Χίος, Κυριακή 19 Ιανουαρίου

Μουσική αρχή για την Παγκόσμια ημέρα Αυτισμού

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 30/03/2019 - 06:33

Mε μια υπέροχη μουσική βραδιά στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, με τη Σοπράνο Αγάπη Παπαμήτσου και το Μουσικό Γυμνάσιο Χίου, τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (που είναι στις 2 Απριλίου) ο Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ατόμων με Αυτισμό Χίου (Σύλλογος Αυτισμού Χίου) AUTISM SOCIETY CHIOS, στις 8.30 μ.μ. την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019.

“Η τέχνη αγκαλιάζει τον Αυτισμό”, ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της μουσικής βραδιάς που ήταν μια ευχάριστη και ξεχωριστή νότα ανάμεσα στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις του νησιού μας και έφερε σε επαφή με το κοινό, τον Σύλλογο Αυτισμού Χίου που πασχίζει για τη βελτίωση της Εκπαίδευσης και της διαβίωσης των ατόμων με Αυτισμό στη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Όραμα του συλλόγου είναι η δημιουργία Ξενώνα για τη διαβίωση των ατόμων με Αυτισμό και η πραγματοποίηση και λειτουργία ενός Κέντρου Ημέρας(Εργαστήρι)για τη δημιουργική απασχόλησή τους.

 Η μουσική βραδιά της Παρασκευής εντάσσεται, στο τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργάνωσε φέτος ο Σύλλογος Αυτισμού Χίου για την παγκόσμια ημέρα Αυτισμού και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου.

 Το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Διονυσίειου Μουσικού Σχολείου Χίου με μαθητές-μουσικούς, αγόρια και κορίτσια με μεγάλο μουσικό ταλέντο και επιμέλεια, από τη Β' Γυμνασίου και την Α', Β' και Γ' τάξη του Λυκείου, παρουσίασε ρεπερτόριο (soundrack) από την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» (το χορό της Αϊσέ στο πατάρι κ.ά.) και πραγματικά ενθουσίασε με την εκτέλεση των μουσικών θεμάτων με σαντούρι, κανονάκι, ακορντεόν, ούτι, λαούτο, κρουστά κ.ο.κ. που ανέδειξαν επαξίως το πνεύμα και το ύφος των συνθέσεων της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Η σκηνοθεσία ήταν του Τάσου Μπουλμέτη. Υπεύθυνοι Καθηγητές της εκδήλωσης ήταν ο Πέτρος Καρβούνης και ο Μαρκέλος Πούπαλος. Οι μαθητές-μουσικοί που συμμετείχαν είναι: Σάββας Μουδούρογλου, Παρασκευή Σαλτζίδη, Μάριος Βενέτης, Παντελής Καρναβάς, Αιμιλία Μπαστούνη, Χαρίκλεια Ψυχή, Ιγνάτιος Αναγνώστου, Αφροδίτη Στυλιανοπούλου, Παναγιώτα Στυλιανοπούλου, Χριστίνα-Ζαΐρα Νικηφορίδη, Γιώργος Μουτάφης, Αναστάσιος Μελαχροινούδης, Γιώργος Βενέτης, Στέλλα Καρατζά και Ελένη-Ευτυχία Κωστίδη, με τη σειρά που πέρασαν από τη σκηνή οι ομάδες που παρουσίασαν τα μουσικά θέματα.

Η Σοπράνο Αγάπη Παπαμήτσου, ήταν πραγματικά απολαυστική και υπέροχη. Συνοδεύθηκε άριστα και επάξια στο πιάνο από την Κατερίνα Πρίνου και τραγούδησε, «NOCTURNE», «WALKING IN THE AIR», «H πρώτη μας νύχτα», «Μην τον ρωτάς τον ουρανό», «Το Τσιγγάνικο τανγκό», τη «Φαίδρα», « Ένας ουρανός μ' αστέρια», «Αν σ' αρνηθώ αγάπη μου», «Μοιάζεις κι εσύ σαν θάλασσα», «Το μηδέν», «Έλα πάρε μου τη λύπη» του Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου που πρώτη ερμήνευσε η Νανά Μούσχουρη...και άλλα πολλά υπέροχα και πολύ αξιόλογα ρομαντικά και έντεχνα, ευχάριστα τραγούδια. Χάρισε στο κοινό μια αξέχαστη πλούσια και απολαυστική μουσική βραδιά με την ξεχωριστή και χαρισματική φωνή, το ταλέντο, την επιδεξιότητα και την ευχάριστη παρουσία της πάνω στη σκηνή! Τέλος με ιδιαίτερη ευαισθησία αφιέρωσε στα παιδιά με Αυτισμό, «αυτά τα υπέροχα αγγελούδια» όπως είπε, το τραγούδι «Μικρός Πρίγκιπας» σε μουσική του Μάριου Φραγκούλη και στίχους Παρασκευά Καρασούλου, από το άλμπουμ του 2005 «Ο κήπος των ευχών»

 

Η όμορφη αυτή μουσική εκδήλωση, τίμησε πράγματι και δικαιολόγησε πλήρως τον τίτλο της «Η τέχνη αγκαλιάζει τον Αυτισμό» και είχε και μία υπέροχη παρουσιάστρια. Την πάντα αυθόρμητη, ουσιαστική, χαριτωμένη, ευχάριστη και εύστοχα ετοιμόλογη Ντέπυ Στουπάκη που «ξενάγησε» το κοινό με ευαισθησία και επιτυχία στα μουσικά θέματα και το πνεύμα της βραδιάς!

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 18/01/2020 - 07:21

Χρόνια Πολλά σεόλες καί σε όλους τούς εορτάζοντες σήμερα του Αγίου Αθανασίου. Μια μέρα που μας πηγαίνει στο διάβα του χρόνου από 61 έως 55 χρόνια πίσω σε μια εποχή πολυσύνθετη προόδου και αρχή της ανάπτυξης της Ελλάδας. Μια εποχή που προσπαθούσαμε τα χρόνια εκείνα τα πέτρινα να μορφωθούμε να αποκτήσουμε εφόδια και γνώσεις για να βγούμε στο στίβο της ζωής και να ξεφύγουμε από την μιζέρια των χρόνων πού γεννηθήκαμε και κυριολεκτώ μέσα στον εμφύλιο.

Είμαστε ορισμένοι πολύ τυχεροί που βρεθήκαμε μπροστά σε αξιόλογους ανθρώπους δασκάλους και καθηγητές, που προσπαθούσαν να μας μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον στην ζωή μας . Ήμουν πραγματικά από τούς πολύ τυχερούς που μου άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας από τα δεκαέξι μου χρόνια.

Μαθητής ήμουνα ακόμη όταν ξαφνικά βρέθηκα να κάθομαι σε γραφείο ως λογιστής το Σεπτέμβριο του 1963 στην κλινική Αυγουστή  Και φυσικά το οφείλω στον μεγάλο μου δάσκαλο που μου είχε εμπεδώσει τις λογιστικές γνώσεις με την... χωριάτικη διδασκαλία του τον αείμνηστο Αθανάσιο Τσιλίμη που με πρότειναν μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό μου στον άλλο μεγάλο δάσκαλο μου Γιάννη Αυγουστή, που άλλαξε ριζικά η ζωή και η σταδιοδρομία μου.

Ή σημερινή μέρα του Αγίου Αθανασίου μου έφερε στο μυαλό θύμισες των μαθητικών χρόνων όταν από το υστέρημα μας ή το φτωχό χαρτζιλίκι μαζεύαμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαμε στην τάξη μας που αποφοιτήσαμε το 1965 από την τότε Εμπορική Σχολή Χίου, που είχε γίνει η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος και είμαστε η μοναδική τάξη που έχουμε απολυτήριο Οικονομικό Λύκειο Χίου για να προσφέρουμε ένα καλό και αξιοπρεπές δώρο στον μεγάλο και αξιαγάπητο καθηγητή μας που γιόρταζε τον Αθανάσιο Τσιλίμη !

Βέβαια το τί δώρο θα του πάρουμε το καθόριζαν οι συμμαθήτριες μας, που αναλάμβαναν την ευθύνη και τους είχαμε τυφλή εμπιστοσύνη γιατί πάντα μας έβγαζαν ασπροπρόσωπους, αλλά αυτό γινόταν και για τους περισσότερους καθηγητές και καθηγήτριες μας.

Ο αγαπημένος μας Θανάσης ήταν ο πιο αξιολάτρευτος καθηγητής μας γιατί ήταν άνθρωπος με ανοιχτά μυαλά με τεράστια μόρφωση και πάνω απ'όλα ανθρωπιά ! Ήταν από τους καλύτερους οικογενειάρχες με την σύζυγό του Μαρία Μπογή του Αγησιλάου και τα δύο αγόρια του τον Νίκο καί τόν Άγη. Τις σημερινές μου θύμισες και το κείμενο το αφιερώνω στά παιδιά και τα εγγόνια του αείμνηστου καθηγητή μας Αθανασίου Τσιλίμη και ειδικότερα στον εγγονό του Θανάση φαρμακοποιό που επάξια φέρει το όνομα του !

Χρόνια πολλά Θανάση για την σημερινή γιορτή σου και να σε χαίρονται οι γονείς σου και όσους αγαπάς και σ'αγαπάνε !

Τιμής ένεκεν αντί μνημοσύνου στον αξέχαστο μεγάλο δάσκαλο μας Αθανάσιο Τσιλίμη !

Γλυκές αναμνήσεις και μνήμες των μαθητικών μας χρόνων ! Καλημέρα !

Χίος 18 Ιανουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης