Ο τελευταίος… Βιβλιοδέτης;

Δευ, 30/12/2019 - 09:47

Είναι εκείνος και ο Παντελής Κρομύδας οι τελευταίοι Βιβλιοδέτες;

Την αγωνία για το μέλλον της τέχνης του εκφράζει στον Γιάννη Τζούμα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» ο Κώστας Στείρος.

Ο Κώστας γεννήθηκα στη Χίο το 1963 σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ και λογιστική και εργάστηκε μάλιστα ως Λογιστής, αλλά τον κέρδισε η Βιβλιοδεσία, την οποία σπούδασε για 3 χρόνια στο Πρότυπο Εργαστήρι Βιβλιοδεσίας Τέχνης του ΕΟΜΜΕΧ, με δασκάλους τον Χιακής καταγωγής βιβλιοδέτη Ανδρέα Γανιάρη και την Φρόσω Γανιάρη - Βασειάδη. Επίσης για 6 χρόνια διδάχθηκε  μακέτα και διακόσμηση βιβλίου, στο εργαστήρι του ζωγράφου -  χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου.

 

Στο Βιογραφικό του έχει τα εξής σεμινάρια:

 

· Βυζαντινή Βιβλιοδεσία, (1992) στη Βιβλιοθήκη του μοναστηριού του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Πάτμου, από τον Χιώτη συντηρητή Κώστα Χούλη.

· Γαλλική Βιβλιοδεσία (1992) στη Βιβλιοθήκη του μοναστηριού του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Πάτμου, από την Ελληνογαλλίδα βιβλιοδέτρια Άντα Παπαδοπούλου.

· Συντήρηση βιβλιακού και αρχειακού υλικού (1993), από την συντηρήτρια Αγγελική Στασινού.

· Βιβλιοδεσία μπρατέλ, κατασκευή χειροποίητου άλμπουμ (1995) από την βιβλιοδέτρια Φωτεινή Μαρωνοπούλου.

 

Εργάστηκε στην Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη "Κοραής" 1χρόνο σαν βοηθός συντηρητή, υπό την εποπτεία του συντηρητή Ιωάννη Σκορδίλη.

Από το 2000 έως σήμερα παραδίδει μαθήματα Βιβλιοδεσίας και κατασκευών, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου και από το 1997 έως σήμερα διατηρεί Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Βιβλιοδεσίας.

 

Ο Κώστας Στείρος με πολλά βραβεία στο ενεργητικό του, αγαπά με πάθος τη δουλειά του, μας δίνει πολλά στοιχεία γι’ αυτήν, εξηγεί την φοβερή ιερότητα που κρύβεται σε κάθε πνευματική ανησυχία, που εκφράζεται μέσω ενός βιβλίου που του παρατείνει τη ζωή… δένοντας το.

Μην την χάσετε.

Σχετικά Άρθρα