Κοσμοσυρροή... Αγιά Παρασκευή

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 25/07/2020 - 22:38

Πλήθος πιστοί προσκυνητές όπως κάθε χρόνο προσήλθαν και φέτος στον Διήμερο Παγχιακό Εορτασμό ''Μνήμη Αγίας Παρασκευής - Μνήμη Μικράς Ασίας'' στο όμορφο και γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στο Καστέλο, που έχτισαν το 1936 οι πρόσφυγες και τοποθέτησαν μέσα σε αυτό την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευή που έφεραν από την Κρήνη της Μικράς Ασίας και το Κιόστε.

Σήμερα Σάββατο 25 Ιουλίου 2020, με πάσα τιμή και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε ο προεόρτιος Εσπερινός και η περιφορά της εικόνας στους δρόμους της συνοικίας του Καστέλλου και στον παραλιακό δρόμο πάνω από το λιμανάκι. Παραβρέθηκαν, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη, Δημοτικοί και Περ. Σύμβουλοι, ο εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Διοικητή, η Κεντρική Λιμενάρχης του νησιού κ.α.

 Την Ιερή Εικόνα της Αγίας Παρασκευής συνόδευσαν κατά την περιφορά ''χωριανοί'' από το Σύλλογο Αγιοπαρασκευουσίων με παραδοσιακές στολές από την Αγιά Παρασκευή Κρήνης μικράς Ασίας, η Πρόεδρος του Φάρου μαζί με κορίτσια κι αγόρια του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Φάρου Βαρβασίου με τις παραδοσιακές Μικρασιατικές στολές τους, καθώς και πολύς κόσμος με κέφι και εορταστική διάθεση όπως κάθε χρόνο, τηρουμένων όμως φέτος των μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό...

Έτσι δεν πραγματοποιήθηκε φέτος το καθιερωμένο χρόνια τώρα πρόγραμμα με τους Παραδοσιακούς Χορούς που δίνει πάντα χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Όμως όλοι παρακολούθησαν ανάμεσα στους ύμνους και τα καμπανίσματα, τα βεγγαλικά και τις φωτοβολίδες που εκτόξευσαν στον ουρανό της παραλίας του Καστέλου τα πλοιάρια που σφύριζαν έξω από λιμανάκι, χαιρετώντας τη Μνήμη της Αγίας Παρασκευής.

Αύριο το πρωί, Κυριακή 26 Ιουλίου, τελείται ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία για την εορτή της Αγίας και το απόγευμα από τις 7 θα πραγματοποιηθεί ο Μεθεόρτιος Εσπερινός χοροστατούντως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ.Μάρκου. Θα ακολουθήσουν βραβεύσεις στην πλατεία του Καστέλου, σε Ιατρούς και Νοσηλευτικό Προσωπικό από το Νοσοκομείο Χίου για την άοκνη προσφορά τους στην κρίση του Κορωνο'ι'ού.

Το πλοίο της γραμμής θα χαιρετίσει με σφυρίγματα, φωτοβολίδες και βεγγαλικά τη Μνήμη της Αγίας και το όμορφο Καστέλο που στέκεται πλά'ι' και πάνω απ' τη θάλασσα... κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η χαρά και η συγκίνηση ξεχειλίζει στα μάτια των Μικρασιατών τρίτης και τέταρτης γενιάς και πλυμηρίζει τις καρδιές όλων των προσκυνητών από όπου κι αν έρχονται.

Φέτος δεν θα γίνει το καθιερωμένο γλέντι, το πανηγύρι στο λιμανάκι με τους μεζέδες και τον ατέλειωτο χορό...''Αχ Πέργαμε και Αγιά μου Θοδωρίτισα'' που όλοι περιμένουν πάντα με ανυπομονησία όλο το χρόνο για να συναντηθούν μαζί με όλους τους ''Χωριανούς''...αλλά και τους ''Αθηναίους'' και τους ''Αμερικάνους'' του Καστέλου...

Δεν πειράζει... Θα το κάψουμε του χρόνου πρώτα ο Θεός!

 

Δημήτρης Ζαφείρης

allages_sta_synithi._logo_koronoioy_alla_me_paroysia_arketoy_kosmoy

Σχετικά Άρθρα