Χίος, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου

Ο ΙΑΒΕΡΗΣ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ: Να μπούν μετρητές βλακείας για τους οδηγούς.

Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου η σωστή οδική συμπεριφορά.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 20/11/2019 - 22:42

Ένα δυναμικό, άμεσο και πολύ αποτελεσματικό σεμινάριο οδικής συμπεριφοράς, έδωσε στο Ομήρειο απόψε Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 στις 6.30μ.μ. ο γνωστός σε όλους μας Ιαβέρης, ο οδηγός αγώνων αυτοκινήτου Αναστάσιος Μαρκουϊζος που έχει αφιερώσει τη ζωή και την ενεργητικότητα του τα τελευταία 30 χρόνια στην ενημέρωση μας για την διαφύλαξη της ζωής μας από τα τροχαία ατυχήματα.

 Αυτό δεν είναι απλώς ένα μείζον και σημαντικό θέμα, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι το μείζον και το πιο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να το χουμε πάντα στο μυαλό μας...γιατί η οδήγηση είναι στο καθημερινό μας ''μενού'' κι όποιος κρατάει ένα τιμόνι ή καβαλάει μια μηχανή πρέπει να γυρίσει ζωντανός και αρτιμελής στην οικογένειά του το μεσημέρι...και να μη σκοτώνει πεζούς σαν να πετάει χειροβομβίδες στο δρόμο.

 Η αίθουσα του Ομηρείου ξεχείλισε από κόσμο, ορθίους και καθήμενους μέχρι και τις σκάλες του 2ου ορόφου και αυτό είναι πολύ ευχάριστο γιατί δείχνει ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα από το κοινό της Χίου...Για να δούμε...μήπως αρχίζουμε να βελτιωνόμαστε και θα περιορίσουμε τα τροχαία;...Aνάμεσα στο κοινό που προσέξαμε και αρκετά κορίτσια κι αγόρια που προσφέρουν υπηρεσίες delivery με τα μηχανάκια τους πολλά χρόνια στη Χίο και είναι πασίγνωστα πρόσωπα...Αξίζουν συγχαρητήρια.

 Ο Ιαβέρης τόνισε ότι η οδήγηση δεν είναι ούτε διασκέδαση, ούτε τρόπος επίδειξης ικανοτήτων και είναι αδιανόητο να την παίρνουμε τόσο αψήφιστα και ελαφρά...γιατί έχει να κάνει με τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας. Πρόσθεσε ότι η νομοθεσία θα πρέπει να γίνει πολύ πιο αυστηρή σε αυτά τα θέματα για να σταματήσει πια αυτός ο φόρος αίματος της ασφάλτου...κι ύστερα παραπονιόμαστε για το Δημογραφικό...αλλά και για να καταλάβει καλά ο κόσμος ότι όποιος οδηγεί με ανευθυνότητα...με τρόπους επικίνδυνους και επισφαλείς..μεθυσμένος ή ότι άλλο είναι διαπράττει έγκλημα φόνου...κι είναι φονιάς στην τελική...γιατί ο καθένας από μας από καθαρή τύχη δεν έχει σκοτώσει ακόμα πεζό...αφού οι παράγοντες που συνεπιδρούν στην οδήγησή μας είναι αμέτρητοι.

 Ο Αναστάσιος Μαρκουϊζος, ο πασίγνωστος Ιαβέρης που επιτελεί σπουδαίο και ιερό κοινωνικό έργο με τις δυναμικές και ανεκτίμητες ομιλίες του για την οδική συμπεριφορά, επαίνεσε τον Διοικητή της Τροχαίας Χίου που είναι αυστηρός όπως πρέπει και αποτελεσματικός, γιατί όπως πληροφορήθηκε όλοι πλέον φοράνε κράνος και ζώνη...και όπως είπε χαρακτηριστικά ''είμαστε πολύ τυχεροί και πρέπει να τον κάνουμε εικόνισμα''. Τόνισε ότι χαίρεται που τον βλέπει παρόντα μαζί με την Εισαγγελέα Χίου και την Ελένη Βουτιέρου από το Νοσοκομείο Χίου...πρόσθεσε ότι είναι αξιέπαινο και ανεκτίμητα σπουδαίο κοινωνικό έργο και προσφορά...που διοργανώνουν  σεμινάρια προσέγγισης και οδικής διαπαιδαγώγησης για μικρούς και μεγάλους...γιατί η σωστή οδική συμπεριφορά είναι πρώτα-πρώτα θέμα συνείδησης και παιδείας του κάθε ανθρώπου και εκεί πρέπει να στοχεύουν όλες οι προσπάθειες.

 Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις Ασφάλειες ''Μινέτα'' με την υποστήριξη του Δήμου Χίου και την παραχώρηση του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου. Ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης που προλόγισε την εκδήλωση και τον Ιαβέρη τόνισε ότι τα ζητήματα αυτά αφορούν τη ζωή όλων μας και ότι η Δημοτική αρχή θα είναι πάντα αρρωγός σε τέτοιες προσπάθειες που διαφυλάττουν τη ζωή των νέων μας που είναι το μέλλον του τόπου.

Η πολύ ενδιαφέρουσα, πλούσια και κατατοπιστική ομιλία του ΙΑΒΕΡΗ κράτησε δύο ολόκληρες ώρες και δεν έφυγε ούτε ένας όρθιος...και δεν άδιασε ούτε μία καρέκλα. Μόλις η ομιλία ολοκληρώθηκε ο κόσμος, επαγγελματίες οδηγοί, πρόσκοποι, μαθητές κ.ο.κ...πλησίασαν τον Απόστολο Μαρκουϊζο-Ιαβέρη για να μιλήσουν μαζί του κι από κοντά.

 Ο ΙΑΒΕΡΗΣ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το πορτοκαλί φανάρι δεν είναι πράσινο για να επιταχύνουμε μόλις το βλέπουμε και πρέπει να σταματάμε...και ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας...που πρέπει να τον τηρούμε όπως και τα σήματα...δίνει γενικές οδηγίες για όσα μπορεί να προβλέψει...γιαυτό πρέπει να βάζουμε και το μυαλό μας να δουλεύει...γιατί είναι αδιανόητο να περνάς σε μια γειτονιά με Λα'ι'κή με 30 χιλιόμετρα ακόμα κι αν το επιτρέπουν τα σήματα.

 Διαφορετικά θα πρέπει εκτός από τους μετρητές του αλκοόλ...να αρχίσει να χρησιμοποιεί η τροχαία για ελέγχους σε μηχανάκια και αυτοκίνητα και ''μηχάνημα μέτρησης ηλιθιότητας''!...

 Ολόκληρη την ομιλία του Ιαβέρη μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ΑΛΗΘΕΙΑTV.

Δ. Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 24/01/2020 - 06:33

Συναισθηματικά φορτισμένος αυτές τις μέρες όταν πλησιάζουν ημερομηνίες γραμμένες βαθειά μέσα στο μυαλό την σκέψη και την Ψυχή μου .

Πάντοτε για όλη μου τη την ζωή οι ημερομηνίες μονίμως είναι χαραγμένες μέσα μου και καθορίζουν την μοίρα μου ! Ήταν 25 Ιανουαρίου 2015 όταν έφυγε για το μεγάλο ταξίδι δίχως γυρισμό ο Χιώτης Παγκόσμιος ευπατρίδης Ντέμης Ρούσσος ή Αρτέμιος Βεντούρης καθώς επίσης και 25 Οκτωβρίου 2019 όταν έφυγε στα 96 της χρόνια η μάνα του όπως την φώναζε την Όλγα Μιλαήτη Παπαμιχαλάκη-Ρούσσου-ή Βεντούρη ! 

Πέντε χρόνια για τον Ντέμη και τρεις μήνες για την Όλγα . ΑΙΩΝΙΑ η Μνήμη τους στον παράδεισο παρέα με την φίλη τους Ιουλία ! Έχουν γραφεί πολλά για τον παγκοσμίου φήμης μεγάλο Έλληνα και Χιώτη Ντέμη Ρούσσο φίλο μου από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980 . Δύο λόγια για το βιογραφικό τους . Γεννήθηκε 15 Ιουνίου 1946 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου .

Η ιστορία του Βεντούρη ξεκίνησε στα Χανιά Κρήτης γύρω στο 1900 από τον παππού του Ντέμη. Τρελά ερωτευμένος ο νεαρός τότε παππούς του Ντέμη με μια μικρή καλλονή Κρητικοπούλα προσπάθησε να την κλέψει επειδή ήταν ανήλικη, αλλά τον κυνήγησαν τα αδέλφια της να τον σκοτώσουν. Έτσι απ'τα Χανιά βρέθηκε τρομοκρατημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου άλλαξε το επίθετο του σε Ρούσσος για να μην τον ανακαλύψουν τα αδέλφια της κοπελιάς επειδή τους είχε προσβάλει. Στην Αλεξάνδρεια αργότερα παντρεύτηκε και γεννήθηκε ο Γιώργος ο πατέρας του Ντέμη . Τα χρόνια εκείνα μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922 έφθασαν απ'την Χίο στην Αλεξάνδρεια και οι γονείς της Όλγας που λίγους μήνες νωρίτερα είχαν παντρευτεί !

Η οικογένεια Μιλαήτη-Παπαμιχαλάκη- απέκτησε τρία παιδιά την Όλγα στις 4 Δεκεμβρίου 1923 την Δέσποινα και τον Μιχάλη έχουν φύγει όλοι για το μεγάλο ταξίδι δίχως γυρισμό . Ο Γιώργος Ρούσσος με την Όλγα Μιλαήτη Παπαμιχαλάκη- γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν στην Αλεξάνδρεια σε ερασιτεχνικό θίασο στον πολιτιστικό σύλλογο της Ελληνικής παροικίας, όπου γίνονταν θεατρικές παραστάσεις και διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Τα χρόνια εκείνα ο Ελληνισμός ανθούσε στην Αίγυπτο. Ο Γιώργος Ρούσσος ήθελε να γίνει ηθοποιός αλλά αντιδρούσαν οι γονείς του . Η Όλγα τραγουδούσε και χόρευε ερασιτεχνικά με πολύ ωραία φωνή

 Ο Ντέμης πήρε τα γονίδια και απ'τούς δύο γονείς του. Στη μεγάλη κρίση της Αιγύπτου το 1961 αναγκάστηκε όλη η οικογένεια να φύγει κυνηγημένη όπως και χιλιάδες άλλοι Έλληνες της παροικίας και έφθασαν στην Αθήνα . Από το 1963 ξεκίνησε ο Ντέμης την καριέρα του με τα συγκροτήματα Aidol's και συνέχισε στη Γαλλία με τα" Παιδιά της Αφροδίτης" όπου συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και αργότερα με την Νανά Μούσχουρη και πολλούς κορυφαίους ξένους διεθνείς καλλιτέχνες όπου έγινε και ο Παγκόσμιος Ντέμης όπως τον αποκαλούν διεθνώς. Έχουν κυκλοφορήσει παγκοσμίως πάνω από εξήντα εκατομμύρια δίσκοι του . Το 1969 σχεδόν μαζί όπως και εγώ παντρεύτηκε την πρώτη του γυναίκα σε ηλικία 23 χρονών την Γαλλίδα Monic ( Μόνικα) και αποκτούν δύο παιδιά την Emily το 1970 και τον Κύριλλο το 1975 ! Η Έμιλυ ζεί στο Παρίσι παντρεμένη με δύο παιδιά την Λούνα 24 χρονών και τον Βάσκο 20 χρονών σήμερα . Με την δεύτερη γυναίκα του την Αμερικανίδα Πάμελα η οποία έχει έρθει και στην Χίο το 1989 και 1990 έζησε οκτώ χρόνια!  Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Βούλα με την Γαλλίδα Μαρί .

Όλες βρέθηκαν στο τελευταίο ταξίδι του καθώς παιδιά και εγγόνια . Ο μικρότερος αδερφός του Ντέμη ο Κώστας (Κόκος) ζεί στην Χαλκίδα πάρα πολλά χρόνια όπου ζούσε κοντά του και η Όλγα από το 2007 μετά τον θάνατο του συντρόφου της καλού μας φίλου Κώστα Μπαρμπαγιάννη . Μετά τον θάνατο του πατέρα του ο Ντέμης επανέφερε και πρόσθεσε στο επίθετο του το γνήσιο που ήταν Βεντούρης ! Θυμάμαι όταν πρωτογνωριστήκαμε στην Βούλα στο σπίτι της Όλγας και του συντρόφου της Κώστα Μπαρμπαγιάννη λίγες στιγμές της συζήτησης και μου λέει είσαι Δίδυμος ; Εγώ απόρησα και του λέω όχι , αλλά ο Ντέμης εννοούσε τα ζώδια γιατί αμέσως με ρώτησε ποιόν μήνα γεννήθηκες και όταν του είπα 7 Ιουνίου 1947 χαμογέλασε και με ρώτησε ποια ώρα αν θυμάμαι ! Και όταν του είπα γύρω στις 10 το πρωί κάτι κοίταξε σε ένα μικρό βιβλίο του και μου λέει έξαλλος εσύ είσαι Δίδυμος στο τετράγωνο ! Δηλαδή με ωροσκόπο δίδυμο οπότε καταλαβαίνετε τι χαρακτήρα έχω έξω καρδιά και όλα στην δημοσιότητα ! Ήταν και ο Ντέμης Δίδυμος !

 Για να καταλάβετε πόσο καλοί μας φίλοι ήταν όταν πρωτοήρθαν στην Χίο η Όλγα με τον Κώστα είναι οι μοναδικοί που τους φιλοξενήσαμε και τους παραχωρήσαμε την κραβατοκάμαρα μας . Γι'αυτό αυτές τις μέρες είμαι συναισθηματικά φορτισμένος για τις γλυκές και χαρούμενες στιγμές της ζωής μας και ζωντανεύουν οι αναμνήσεις ! Από το 2015 ευτυχώς στην Χίο υπηρετεί στην Εθνική τράπεζα ο ανηψιός του Δημήτρης Ρούσσος που είναι ο ίδιος με τον θείο του και κάθε μήνα που τον βλέπω παρηγοριέμαι ! Σήμερα πήγα επίτηδες και τον είδα για να πάρω το ερέθισμα για να γράψω !

Και πάλι αντίο αγαπημένοι μας φίλοι ! ΑΙΩΝΙΑ η Μνήμη όλων σας στον παράδεισο πιστεύω γιατί είσαστε αγνοί άνθρωποι με καρδιά μικρού παιδιού και πάντοτε απλοί και προσιτοί όσο και εάν είσαστε διεθνούς φήμης και παγκόσμιας προβολής ποτέ δεν καβαλήσατε το καλάμι της αυταρέσκιας και του εγωισμού ! Πάντοτε στην καρδιά καί τήν ψυχή μου ! Χίος 24 Ιανουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιωτης