Κόσμο δεν έχουμε αλλά καταναλώνουμε ποσότητες νερού σαν να είναι Αύγουστος!

Εξετάζεται η κατασκευή νέου δικτύου για εναλλακτική υδροδότηση Βροντάδου από γεωτρήσεις Κουτρουλόμυλου και Θυμιανών
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 08/07/2020 - 14:15

Αυξημένη ζήτηση νερού, που παραπέμπει στα δεδομένα καταναλώσεων Αυγούστου, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε Χίο και Βροντάδο, με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΧ, Βασίλη Μυριαγκό και Παναγιώτη Νεαμονίτη, αντίστοιχα, να απευθύνουν έκκληση στους καταναλωτές – μέσω του Ράδιο «Α» - για ορθολογική διαχείριση του νερού.

«Διοχετεύουμε στο μέγιστο δυνατό 13.000 κ.μ. νερού και δεν φτάνουν, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα προβλήματα υδροδότησης, παρόλο που αποκαταστάθηκε η ζημιά στην μονάδα αφαλάτωσης του Θόλους», ανέφερε ο Β. Μυριαγκός, λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που η Χίος δεν παρουσιάζει αύξηση του πληθυσμού, αφού ούτε τουρίστες υπάρχουν, ούτε έχει έρθει στο νησί μέχρι τώρα σημαντικός αριθμός Χιωτών της Αττικής ή ομογενείς και προσπαθούν να εξηγήσουν τους λόγους της υπερκατανάλωσης.

«Τα 4.500 κ.μ. των αφαλατώσεων φτάνουν να καλύψουν μέχρι την περιοχή του Τάγματος, ενώ πριν περίσσευαν και 1.500 κ.μ. για να καλύψουν και ανάγκες της πόλης», συνέχισε ο Π. Νεαμονίτης, ο οποίος σημείωσε ότι είναι σπατάλη νερού να ποτίζονται μποστάνια, να πλένονται αυτοκίνητα, αυλές και πορτοπαράθυρα με το λάστιχο,.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ παρόλο που επανέλαβε τη θέση ότι κακώς η υδροδότηση του Βροντάδου μονομερώς στηρίχθηκε στις αφαλατώσεις, σημείωσε ότι για να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα υδροδότησης επικεντρώνουν στην ολοκλήρωση του Φράγματος Κόρης Γεφύρι και στην κατασκευή δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης. Η πρώτη είναι εκείνη στο Κοντάρι που βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας για δημοπράτηση, δυναμικότητας 3.000 κ.μ. νερού και η δεύτερη θα είναι μια νέα 5.000 κ.μ. που θα δίνει νερό σε Βροντάδο και Χίο και θα αντικαταστήσει παλιές μονάδες στο Θόλος.

Παράλληλα γνωστοποίησαν το σχεδιασμό που υπάρχει για την εναλλακτική υδροδότηση του Βροντάδου από νερό γεωτρήσεων στον Κουτρολόμυλο και στα Θυμιανά και τις αφαλατώσεις της πόλης προωθώντας την κατασκευή νέου δικτύου υδροδότησης, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.

Πρόεδρος και αντιπρόεδρος της επιχείρησης, προς το παρόν δεν θέτουν στα άμεσα σχέδια της ΔΕΥΑΧ την αξιοποίηση των νερών της ΒΑ Χίου (φράγμα Σαραπειό) εκτιμώντας ότι το κόστος για την κατασκευή και την λειτουργία στη συνέχεια του έργου είναι απαγορευτικό, ενώ ο κος Νεαμονίτης μίλησε και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφερειακή Ενότητα προκειμένου να δρομολογηθούν έργα στο φράγμα Κατράρη, προκειμένου αυτό να συγκεντρώνει νερό!

kosmo_den_ehoyme_alla_katanalonoyme_posotites_neroy_san_na_einai_aygoystos

Σχετικά Άρθρα