Ο Παγχιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού για τον βομβαρδισμό του σουηδικού πλοίου «Wiril»

Κυρ, 27/02/2022 - 18:50

Ο Παγχιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού τίμησε για ακόμη μια φορά τους πεσόντες ναυτικούς του σουηδικού πλοίου «Wiril» που το 1944, το τελευταίο έτος της γερμανικής κατοχής, δέχτηκε πυρά από αεροσκάφη που προκάλεσαν ζημιές στο πλοίο, αλλά και έμψυχες απώλειες.

Σε αναλυτικό δελτίο τύπου του αναφέρεται:

«Ευτυχώς για τους Χιώτες κάτοικους όμως, η ύπαρξη μερικών θαρραλέων, οι οποίοι αψήφησαν τον κίνδυνο και έδωσαν μάχη για να κατασβηστεί η φωτιά είχε σαν αποτέλεσμα να σωθεί το πλοίο και το φορτίο, που ήταν απαραίτητο για την συντήρηση του πληθυσμού του νησιού.

Αν και ο βομβαρδισμός του πλοίου συντέλεσε στην καταστροφή τμήματος του φορτίου που ήταν αναγκαίο για τον τοπικό πληθυσμό, οι ραγδαίες ενέργειες από πλευράς των λιμενικών αρχών βοήθησαν στον να διασωθεί όσο περισσότερο φορτίο γίνονταν.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς ως στελέχη και εκπρόσωποι ενός ναυτικού συλλόγου να τιμήσουμε τα θύματα και τους ήρωες εκείνης της ημέρας.

Στην κατάθεση στεφάνου που διεξήχθη πήρε μέρος ο Πρόεδρος του συλλόγου μας Χατζελένης Ανάργυρος, Πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού».

 

Σχετικά Άρθρα