Οι οντάδες στα Γρίδια είναι κληρονομιά των Νενητούσων

Ο δημοτικός σύμβουλος Β. Μυριαγκός, γνωστοποιεί ότι η εκκλησιαστική επιτροπή της Παναγίας Αγριδιώτισσας θα τους διεκδικήσει από το Δήμο
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 24/05/2018 - 16:09

Να διεκδικήσει από το Δήμο Χίου του «οντάδες» θα επιχειρήσει η πρόσφατα δημιουργηθείσα Εκκλησιαστική Επιτροπή της Παναγίας Αγριδιώτισσας, με τον Βασίλη Μυριαγκό, δημοτικό σύμβουλο, να υπεραμύνεται από το Ράδιο «Α» του δίκιου που έχουν οι Νενητούσοι να θεωρούν κληρονομιά τους τα συγκεκριμένα δωμάτια.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι μπορεί με τη «βούλα» του δικαστηρίου από το 2015 να έχουν υπαχθεί ιδιοκτησιακά στο Δήμο αλλά τα μισθώνει επιτροπή, όπως είπε,  που αποδίδει τα έσοδα στο Ναό.

Από τη δεκαετία του 1920, όπως είπε, ξεκίνησαν οι κάτοικοι της περιοχής να παραχωρούν δωρεάν εκτάσεις και με ίδια μέσα και προσωπική εργασία να κατασκευάζουν τα δωμάτια δίπλα στην εκκλησιά.

Εκεί πήγαιναν τα καλοκαίρια, εκεί σταδιακά ξεκίνησε προς όφελος της εκκλησίας η μίσθωσή τους, προκειμένου από τα έσοδα να γίνονται οι απαιτούμενες συντηρήσεις, μιας λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα τα κτιριακά προβλήματα είναι αρκετά.

Η διαχείρισή τους γινόταν με βάση το εθιμικό δίκαιο, πλην όμως, αυτό δεν είναι πλέον αρκετό για να μπορέσουν να λειτουργούν κατ’αυτόν τον τρόπο, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν και έσοδα.

Η εμπλοκή του δήμου ενεργά στα συγκεκριμένα κτίσματα, όπως είπε ο κος Μυριαγκός,  έγινε την περίοδο 1990 – 1996 , επί Δημοτικής Αρχής Κοκκώδη (κι ο ίδιος ήταν δημοτικός σύμβουλος) όταν επισκευάστηκαν, μέσω του ΕΑΠΤΑ,  3 από τα 15 δωμάτια.

Ο Δήμος Χίου, επί προηγούμενης δημοτικής αρχής, επιχείρησε να γράψει στο Κτηματολόγιο ως δική του περιουσία τα συγκεκριμένα ακίνητα, κάτι που πέτυχε, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χίου, το 2015.

«Τώρα που υπάρχει επίσημη εκκλησιαστική επιτροπή θα αμφισβητηθεί αυτή η απόφαση», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος, λέγοντας ότι καλύτερα απ’ όλους για τα κτίσματα αυτά ενδιαφέρονται οι ίδιοι οι άνθρωποι που μένουν στην περιοχή.

Σήμερα από τα 15 δωμάτια τα δύο λειτουργούν ως Αρχονταρίκι και τα 10 είναι νοικιασμένα, διαδικασία που γίνεται από τους ίδιους, χωρίς την εμπλοκή του Δήμου.

 

Σχετικά Άρθρα