Μπορεί το ΣτΕ να... φρενάρει νόμο για τον εγκλωβισμό στα νησιά των αιτούντων άσυλο;

Ανθίππη Ζαννάρα και Γραμματική Αλλοίμονου μίλησαν στην "Α" μετά την εκδίκαση προσφυγής δικηγορικών συλλόγων στο Σ.τ.Ε
Ακούστε το ηχιτικό
Τρί, 27/02/2018 - 15:05
Ηχητικό απόσπασμα: 

Μια ακόμη μάχη για την ανατροπή αποφάσεων που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στα νησιά μας έδωσαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Χίου, Μυτιλήνης, Ρόδου, Κω και Σάμου, περιμένοντας την έκδοση απόφασης.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχείρησε για 2η φορά να λάβει αναβολή, πλην όμως το δικαστήριο δεν δέχθηκε το αίτημά του.

Η υπόθεση αφορά στην απόφαση  της Διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου «περί περιορισμού της κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων»,  όπως δημοσιεύθηκε αρμοδίως στο ΦΕΚ τ.Β 1977/7.6.2017. με την οποία εγκλωβίζονται στα νησιά οι πρόσφυγες μέχρι να εκδοθεί σε δεύτερο βαθμό η απόφαση για την παροχή ασύλου, κάτι που ως γνωστόν διαδικαστικά κολλάει.

Η πρώτη αναβολή είχε δοθεί στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ βασικό επιχείρημα του υπουργείου σήμερα που ζήτησε ξανά αναβολή, ήταν ότι επίκειται νόμος γι’αυτό το ζήτημα.

«Εκτιμάμαι ότι στόχος του υπουργείο είναι να μεγιστοποιεί, μέσω νόμου πια, τη δυσκολία μετακίνησης από τα νησιά», τόνισε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Ανθίππη Ζαννάρα, μιλώντας μετά τη δίκη, στο Ράδιο «Α».

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, την υπόθεση χειρίστηκε, ενώπιον των δικαστών του ΣτΕ, η Δικηγόρος, Γραμματική Αλλοίμονου, η οποία μιλώντας στο Ράδιο «Α» αναφέρθηκε στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν, ενώ επισήμανε ότι σε περίπτωση που η απόφαση είναι υπέρ τους, τότε εκτιμά πως θα υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης στο υπό σχεδιασμό νομοθετικό πλαίσιο.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρέθηκαν στο ΣτΕ αρκετοί δικηγόροι από τη Χίο, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία από τον προσωπικό λογαριασμό που έχει στο fb η κα Αλλοίμονου, ανάμεσά τους, ο Κώστας Τριαντάφυλλος, η Κάτια Χούλη, η Γιώργος Κουκουτιανός και Νικολέτα Κουμή.

Σχετικά Άρθρα