Μάθε Δάσκαλε... πρώτες βοήθειες

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 18/12/2019 - 06:47

Ένα πολύ χρήσιμο, με μεγάλη προσέλευση και πολύ επιτυχημένο σεμινάριο Εκπαίδευσης πάνω στις Πρώτες Βοήθειες, πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου στον ''Οίκο Χίου Διδασκάλου'' την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στις 5μ.μ. με ομιλητές τη Μαριέττα Πατεινιώτη Ιατρό Παθολόγο και τον Ανδρέα Ζερβόπουλο Γενικό Ιατρό. Και οι δύο ομιλητές είναι πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, για πρώτες Βοήθειες σε ενηλίκους και παιδιά.

 Η ημερίδα προέκυψε ύστερα από κοινή επιθυμία πολλών Δασκάλων και Νηπιαγωγών που διαπιστώθηκε στα πλαίσια της διερεύνησης των αναγκών των Εκπαιδευτικών, όπως τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου Μαρία Μουτρίκα που προλόγισε την εκδήλωση.

 Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί, Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες, Γυμναστές και Γυμνάστριες, γέμισαν την αίθουσα και παρακολούθησαν, με πολύ ενδιαφέρον και ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση, τις ενημερωτικές κατατοπιστικότατες εισηγήσεις και τις επιδείξεις των ομιλητών στην κούκλα πρόπλασμα και στον εκπαιδευτικό απινιδωτή που παραχώρησε για το σεμινάριο ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου.

 Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, οι παρευρισκόμενοι με τη βοήθεια των εκπαιδευτών εξασκήθηκαν οι ίδιοι πάνω στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και στην εφαρμογή του απινιδωτή για να δουν πως γίνονται στην πρακτική τους αυτά που άκουσαν.

  Ο απινιδωτής είναι Ιατρικό φορητό Μηχάνημα που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και τον επαναφέρει στη σωστή συχνότητά του με υπολογισμένες δόσεις ηλεκτρισμού. Είναι πολύ απλός στη χρήση του για να μπορούν όλοι να τον εφαρμόσουν στον άνθρωπο που κινδυνεύει και έχει χάσει τις αισθήσεις του...και χρησιμοποιείται όταν για την άμεση ανάνηψη του θύματος δε φτάνει η τεχνητή αναπνοή και οι ρυθμικές πιέσεις που έτσι κι αλλιώς είναι τα πρώτα που εφαρμόζονται. Απινιδωτές πλέον υπάρχουν σε πολλά Δημόσια κτίρια, σε διεθνή συνεδριακά κέντρα, σε πολυσύχναστες περιοχές πόλεων και ''η Χίος είναι πάρα πολύ τυχερή σε αυτόν τον τομέα γιατί διαθέτει πολλούς''...στην πλατεία, στο Δημαρχείο, στο ΚΕΠ, στην Απλωταριά στο ύψος του ''Πάπυρου'', στο Ιωνικό Κολυμβητήριο, στο Κλειστό Γυμναστήριο, στους αθλητικούς χώρους της Φάρκαινας, στη Λαγκάδα, στα Καρδάμυλα και στα Μεστά, όπως τόνισε  η Μαριέττα Πατεινιώτη Ιατρός Παθολόγος του Νοσοκομείου Χίου, που ενημέρωσε το κοινό για τις Πρώτες Βοήθειες, που δίνονται για την αποτροπή του θανάτου και την υποστήριξη της ζωής σε περίπτωση ατυχήματος, κίνδυνο από πνιγμό, περίπτωση ηλεκτροπληξίας κ.α. μέχρι να καταφθάσει Ιατρική βοήθεια. Όπως τόνισε και ο Ανδρέας Ζερβόπουλος, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός και Υπεύθυνος Ιατρός του Αεροδρομίου Χίου, που έδειξε τις θέσεις των χεριών και τις κινήσεις για σωστή τεχνητή αναπνοή καθώς και τα σωστά σημεία της τοποθέτησης των ηλεκτροδίων του απινιδωτή...είναι πολύ σημαντικό να έχουμε όλοι μας βασικές γνώσεις Πρώτων Βοηθειών, διότι συνήθως στον τόπο του συμβάντος, οι πρώτοι που συνεισφέρουν στον πάσχοντα, δεν είναι οι Υγειονομικοί...αλλά οι απλοί πολίτες που είναι παρόντες. 

  Και οι δύο ομιλητές έδειξαν πως παρέχονται Πρώτες Βοήθειες σε ενήλικες και πως σε παιδιά. Τόνισαν ότι τα πιο βασικά είναι...αυτός που παρέχει Πρώτες Βοήθειες να διατηρεί τον αυτοέλεγχό του, να εμπνέει με τη δράση του εμπιστοσύνη και ασφάλεια στον πάσχοντα και να μην τον αγχώνει, να ενεργεί υπό συνθήκες ασφάλειας για τον εαυτό του αλλά και για τον πάσχονταψ(π.χ. όχι εκτεθειμένοι σε κίνηση αυτοκινητόδρομου, ούτε σε ηλεκτροφόρα πεδία...), να χρησιμοποιεί τη λογική του και να σκέφτεται με ηρεμία...και να μην υπερβαίνει τις γνώσεις του για να μην κάνει πράξεις που πιθανόν θα θέσουν σε  κίνδυνο τον πάσχοντα.

   Όλα αυτά μπορείτε να τα παρακολουθήσετε αναλυτικά στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV  που μαγνητοσκόπησε το σεμινάριο στον Οίκο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου.

Σχετικά Άρθρα