Οι καμπάνες των εκκλησιών της Χίου θα χτυπήσουν πένθιμα για τα 57 θύματα στα Τέμπη

ΑΥΡΙΟ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΙΟΥ
Τρί, 27/02/2024 - 16:02

Όπως ανακοινώνει η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, αύριο στις 10 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό Χίου θα τελεστεί, με τη συμπλήρωση ενός έτους του πρωτοφανούς σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των 57 θυμάτων.

Επίσης σε όλους του ενοριακούς ναούς της μητρόπολης θα πραγματοποιηθούν 57 πένθιμες κωδωνοκρουσίες, σε ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων.

Ταυτόχρονα από τον Δικηγορικό Σύλλογο ανακοινώθηκαν τα εξής: 

"Τρίωρη στάση εργασίας από τις 9.00 έως και τις 12.00 θα πραγματοποιηθεί αύριο 28/2/24  από το Δ.Σ Χίου ως συμπαράσταση και μέρα μνήμης των θυμάτων των Τεμπών όπως πανελλαδικά συμβαίνει με όλους τους φορείς, υπαλλήλους κλπ. Στις 11.50 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το Πρωτοδικείο Χίου για τον παραπάνω λόγο.     

Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε και από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Χίου.

Σ' αυτήν διαβάζουμε: 

"ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΩΝΗ - 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 

11:00 π.μ. προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Χίου - Ένα χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη βγαίνουμε στο δρόμο.

Το έγκλημα των Τεμπών έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και της ΕΕ. Είχαν βάλει όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ την υπογραφή τους στην απελευθέρωση και την ιδιωτικοποιήση των σιδηροδρόμων, αφού πρώτα αφησαν το 1/3 των εργαζομένων κι αυτούς χωρίς δικαιωματα. Αντίστοιχα έχουν ευθύνη στην ΕΕ μιας και τα συστήματα ασφαλείας που έπρεπε να είναι σε λειτουργία υπάρχουν μόλις στο 13% των σιδηροδρομικών γραμμών των χωρών μελών της ΕΕ.

Οι μόνοι που μπορούμε να δώσουν απάντηση στην προσπάθεια συγκάλυψης της κυβέρνησης ΝΔ είμαστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. 

Πριν ένα χρόνο είχαμε δώσει έναν όρκο.

Θα γίνουμε η φωνή όλων αυτών που δεν έφτασαν ποτέ σπίτι τους.

Όλων εκείνων των παιδιών που δεν απάντησαν στο μήνυμα των γονιών τους.

Η φωνή μας στις 28 Φλεβάρη θα ακουστεί δυνατά κόντρα στις φωνές που μας καλούν να μείνουμε βουβοί. Κόντρα στον συμβιβασμό της απαξιωμμένης πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ. Τα 37 Εργατικά Κεντρα, 22 Ομοσπονδίες και τα πάνω από 300 Σωματεία σε όλη την Ελλάδα μας δείχνουν το δρόμο. 

Η καρδιά των εργαζομένων την Τετάρτη 28 Φλεβάρη θα χτυπάει στο δρόμο του αγώνα. Για να μην έχουμε άλλο τέτοιο έγκλημα. Για να μην θρηνουμε κάθε τρεις μέρες από έναν συνάδελφο μας στους χώρους δουλειάς. Για να έχουμε δημόσια υγεία με βάση τις ανάγκες μας. Για να έχουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με δικαιώματα και μισθούς για να ζούμε με αξιοπρέπεια. 

Η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χίου είναι υπόλογη για τη στάση της και την απόρριψη της πρότασης για απεργία. Τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι κάνουν υπόθεση δική τους τους αγώνες που χρειάζεται να αναπτυχθούν.

Όλοι στην προσυγκέντρωση του Σωματείου μας στις 11:00 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χίου."

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, που ανακοίνωσε τα εξής: 

"Με την συμπλήρωση ενός έτους από το έγκλημα στα Τέμπη το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χίου ομόφωνα αποφασίζει:
• 1ον στάση εργασίαςαπό τις 11:00 π.μ. έως τις 14:30 μ.μ.
• 2ον Συμμετοχή στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη πλατεία Ν. Πλαστήρα σαν ένδειξη σεβασμού στα θύματα της τραγωδίας αλλά και συμπαράστασης στους αγώνες των συγγενών για την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους όσο ψηλά κι αν αυτοί βρίσκονται.

Η εξυπηρέτηση των πολιτών τις παραπάνω ώρες, θα γίνεται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία".

Σχετικά Άρθρα