Nέα συγκέντρωση στο Σκυλίτσειο για το διαχωρισμό των νοσηλευτών

Τετ, 20/05/2020 - 14:20

Νέα κινητοποίηση για το διαχωρισμό του Νοσηλευτικού Προσωπικού σε κλάδους θα πραγματοποιήσει αύριο στις 11 το πρωί στην παλαιά πύλη του Νοσοκομείου, το Σωματείο Εργαζομένων στο Σκυλίτσειο, στα πλαίσια της στάσης εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα που έχει προκηρυχθεί την ίδια ημέρα, 11 το πρωί με 3 το μεσημέρι.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του το Σωματείο αναφέρει τα ακόλουθα:

Το Υπουργείο Υγείας προωθεί διάταξη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύστασης δύο κλάδων Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Ο ένας κλάδος θα περιλαμβάνει τους ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτές και ο δεύτερος κλάδος τους ΔΕ βοηθούς Νοσηλευτές,

Χωρίς να μπει στον κόπο να καλέσει την ΠΟΕΔΗΝ για να συζητήσουμε τη διαχρονική θέση μας, που είναι ενιαίος κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ με έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων που θα προβλέπουν διακριτό καθηκοντολόγιο και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων της κάθε κατηγορίας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες στους ΤΕ και ΠΕ ότι με την ένταξή τους σε "ενιαίο κλάδο", θα αναβαθμιστούν, ενώ στην ουσία -με προκάλυμμα τη δημιουργία του ειδικού κλάδου- καλλιεργεί την απατηλή αντιπαράθεση ανάμεσα στους ΠΕ και ΤΕ από τη μία και τους ΔΕ νοσηλευτές από την άλλη, επιδιώκοντας έτσι να ελέγχει καλύτερα τους εργαζόμενους, προκειμένου να υλοποιείται όλο το αντεργατικό σχέδιό της χωρίς ουσιαστική αντίσταση.

Σήμερα, επιβάλλεται η κυβέρνηση να αναγνωρίσει έμπρακτα με τη σύσταση ενιαίου κλάδου, την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από το λιγοστό Νοσηλευτικό προσωπικό σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και με αλλότρια καθήκοντα να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Είναι ακατανόητο εν μέσω πανδημίας να προωθείται μια τέτοια διάταξη. Η ανάγκη που προβάλλεται για επίσπευση των προσλήψεων είναι αναγκαιότητα στο σύνολο του Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να οριοθετήσει σαφώς τα καθήκοντα και τα επαγγελματικά δικαιώματα μέσα στον ενιαίο κλάδο. Γιατί δεν το πράττει; Μήπως γιατί ο πραγματικός της στόχος είναι να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίας το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως η υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, ελαστικές μορφές απασχόλησης, ΒΑΕ, κλπ;

Οι νοσηλευτές δεν πρέπει να τσιμπάμε στο "τυράκι" του ξεχωριστού κλάδου και στο κλίμα συντεχνιασμού και κούφιας αντιπαράθεσης που στήνει το υπουργείο με την ηγεσία της ΕΝΕ, γιατί έχουμε δει τη φάκα που μας στήνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε τον διαχωρισμό του νοσηλευτικού προσωπικού σε "πατρικίους και "πληβείους".

Όλα αυτά τα χρόνια έγινε προσπάθεια οι ΔΕ να ονομαστούν φροντιστές υγείας γενικών καθηκόντων προκειμένου να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν χωρίς συγκεκριμένα καθήκοντα, αλλά και χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Δεν σταμάτησαν όμως εκεί.

Αναπτύχθηκαν τμήματα δημοσίων ΙΕΚ και ΕΠΑΛ δίνοντας ειδικότητες ΔΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια αυτής της κατάστασης που αποσκοπεί στη δημιουργία φτηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού στην υγεία. Φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ο ιδιωτικός τομέας των ΙΕΚ που βρήκε την ευκαιρία να θησαυρίσει πάνω την αγωνία των λαϊκών οικογενειών για εκπαίδευση και εύρεση εργασίας. Αν ήθελαν να δώσουν λοιπόν τελική λύση όλες οι κυβερνήσεις το πρώτο που όφειλαν να κάνουν θα ήταν η θέσπιση Ενιαίας Εκπαιδευτικής βαθμίδας με ευρεία μόρφωση και εκπαίδευση όπως αρμόζει στις σύγχρονες ανάγκες της υγείας.

Οι ασθενείς και όλη η κοινωνία, στο ευχαριστώ τους προς τους υγειονομικούς δεν έβαλαν όρους για ΠΕ,ΤΕ και ΔΕ. Οι ασθενείς ποτέ δεν είδαν ποια κατηγορία εργαζομένων είναι δίπλα τους, καθώς οι ανάγκες τους δεν διαχωρίζουν σε α και β κατηγορίας νοσηλευτή.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει την εν λόγω διάταξη που θα διχάσει το Νοσηλευτικό Προσωπικό χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο.

Καλούμε τη διοίκηση και το ΔΣ του Νοσοκομείου Χίου δια του θεσμικού του ρόλου να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να μην περάσει η εν λόγω διάταξη η οποία εκτός των άλλων θα διαταράξει τη ομαλή λειτουργία των νοσηλευτικών τμημάτων.

Οι ξεχωριστοί κλάδοι θα είναι κορύφωση της αδικίας. Εάν μετά την ψήφιση αρνηθούν οι ΔΕ βοηθοί Νοσηλευτές να κάνουν Νοσηλευτικές πράξεις που είναι εκτός των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, τότε στα Νοσοκομεία θα δημιουργηθεί χάος.

Την Πέμπτη 21/5/2020 Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Στάση Εργασίας 11πμ – 15μμ για το σύνολο του Νοσηλευτικού Προσωπικού με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 πμ στην παλαιά πύλη του Νοσοκομείου, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Απαιτούμε:
• Δημιουργία Ενιαίο Νοσηλευτικού Κλάδο , όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι Επαγγελματικές Κατηγορίες Νοσηλευτών (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ) με σαφώς διακριτά επαγγελματικά, βαθμολογικά και μισθολογικά δικαιώματα.

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
• Ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, όχι στην κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
• Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που υπηρετούν στα νοσοκομεία με ελαστικές μορφές εργασίας.
• Διαρκεί υποχρεωτική επιμόρφωση-παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων με ευθύνη του Δημόσιου συστήματος Παιδείας και Υγείας.

Για το Διοικητικό Συμβουλίο

Ο Πρόεδρος: Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                    

Η Γραμματέας: Κουβαρά Ολυμπία

Σχετικά Άρθρα