Χίος, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου

Μάθε Δάσκαλε... πρώτες βοήθειες

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 18/12/2019 - 06:47

Ένα πολύ χρήσιμο, με μεγάλη προσέλευση και πολύ επιτυχημένο σεμινάριο Εκπαίδευσης πάνω στις Πρώτες Βοήθειες, πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου στον ''Οίκο Χίου Διδασκάλου'' την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στις 5μ.μ. με ομιλητές τη Μαριέττα Πατεινιώτη Ιατρό Παθολόγο και τον Ανδρέα Ζερβόπουλο Γενικό Ιατρό. Και οι δύο ομιλητές είναι πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, για πρώτες Βοήθειες σε ενηλίκους και παιδιά.

 Η ημερίδα προέκυψε ύστερα από κοινή επιθυμία πολλών Δασκάλων και Νηπιαγωγών που διαπιστώθηκε στα πλαίσια της διερεύνησης των αναγκών των Εκπαιδευτικών, όπως τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου Μαρία Μουτρίκα που προλόγισε την εκδήλωση.

 Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί, Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες, Γυμναστές και Γυμνάστριες, γέμισαν την αίθουσα και παρακολούθησαν, με πολύ ενδιαφέρον και ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση, τις ενημερωτικές κατατοπιστικότατες εισηγήσεις και τις επιδείξεις των ομιλητών στην κούκλα πρόπλασμα και στον εκπαιδευτικό απινιδωτή που παραχώρησε για το σεμινάριο ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου.

 Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, οι παρευρισκόμενοι με τη βοήθεια των εκπαιδευτών εξασκήθηκαν οι ίδιοι πάνω στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και στην εφαρμογή του απινιδωτή για να δουν πως γίνονται στην πρακτική τους αυτά που άκουσαν.

  Ο απινιδωτής είναι Ιατρικό φορητό Μηχάνημα που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και τον επαναφέρει στη σωστή συχνότητά του με υπολογισμένες δόσεις ηλεκτρισμού. Είναι πολύ απλός στη χρήση του για να μπορούν όλοι να τον εφαρμόσουν στον άνθρωπο που κινδυνεύει και έχει χάσει τις αισθήσεις του...και χρησιμοποιείται όταν για την άμεση ανάνηψη του θύματος δε φτάνει η τεχνητή αναπνοή και οι ρυθμικές πιέσεις που έτσι κι αλλιώς είναι τα πρώτα που εφαρμόζονται. Απινιδωτές πλέον υπάρχουν σε πολλά Δημόσια κτίρια, σε διεθνή συνεδριακά κέντρα, σε πολυσύχναστες περιοχές πόλεων και ''η Χίος είναι πάρα πολύ τυχερή σε αυτόν τον τομέα γιατί διαθέτει πολλούς''...στην πλατεία, στο Δημαρχείο, στο ΚΕΠ, στην Απλωταριά στο ύψος του ''Πάπυρου'', στο Ιωνικό Κολυμβητήριο, στο Κλειστό Γυμναστήριο, στους αθλητικούς χώρους της Φάρκαινας, στη Λαγκάδα, στα Καρδάμυλα και στα Μεστά, όπως τόνισε  η Μαριέττα Πατεινιώτη Ιατρός Παθολόγος του Νοσοκομείου Χίου, που ενημέρωσε το κοινό για τις Πρώτες Βοήθειες, που δίνονται για την αποτροπή του θανάτου και την υποστήριξη της ζωής σε περίπτωση ατυχήματος, κίνδυνο από πνιγμό, περίπτωση ηλεκτροπληξίας κ.α. μέχρι να καταφθάσει Ιατρική βοήθεια. Όπως τόνισε και ο Ανδρέας Ζερβόπουλος, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός και Υπεύθυνος Ιατρός του Αεροδρομίου Χίου, που έδειξε τις θέσεις των χεριών και τις κινήσεις για σωστή τεχνητή αναπνοή καθώς και τα σωστά σημεία της τοποθέτησης των ηλεκτροδίων του απινιδωτή...είναι πολύ σημαντικό να έχουμε όλοι μας βασικές γνώσεις Πρώτων Βοηθειών, διότι συνήθως στον τόπο του συμβάντος, οι πρώτοι που συνεισφέρουν στον πάσχοντα, δεν είναι οι Υγειονομικοί...αλλά οι απλοί πολίτες που είναι παρόντες. 

  Και οι δύο ομιλητές έδειξαν πως παρέχονται Πρώτες Βοήθειες σε ενήλικες και πως σε παιδιά. Τόνισαν ότι τα πιο βασικά είναι...αυτός που παρέχει Πρώτες Βοήθειες να διατηρεί τον αυτοέλεγχό του, να εμπνέει με τη δράση του εμπιστοσύνη και ασφάλεια στον πάσχοντα και να μην τον αγχώνει, να ενεργεί υπό συνθήκες ασφάλειας για τον εαυτό του αλλά και για τον πάσχονταψ(π.χ. όχι εκτεθειμένοι σε κίνηση αυτοκινητόδρομου, ούτε σε ηλεκτροφόρα πεδία...), να χρησιμοποιεί τη λογική του και να σκέφτεται με ηρεμία...και να μην υπερβαίνει τις γνώσεις του για να μην κάνει πράξεις που πιθανόν θα θέσουν σε  κίνδυνο τον πάσχοντα.

   Όλα αυτά μπορείτε να τα παρακολουθήσετε αναλυτικά στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV  που μαγνητοσκόπησε το σεμινάριο στον Οίκο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου.

Σχετικά Άρθρα

Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή
Πέμ, 20/02/2020 - 17:39

Αρχή το ήμισυ... του παντός !

Εδώ και αρκετό καιρό συναρμολωγώ, μαζεύω στοιχεία, φωτογραφικό και επιστημονικό υλικό που έχω στην διάθεση μου προσπαθώντας να σκελετοποιήσω το βιωματικό, επαγγελματικό, επιστημονικό και συνάμα οικογενειακό βιοχρονολόγιο και συγκεκριμένα από το 1963 έως το 1980 δεκαεπτά χρόνων εργασίας στο χώρο της Υγείας, στίγμα Ζωής.

Πρωτίστως θέλω να αναφερθώ σε δύο μεγάλους μου δασκάλους που με εμπιστεύτηκαν και μου προσέφεραν τις γνώσεις που απέκτησα στον τομέα της υγείας αποτίοντας φόρο τιμής:  Στον Γιάννη Αυγουστή καθηγητή παθολογίας καί ιστορίας της ιατρικής και στον Γιώργο Κατσουράκη από τους δεκατρείς πρώτους αναισθησιολόγους της Ελλάδας Διευθυντή του Νοσοκομείου της Νέας Ιωνίας Αγία Όλγα. Θα αναφερθώ αναλυτικά σε άλλο κεφάλαιο ! Με όλους τους άλλους γιατρούς είχα επαγγελματική συνεργασία. Είχα σκοπό να ξεκινήσω τις δημοσιεύσεις μου από την τελευταία μου ιατρική πράξη που πραγματοποίησα στις 15 Ιουνίου 1996 στην Ιουλία μου στο γαμήλιο γλέντι της κόρης μας! Αλλά θα το αφήσω για αργότερα! 

Αρχίζω την καταγραφή πραγματικών γεγονότων από το Μαιευτήριο Χίου και τον γιατρό που ξεγέννησε την μισή Χίο 36.000 γέννες από το 1935 έως το 1980 τον Μαιευτήρα γυναικολόγο Δημήτριο Τσαμπλάκο  Δήμαρχο Χίου ...και το περιστατικό που ήταν η αιτία να μου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Πρέπει να ήταν 1972 ή 1973 ένα χειμωνιάτικο πρωινό με γεμάτη χειρουργημένους η κλινική Ζαφείρη, όπου ήταν και η μόνιμη έδρα μου και κτυπά το τηλέφων,ο το πιάνει ο Ζαφείρης και μου λέει γρήγορα το μηχάνημα και φύγαμε.

 Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι σοβαρό και επείγον θα αντιμετωπίσουμε . Δεν ήταν η απόσταση μεγάλη αλλά ήταν το περιστατικό επείγον και σε δραματική κατάσταση μεταξύ ζωής και θανάτου. Το κατάλαβα μόλις φθάσαμε στο Μαιευτήριο και μας περίμεναν δύο νοσοκόμες και ο οδηγός του Τσαμπλάκου ο Παναγιώτης για να με βοηθήσουν να ανεβάσω όλα μου τα εξαρτήματα π.χ. το μηχάνημα ναρκώσεως την φιάλη με το πρωτοξείδιο, την τσάντα με τα φάρμακα και τα εργαλεία ναρκώσεως.... αυτό γινόταν για πρώτη φορά γιατί σχεδόν πάντοτε τα ανέβαζα όλα μόνος μου σε δύο δρομολόγια στον επάνω όροφο που ήταν το χειρουργείο και οι αίθουσες τοκετού .

Ακούω τον Τσαμπλάκο να λέει στον Ζαφείρη: Γιάννη είναι Placenta Accreta . Ήδη η γυναίκα ήταν πάνω στο χειρουργικό κρεβάτι με ένα σεντόνι μέσα στα σκέλια της και το πίεζε μια νοσοκόμα για να σταματήσει η ακατάσχετη μητρορραγία, ενώ η μία μαία η Ελένη Πιπερίδου ντυνόταν ως βοηθός και η άλλη μαία η προϊσταμένη η Πόπη Παπαλιώδη βοηθούσε να ντυθούν με αποστειρωμένα ρούχα και γάντια τον Ζαφείρη και τον Τσαμπλάκο. Αμέσως της έδωσα νάρκωση και φρόντισα μαζί με τον ορό να της βάλω και πλάσμα αίματος, στην πραγματικότητα MACRODEX  πού ήταν υποκατάστατο για τον όγκο του αίματος.

Καθώς άρχισε το χειρουργείο επειδή περίμεναν τον μικροβιολόγο τον Λεόντιο Χριστοφορίδη για να βρούν εκτάκτως αίμα, ρώτησα τι ομάδα αίματος και ρέζους έχει ; και μου είπαν Β τρίτη και θετικό ρέζους. Η κατάσταση ήταν δραματική...

'Έξαιμος.. σχεδόν είχε χάσει περισσότερο από το μισό της αίμα... λέω στην Πόπη, φέρε αμέσως φιάλη αφαιμάξεως (δηλαδή λήψεως αίματος γυάλινη και χωρούσε 600 cc ) κάνε της είπα με τον ασκό οξυγόνου τεχνική αναπνοή μέσω μηχανήματος... Δένω με το λάστιχο το αριστερό μου μπράτσο και κάνω μόνος μου την φλεβοκέντηση και γεμίζω την φιάλη από το δικό μου αίμα !

Ο Τσαμπλάκος και οι υπόλοιποι ξαφνιάστηκαν και με κοίταζαν με απορία... Αμέσως δίχως διασταύρωση της χορήγησα   το αίμα μου υπό πίεση γιατί την χάναμε . Εν τω μεταξύ ο Ζαφείρης με την κυρτή λαβίδα είχε πιάσει την βάση της μήτρας και σταμάτησε η μεγάλη αιμορραγία . Μου λέει ο Ζαφείρης κόψε το μανίκι μου και πάρε και από μένα αίμα, είχαμε την ίδια ομάδα αίματος και ρέζους. Αυτό και έγινε πήρα και του Ζαφείρη 600 cc και συνεχίσαμε την επέμβαση .

Η κοπέλα σώθηκε αλλά χρειάστηκαν ακόμη άλλες επτά φιάλες αίματος μέχρι το απόγευμα για να συνέλθει... Εάν δεν ενεργούσα με αυτόν τον τρόπο η κοπέλα τότε 24 χρονών και είχε ήδη ένα κοριτσάκι δεν θα ζούσε, έμαθα ότι πέθανε πρίν δύο χρόνια 74 χρονών από καρκίνο πνεύμονα .

Μόλις τελείωσε το χειρουργείο ο Τσαμπλάκος με αγκάλιασε και με φίλησε και μου λέει πρώτη φορά στην ζωή μου και την σταδιοδρομία μου βλέπω αυτό που έκανες . Ένα μεγάλο μπράβο και συγχαρητήρια ! Θα το θυμάμαι για όλη μου την ζωή. Μου είχε πλέον απόλυτη εμπιστοσύνη και γι'αυτό μου έγραψε και την επιστολή που υπάρχει στο βιβλίο μου Λευτέρης Ιουλία Έρωτας Δημιουργία .

Τι είναι η Placenta Accreta... είναι μετά από αποβολή εμβρύου άνω των τεσσάρων μηνών ίσως μέχρι επτά αυτόματος αποκόλληση ολοκλήρου του ενδομητρίου μαζί με τον πλακούντα με ακατάσχετη αιμορραγία και η μόνη λύση είναι η αφαίρεση της μήτρας για να προλάβει να σωθεί η γυναίκα . Αυτό είναι ένα από τα πολλά δύσκολα και πολύ σπάνια περιστατικά που αντιμετώπισα στα χειρουργεία όλων των κλινικών της Χίου !

Έπεται συνέχεια με άλλα επεισόδια... Στις φωτογραφίες είναι οι δάσκαλος μου Γιάννης Αυγουστής και και το Μαιευτήριο στις δόξες του! 

Χίος 20 Φεβρουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης