Ο Κάμπος με άλλο μάτι

Δευ, 24/01/2022 - 12:25
Για τον Κάμπο μιλάει στην Ευγενία Κώττη ο Βαγγέλης Ξύδας

Για τον Κάμπο που αργοπεθαίνει, μιλά απόψε στην εκπομπή "Η επικαιρότητα με άλλο μάτι" (στις 8 & 12 μ.μ. και σε επανάληψη την Τρίτη στις 4 μ.μ.), ο Βαγγέλης Ξύδας, γέννημα θρέμμα Καμπούσης.

Με πάνω από 1000 δέντρα να φροντίσει, που έχει επίσης ασχοληθεί με τη μεταποίηση των εσπεριδοειδών αλλά και την ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Η εικόνα που περιγράφει είναι τραγική... ένας άταφος νεκρός... έτσι παρομοιάζει τον Κάμπο όπου οι καρποί των δέντρων δεν μαζεύονται, γιατί οι παραγωγοί δεν έχουν κίνητρα οικονομικά καθώς ένα κιλό μανταρίνια πωλείται στην αγορά με 30 ή 40 λεπτά το κιλό. Τα σπίτια του Κάμπου λόγω μεγέθους και κατασκευής, είναι δύσκολο να συντηρηθούν, έχουν γεράσει όπως και οι κάτοικοί του.

Μεγάλο φορτίο θεωρεί επιπλέον, εκτός από την βαριά κρατική φορολόγηση, τα δημοτικά τέλη που υπολογίζονται με τα τετραγωνικά μέτρα και όχι με τους ενοίκους. Για παράδειγμα για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που διατηρούσε στον Κάμπο πλήρωνε, ενώ ήταν κλειστά, 1000 ευρώ ρεύμα, τα περισσότερα από τα οποία δημοτικά τέλη. Τους ελάχιστους μήνες που λειτουργούσε το κόστος ήταν 1.200 ευρώ.

Δεν έκρυψε τη θλίψη και την ανησυχία για το μέλλον του Κάμπου, έχοντας ως παράδειγμα τη μαστίχα Χίου πιστεύει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα ο τόπος με την μοναδική του αρχιτεκτονική, ιστορία και φυσικά τα δέντρα, ο καρπός τους.

"Αν ήταν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο Κάμπος της Χίου, ο επισκέπτης θα πλήρωνε για να περιηγηθεί από το Βαρβάσι", δηλώνει ο Βαγγέλης Ξύδας, στην Ευγενία Κώττη.

Σχετικά Άρθρα