρει τις κατάλληλες χρηματοδοτήσεις ώστε σε συνεργασία με εκείνην να τις υλοποιήσει. Το σημαντικό, τέλος είναι, να συμβάλλουμε κι όλοι εμείς στην προστασία των δασικών εκτάσεων και με το να μην ανάβουμε για οποιαδήποτε αιτία φωτιά μέσα στο δάσος και με το να καθαρίζουμε τα χωράφια μας, ακόμη και του γείτονα, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φλιούκας, από τα οποία συχνά – πυκνά μπορεί να ξεκινήσει μία φωτιά.

Το σχετικό ρεπορτάζ θα προβληθεί σήμερα στην «Αλήθεια TV», στην εκπομπή «Η επικαιρότητα με άλλο μάτι», 8 και 12 το βράδυ και σε επανάληψη αύριο Τρίτη, στις 4 μ.μ.

katharistikan_1800_stremmata_dasoys_me_to_programma_antinero

Το δασάκι του Αγ. Γιαννιού Λαγκάδας πριν τον καθαρισμό
Το δασάκι του Αγ. Γιαννιού Λαγκάδας πριν τον καθαρισμό
Τα συνεργεία επί το έργον στο Βίκι
Δάσος στο Αίπος, πριν τον καθαρισμό
Δάσος στο Αίπος, μετά τον καθαρισμό

Σχετικά Άρθρα